Πολιτική

Το ευχαριστώ της τουρκικής πρεσβείας στην Ελλάδα για τη βοήθεια μετά τους φονικούς σεισμούς

Το ευχαριστώ της τουρκικής πρεσβείας στην Ελλάδα για τη βοήθεια μετά τους φονικούς σεισμούς
Η τουρκική πρεσβεία ευχαρίστησε την βοήθεια της Ελλάδας που έστειλε στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, μετά τους δύο φονικούς ισχυρούς σεισμούς των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ.

Η τουρκική πρεσβεία έκανε retweet την ανάρτηση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για την αποστολή υγειονομικού και ιατροφαρμακευτικού υλικού, όπως και ειδών πρώτης ανάγκης στην Τουρκία μέσω τεσσάρων πτήσεων, γράφοντας: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Η Ελλάδα εκτός από τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ, έστειλε υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

{https://twitter.com/TC_Atina/status/1623670154801430529?s=20&t=QcNMZYBHc-DFPLx9aSzTYw}

4 πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια έστειλε η Ελλάδα – Ετοιμάζονται άλλες δύο

Τέσσερις πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη άμεσων αναγκών που έχουν προκύψει μετά τους καταστροφικούς σεισμούς έχει αποστείλει τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα στην Τουρκία ενώ αναμένονται άλλες δύο. Η ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται συνολικά σε 90 τόνους.

Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο σχετικό αίτημα που υπέβαλε η τουρκική πλευρά μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οργανώνοντας μια αποστολή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε συνεννόηση με τις αρχές της γειτονικής χώρας και τη συνδρομή του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι το κόστος μεταφοράς των προς διάθεση υλικών, καλύπτεται κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής αποτελεί χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

{https://youtu.be/VSMwWEYKVNs{

Τις δύο πρώτες πτήσεις της ελληνικής βοήθειας συνόδευσαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου. Ο κ. Στυλιανίδης, επέστρεψε στη συνέχεια στην Ελλάδα, για να επιβλέψει την αποστολή των υπολοίπων πτήσεων.

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

«Βρίσκομαι εδώ με εντολή του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνοδεύοντας την ελληνική αποστολή, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό. Μεταφέραμε υγειονομικό, ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για να ανακουφίσουμε λίγο τον πόνο των σεισμόπληκτων» δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Τόνισε επίσης πως «η Ελλάδα, η Ε.Ε. στο σύνολό της, στέκεται δίπλα στον τουρκικό λαό, επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη στην πράξη. Είναι η στιγμή που πρέπει να δείξουμε όλοι τα ανθρωπιστικά μας αισθήματα προς τον τουρκικό λαό που δοκιμάζεται εξαιτίας αυτού του σεισμού, οι καταστροφικές συνέπειες του οποίου ξεπερνούν κάθε φαντασία».