Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, χωρίς την ανταποδοτικότητα, το σύστημα αυτοϋπονομεύεται και γίνεται μη ελκυστικό, «όπως ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου».
Αναλύοντας τις βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού, ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι αυτά που είχαν ειπωθεί προεκλογικά στη βάση των αναγκών του ασφαλιστικού, ακριβώς αυτά υλοποιούνται. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι αποκαθίσταται η αδικία που υπέστησαν 1,5 εκατομμύριο μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες), που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παραγωγικής διαδικασίας. «Αυτό το παραγωγικό κομμάτι τιμωρήθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συνδέθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημά τους. Έτσι, το ασφαλιστικό μετατράπηκε σε φορολογικό. Αυτό πλέον αλλάζει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου κρίθηκε αντισυνταγματικός στους περισσότερους θεμελιακούς πυλώνες.
Στο σημείο αυτό, σημείωσε ότι η παρούσα ασφαλιστική μεταρρύθμιση συνοδεύεται από δύο μελέτες. Συγκεκριμένα, όπως είπε, η αναλογιστική μελέτη δείχνει την προβολή του ασφαλιστικού, μέχρι το 2070. «Μεσομακροπρόθεσμα, η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συγκλίνει με το μέσο όρο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα εξισωθεί η ανταποδοτική σύνταξη πλήρως με τις εισφορές. 'Αρα, κανένα τμήμα του κρατικού προϋπολογισμού δεν θα δαπανάται, πέραν της εθνικής σύνταξης, για το ανταποδοτικό τμήμα» σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός, προσθέτοντας ότι προβλέπεται ποσοστό 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, μέχρι το 2070, για να καλύπτονται οι ανάγκες του συνταξιοδοτικού συστήματος και οι επιταγές του Συντάγματος.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στη νέα εποχή του ΕΦΚΑ και στη μετάβασή του στον ψηφιακό e-ΕΦΚΑ, με στόχο, την 1η Ιουνίου 2020, να εκδοθούν οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις.