Οικονομία

Έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους: Τι αποκάλυψε ο Χατζηδάκης για την πληρωμή

eurokinissi eurokinissi
Το πάγωμα του market pass για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο ενώ «άγχος» υπήρξε για το εάν θα δοθεί το έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους, ένα μέτρο που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργό για τους συνταξιούχους που είχαν προσωπική διαφορά. Τι αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Δεν θα επεκταθεί τελικά το market pass στο τελευταίο δίμηνο του έτους, ενώ αναμένεται να «παγώσουν» και πολλά από τα μέτρα που είχαν σχεδιαστεί να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, προκείμενου τα κονδύλια να διατεθούν στην αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσαν η κακοκαιρία Daniel και οι καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε.

Αυτό έγινε σαφές από τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, που μίλησε στον ANT1, για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα εφαρμοστούν και ποιες ανατρέπονται από τις φυσικές καταστροφές.

Ο υπουργός επεσήμανε πως θα δοθεί κανονικά, όπως έχει εξαγγελθεί, το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους, τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, ενώ θα προχωρήσει και η αύξηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης όπως είχε προγραμματιστεί.

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως η θέρμανση θα επιδοτηθεί και ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός που θα καλύψει ανάγκες τόσο κρατικής αρωγής όσο και αγροτικών αποζημιώσεων.

Τα 450 εκατ. ευρώ αφορούν δαπάνες Κρατικής Αρωγής και τα 150 εκατ. ευρώ αγροτικές αποζημιώσεις.

«Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% είναι αδιαπραγμάτευτος και δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό θα έδινε κακό σήμα στις αγορές και τους Οίκους Αξιολόγησης, την ώρα που αναμένουμε να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα. Δεν πρέπει να δώσουμε την εικόνα ότι ξανακυλάμε», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Τέλος, και μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε πως τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν μετά την κακοκαιρία Daniel θα αντιμετωπιστούν αποφασιστικά και θα παταχθούν. Επίσης, δήλωσε ότι και φέτος θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης με κάποιες απαιτούμενες αλλαγές.