Οικονομία

Επίσημο - Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Μέχρι πότε ανοίγει πλατφόρμα, με ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και κωδικούς TaxisNet οι αιτήσεις

Επίσημο - Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Μέχρι πότε ανοίγει πλατφόρμα, με ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και κωδικούς TaxisNet οι αιτήσεις
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών ότι στόχος είναι η πλατφόρμα να ανοίξει μέχρι τη μεθεπόμενη Δευτέρα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αριθμό μετρητή.

Για το σχέδιο της κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του Δημοσίου, το πρόγραμμα για την ανακύκλωση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, αλλά και τι θα γίνει με τους λογαριασμούς του ρεύματος που έχουν πάει «φωτιά» μίλησε στο MEGA ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Το κόστος του Δημοσίου το πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης. Ο δημόσιος τομέας καταναλώνει περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα. Το κόστος έχει διπλασιαστεί από το 2020 μέχρι το 2022, φέτος θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ, οπότε θα πρέπει το Δημόσιο να δώσει το πρώτο παράδειγμα εξοικονόμησης.

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας, είναι η εξοικονόμησή της, πέρα από τις δράσεις που έχουμε λάβει όπως επιδοτήσεις στους λογαριασμούς κλπ.», ανέφερε ο κ. Σκρέκας για το σχέδιο της κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του Δημοσίου.

«Για τους λογαριασμούς θα προχωρήσουμε σε οριζόντιες επιδοτήσεις για όλη την κατανάλωση, θα απορροφούμε το 85% της αύξησης οριζόντια σε όλους», τόνισε ο κ. Σκρέκας σχετικά με τα νεύρα για την ακρίβεια στην ενέργεια.

«Το Δημόσιο θα έχει μπόνους αν κάνει εξοικονόμηση. Ο δήμος που θα καταφέρει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, θα λάβει μπόνους από το υπουργείο Οικονομικών. Σε ένα περιφερειακό δήμο το μεγαλύτερο ποσό του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας πηγαίνει για τον οδοφωτισμό.

Αν καταφέρουν να εξοικονομήσουν ένα κομμάτι από τον οδοφωτισμό, θα μειώσουν το λογαριασμό στο δήμο, ο οποίος εισπράττει από τα δημοτικά τέλη. Στόχος της εξοικονόμησης είναι μόλις 10%, που σίγουρα μπορούμε να το πετύχουμε».

Τι είπε για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

«Για το πρόγραμμα για την επιδότηση των συσκευών η πλατφόρμα είναι σχεδόν έτοιμη. Οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν μόνο τρία στοιχεία. Το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής, δηλαδή τον αριθμό του μετρητή. Ακόμα, θα συμπληρώνουν τον τύπο της συσκευής που θέλουν να αντικαταστήσουν. Τα υπόλοιπα θα συμπληρώνονται αυτόματα. Θα παίρνουν ηλεκτρονικό αριθμό και θα πηγαίνουν στο κατάστημα για να προχωρήσουν στην αγορά και στην αντικατάσταση της συσκευής τους. Όταν θα πηγαίνει ο εγκαταστάτης για να ξηλώσει την προηγούμενη συσκευή συμπληρώνεται μια υπεύθυνη δήλωση, ότι η συσκευή είναι παλιά».

«Η επιδότηση θα αφαιρείται από το ποσό την ώρα της αγοράς, και είναι από 35 έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα. Στόχος μας να ανοίξει η πλατφόρμα μέχρι τη μεθεπόμενη Δευτέρα. Το πρόγραμμα είναι μόνο για τα νοικοκυριά. 150 εκατ. ευρώ θα είναι το συνολικό ποσό της επιδότησης. Εκτιμούμε ότι θα αγοραστούν περίπου 350 με 400 χιλιάδες συσκευές. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή για 15 ημέρες περίπου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται οτι τρεις είναι οι τύποι συσκευών που θα επιδοτούνται:

Κλιματιστικά
Ψυγεία
Καταψύκτες

Η επιδότηση δεν θα ισχύει για πλυντήρια, ψυγεία, ηλεκτρικές κουζίνες κτλ.

Τι είπε για την επιδότηση ρεύματος

Τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα τη βλέπετε μέχρι να την καταργήσουμε την 1η Ιουλίου. Αυτή τη στιγμή αλλάζουμε τον κώδικα εμπορίας, μαζί με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για να αλλάξουμε τον κώδικα προμήθειας, καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής με την εφαρμογή του νέου μηχανισμού από 1η Ιουλίου και μετά.

Από τον Ιούλιο και μετά οι νέοι λογαριασμοί θα είναι ακόμη πιο μειωμένοι. Σταδιακά μέχρι τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο, οι πολίτες θα έχουν λογαριασμούς χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, και πολύ πιο χαμηλούς λογαριασμούς».

«Υπάρχει νομοθετική πρόνοια μέχρι τέλος Μαρτίου και από 1η Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου να μην κόβεται το ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά. Στο 15902 μπορεί να πάρει τηλέφωνο ένα ευάλωτο νοικοκυριό όταν του έχουν κόψει το ρεύμα, γίνεται έλεγχος αν ανήκει στις ευάλωτες κατηγορίες το νοικοκυριό, και αμέσως δίνεται εντολή στο ΔΕΔΔΗΕ για επανασύνδεση. Τα περισσότερα νοικοκυριά τα βγάζουν πέρα τσίμα – τσίμα.

Η λύση σε αυτό είναι να καταφέρουμε να είναι προσιτές οι τιμές ενέργειας μέσα από τις επιδοτήσεις. Εκεί έχουμε ρίξει όλο το βάρος. Μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχουμε δαπανήσει 4,3 δις ευρώ σε επιδοτήσεις», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας κλείνοντας.