Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Πέρασαν στο TAXISnet οι 8 δόσεις, διαθέσιμη και η έκπτωση του 2%

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Πέρασαν στο TAXISnet οι 8 δόσεις στα εκκαθαριστικά για τον φόρο εισοδήματος σε εφαρμογή οι αλλαγές για τον φόρο των φορολογικών δηλώσεων 2020

Στο TAXISnet από χθες το βράδυ έχει περαστεί σε όλους τους φορολογουμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα η εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα όσο και η έκπτωση του 2% για εφάπαξ καταβολή φόρου μετά την ανάλογη προσαρμογή της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ

Μέχρι σήμερα και ενώ είχαν ανακοινωθεί οι παρεμβάσεις, όσοι υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις έβλεπαν το φόρο εισοδήματος να εκκαθαρίζεται στις γνωστές τρεις δίμηνες δόσεις που έληγαν στο τέλος Ιουλίου, στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Νοεμβρίου. Οσοι πάλι εξοφλούσαν σε μία δόση τον οφειλόμενο φόρο δεν έβλεπαν πουθενά στην προσωπική τους μερίδα στο Taxisnet την έκπτωση του 2% που είχε ενταχθεί σε νόμο.

Μετά την προσαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από τις 10 χθες το βράδυ όλες οι δηλώσεις που υποβάλλονται και είναι χρεωστικές θα εκκαθαρίζονται, με τον αναλογούντα φόρο να πρέπει να πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί σε τρεις διμηνιαίες ενώ και στις φορολογικές δηλώσεις που είχαν υποβάλλει οι φορολογούμενοι εμφανίζεται το νέο δοσολόγιο.

Οσοι έχουν υποβάλει ήδη τη δήλωσή τους και δεν έχουν εξοφλήσει τον αναλογούντα φόρο θα δουν από σήμερα το ποσό της εφάπαξ καταβολής (μετά την έκπτωση του 2% στα φυσικά πρόσωπα), καθώς και τα ποσά των οκτώ δόσεων να εμφανίζονται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης»).

Στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση ο φορολογούμενος βλέπει το σύνολο της οφειλής σε 8 δόσεις. Το ποσό, που τυχόν έχει ήδη καταβάλει, αφαιρείται από το σύνολο των δόσεων, με βάση τον αριθμό των δόσεων στις οποίες αντιστοιχεί.

Υπολογίστε τα νέα ποσά

Φορολογούμενος καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος 900 ευρώ. Δηλαδή, με βάση ό,τι ίσχυε πριν, 3 διμηνιαίες δόσεις των 300 ευρώ.

Εχει ήδη καταβάλει την πρώτη δόση των 300 ευρώ.
Κατ’ εφαρμογή των νέων διατάξεων, μπορεί να πληρώσει σε 8 μηνιαίες δόσεις των 112,5 ευρώ.

Συνεπώς, στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης») θα εμφανίζεται:

* ότι οι δύο πρώτες δόσεις των 112,50€ έχουν εξοφληθεί,
* για την τρίτη δόση η διαφορά: 3×112,50€ = 337,50€ – 300 = 37,50€ ευρώ,
* από την τέταρτη δόση και μετά, το ποσό προς καταβολή θα είναι 112,50€ κάθε μήνα.

Σε περίπτωση που επιθυμεί να πληρώσει εφάπαξ το ποσό, για να επωφεληθεί της έκπτωσης 2%, τότε ισχύουν τα εξής: 900 – 2% = 882 ευρώ.

Από τα 882 ευρώ αφαιρούνται τα 300€, που έχει ήδη καταβάλει, και πληρώνει εμπρόθεσμα τη διαφορά των 582 ευρώ.