Πολιτική

Η συνάντηση με Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και τα ταξίδια Μητσοτάκη σε Κάιρο, Βρυξέλλες και Καναδά

Η συνάντηση με Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και τα ταξίδια Μητσοτάκη σε Κάιρο, Βρυξέλλες και Καναδά Φωτογραφία: eurokinissi
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στις ΗΠΑ στις αρχές Απριλίου.

Ένα πυκνό πρόγραμμα ταξιδιών και σημαντικών διεθνών επαφών με αποκορύφωμα την συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, περιλαμβάνει η ατζέντα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως τις 5 Απριλίου που θα βρίσκεται στην Αθήνα καθώς θα ξεκινήσει το 15ο Συνέδριο της ΝΔ το οποίο θα σηματοδοτήσει και επίσημα την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στις ΗΠΑ στις αρχές Απριλίου, κατά πάσα πιθανότητα στις 3 ή 4 Απριλίου θα έχει συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, ενώ αναμένεται να δώσει το παρών στην εκδήλωση που διοργανώνεται στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Αν και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζωρτζ Τσούνης, ο οποίος και έκανε γνωστή χθες από την Αλεξανδρούπολη την είδηση για την προγραμματιζόμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, αναφέρθηκε στην 4η Απριλίου, η ελληνική πλευρά δεν είχε επιβεβαιώσει έως χθες βράδυ την ακριβή ημερομηνία.

Ερωτηθείς μάλιστα στο περιθώριο εκδήλωσης για την κοινωνική ασφάλιση στην οποία συμμετείχε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε να επισημάνει πως αν δεχτούμε πρόσκληση θα ανταποκριθούμε.
Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι είμαστε σε συζητήσεις και ότι δεν έχουμε λάβει ακόμα καμία επιβεβαίωση για καμία ημερομηνία.

Σε κάθε περίπτωση στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθούν τα ζητήματα που αφορούν στην περαιτέρω εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης των δύο χωρών, η αμυντική συνεργασία, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ, κάτι που επισημάνθηκε και από τους κυρίους Μητσοτάκη και Μπλίνκεν κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στα Χανιά στις αρχές του χρόνου.

Με φόντο μάλιστα και τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι τόσο ισχυρές αυτή την περίοδο που δεν πιστεύω ότι θα ξεφύγουν από τις ράγες στις οποίες έχουν μπει, ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος.

Την προσεχή Κυριακή ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Κάιρο συνοδεύοντας, μαζί με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συζητηθεί το μεταναστευτικό και η προετοιμασία πακέτου 7,4 δις για την οικονομική στήριξη της Αιγύπτου μπροστά στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα, ενώ η ατζέντα των συζητήσεων, πέραν του μεταναστευτικού, θα περιλαμβάνει και το ζήτημα της ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είναι πιθανό να έχει και διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Επόμενο σταθμό για τον Έλληνα πρωθυπουργό θα αποτελέσουν οι Βρυξέλλες όπου θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, 21 και 22 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ατζέντα που περιλαμβάνει το ουκρανικό, την ασφάλεια και άμυνα, αλλά και την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στον Καναδά όπου θα δώσει το παρών, στις 24 Μαρτίου, μαζί με τον Καναδό ομόλογό του, Τζ. Τριντό, στη παρέλαση της ομογένειας στο Μόντρεαλ για την επέτειο της ελληνικής επανάστασης, ενώ στις 25 Μαρτίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μιλήσει σε εκδήλωση της ομογένειας στο Τορόντο με το βλέμμα στις ευρωεκλογές και στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου.