Με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων μέσω της πλατφόρμας MyData, έχει μειωθεί αισθητά ο χρόνος επιστροφής χρημάτων, ενώ αναμένεται και μείωση των αζήτητων ποσών επιστροφών από τους πολίτες. Ένα από τα σημαντικά μέτρα που εφαρμόζονται από την αρχή του νέου έτους είναι η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, όπου επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα μπορούν πλέον να αλλάζουν τα ποσά που έχουν ήδη καταχωρηθεί αυτόματα στην πλατφόρμα. Αυτό θα οδηγήσει στο «κλείδωμα» των δηλώσεων ΦΠΑ τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα, μειώνοντας το περιθώριο για φοροδιαφυγή και συμβάλλοντας στη μείωση του «κενού ΦΠΑ», που πλησιάζει τον μέσο όρο της ΕΕ.
Οι επιχειρήσεις πλέον δεν θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν υπερβολικά έξοδα για να μειώσουν τους φόρους τους, καθώς τα ποσά θα υπολογίζονται αυτόματα από τα ηλεκτρονικά βιβλία. Η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ήδη σημαντική αύξηση στα δηλωθέντα έσοδα και μείωση στα δηλωθέντα έξοδα. Παλαιότερα, οι επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να τροποποιούν τα ποσά τους έως και κατά 30%, κάτι που θα περιοριστεί δραστικά με τις νέες αλλαγές.
Ωστόσο, παρά τις αλλαγές, η εφορία προσπαθεί να εντοπίσει χιλιάδες φορολογούμενους στους ύψους 173 εκατ. ευρώ. Τα ίχνη των δικαιούχων έχουν χαθεί, και κανένας από αυτούς δεν έχει παρουσιαστεί για να διεκδικήσει τα χρήματα. Συνολικά, το ύψος των εκκρεμών επιστροφών φόρων φτάνει τα 605 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 233 εκατ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμα, καθώς έχει περάσει το διάστημα των 90 ημερών από την έκδοση του Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ).
Από αυτά τα ληξιπρόθεσμα ποσά, 173 εκατ. ευρώ δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω μη εντοπισμού των δικαιούχων ή μη προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών, ενώ το ποσό που βρίσκεται σε πραγματική καθυστέρηση ανέρχεται στα 61 εκατ. ευρώ.