Πολιτική

Πρότασης δυσπιστίας: «Κλείδωσε» το τελικό κείμενο - Τα βασικά σημεία

Πρότασης δυσπιστίας: «Κλείδωσε» το τελικό κείμενο - Τα βασικά σημεία
Οριστικοποιήθηκε το τελικό κείμενο της πρότασης δυσπιστίας που θα καταθέσει σε λίγη ώρα το ΠΑΣΟΚ και το οποίο θα φέρει συνολικά τις υπογραφές 85 βουλευτών, καθώς συνυπογράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που προηγήθηκαν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Αλέξης Χαρίτσης και Ζωή Κωνσταντοπούλου, συμφώνησαν η πρόταση να επικεντρώνεται στην τραγωδία των Τεμπών, τόσο στις συνθήκες που οδήγησαν στο δυστύχημα και στους κυβερνητικούς χειρισμούς που σύμφωνα με την αντιπολίτευση, αποσκοπούν στην συγκάλυψη των αιτιών που οδήγησαν στο δυστύχημα.

«Στην εγκληματική ολιγωρία και αδιαφορία της κυβέρνησης προστέθηκε και η μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και της δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων», τονίζεται στην πρόταση.

Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στην εξεταστική επιτροπή και το πόρισμα στο οποίο η πλειοψηφία βλέπει μόνο ανθρώπινο λάθος, κάνοντας λόγο για «μεθοδευμένο αποκλεισμό από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας μαρτύρων κομβικής σημασίας» και «για πρόσωπα που είχαν άμεση γνώση για τη σημερινή κατάσταση του δικτύου, τη διαχείριση της σύμβασης 717/2014 και τις πολιτικές αποφάσεις που αφορούν στη θητεία του κ. Κ. Καραμανλή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών».

Στο μικροσκόπιο της πρότασης μπαίνει επίσης, το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος, η «μονταζιέρα» των συνομιλιών του σταθμάρχη καθώς και η απόρριψη των προτάσεων για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνούσε τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

«Αρχικά, με διαταγή που δόθηκε στις 4 Μαρτίου 2023, μόλις μερικές μέρες μετά την τραγική σύγκρουση, επήλθε αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας, με τη μεταφορά των βαγονιών των δύο συρμών, το «μπάζωμα» και την εκχέρσωση της περιοχής, με αποτέλεσμα την καταστροφή πολύτιμων για τις έρευνες αποδεικτικών στοιχείων, όπως πιστοποιούν και ειδικοί εμπειρογνώμονες που διερευνούν τα αίτια της πρωτοφανούς τραγωδίας».

Η απόρριψη μάλιστα των προτάσεων για προανακριτική με αφορμή την δικογραφία της ευρωπαίας εισαγγελέως για την μη εκτέλεση της σύμβασης 717, εντάσσει το δυστύχημα των Τεμπών, σε ένα ευρύτερο «καμβά» που στηλιτεύεται στην πρόταση δυσπιστίας, για τις σκιές που έχουν αφήσει οι κυβερνητικοί χειρισμοί σύμφωνα με την αντιπολίτευση, στο κράτος Δικαίου.

«Η συγκάλυψη που επιχειρεί η κυβερνητική πλειοψηφία για την τραγωδία των Τεμπών είναι ένα ακόμα σημάδι της διαρκούς υποβάθμισης του κράτους δικαίου στη Χώρα μας από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως επισημαίνεται και στο πρόσφατο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», σημειώνεται και γίνεται αναφορά τόσο στις υποκλοπές όσο και στη διαρροή των emails των απόδημων από το υπουργείο Εσωτερικών, στο γραφείο της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Τελευταίο παράδειγμα απαξίωσης και σοβαρής παρακμής του κράτους δικαίου και των θεσμών στην Χώρα μας, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η κυβερνητική πλειοψηφία, αποτελεί η μετατροπή του Υπουργείου Εσωτερικών σε εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας όπως φάνηκε από τη διαρροή προσωπικών δεδομένων χιλιάδων Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού προς το κυβερνών κόμμα και σε υποψηφίους του», επισημαίνεται και προστίθεται πως «η πρωτοφανής αυτή απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα που συνυπογράφουν, σημειώνουν πως «με τις πρακτικές υπονόμευσης της ίδιας της δημοκρατίας αλλά και της απαξίωσης των θεσμών που μετέρχεται η ηυβέρνηση, κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην πολιτική, στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη.

«Αυτή η θεσμική και πολιτική παθογένεια έρχεται να προστεθεί στην εδώ και καιρό διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, με το εντεινόμενο κύμα της ακρίβειας, την ανοχή στην αισχροκέρδεια και στην εγκατάλειψη των πυλώνων του κοινωνικού κράτους -δημόσια εκπαίδευση και δημόσιο σύστημα υγείας. Η Ελλάδα μοιάζει όλο και λιγότερο με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, καθώς η Κυβέρνηση αδυνατεί να διασφαλίσει στους πολίτες αξιοπρεπές εισόδημα, τη στοιχειώδη ασφάλεια και τα διαχρονικά κεκτημένα του κοινωνικού κράτους», συμπληρώνουν και καταλήγουν πως για όλους αυτούς τους λόγους κατατίθεται η πρόταση δυσπιστίας.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του προεδρείου της Κ.Ο. του κόμματος, σημειώνουν πως η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ καλή για την δημιουργία του τελικού κειμένου, καθώς δέχθηκε προσθήκες και τροποποιήσεις. Η κατάθεση της πρότασης αναμένεται με την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας, ενώ η συζήτηση θα ξεκινήσει και επίσημα μετά τις 6, καθώς θα δοθεί παράταση για την προετοιμασία των Κ.Ο. των κομμάτων.