Life

Κόκκινα αυγά: Mε αυτά τα υλικά θα πετύχετε το φυσικό βάψιμο το Πάσχα

Κόκκινα αυγά: Mε αυτά τα υλικά θα πετύχετε το φυσικό βάψιμο το Πάσχα Φωτογραφία: eurokinissi
Πείτε αντίο στις έτοιμες βαφές, υπάρχουν κάποια τρόφιμα, που μπορείτε να πετύχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα για το βάψιμο των πασχαλινών αυγών.

Εκτός από τις έτοιμες βαφές που προμηθευόμαστε από τα καταστήματα για το βάψιμο των πασχαλινών αυγών, μπορούμε να επιστρατεύσουμε και κάποια φυσικά υλικά που πολύ πιθανόν να έχουμε στο σπίτι μας, για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στην Ελλάδα τα πασχαλινά αυγά, που τα βάφουμε τη Μεγάλη Πέμπτη, συνήθως έχουν κόκκινο χρώμα.

Αυτό όμως δε μας εμποδίζει ώστε να ανοίξουμε τη χρωματική μας παλέτα και να πειραματιστούμε και με άλλους χρωματισμούς, πάντα με φυσικό τρόπο και φυσικά υλικά.

Ποια είναι όμως αυτά τα φυσικά υλικά;

Τα φυσικά τρόφιμα είναι τα εξής:

  • Κόκκινο λάχανο για μπλε χρώμα στα αυγά (3-4 φλιτζάνια λάχανο)
  • Βατόμουρα για σκούρο μπλε χρώμα στα αυγά (3-4 φλιτζάνια βατόμουρα)
  • Παντζάρια για ροζ/ κόκκινο χρώμα στα αυγά (3-4 φλιτζάνια κομμένα παντζάρια)
  • Φλούδες κρεμμυδιών για πορτοκαλί/ κοραλί/ κεραμιδί χρώμα στα αυγά (3-4 φλιτζάνια φλούδες)
  • Κουρκουμάς για κίτρινο χρώμα στα αυγά (3-4 κουταλιές της σούπας λάχανο)
  • Σπανάκι για πράσινο χρώματα στα αυγά (3-4 φλιτζάνια σπανάκι)

{https://www.youtube.com/watch?v=2y6kMjbDJwQ}

Η διαδικασία του βαψίματος

  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το υλικό που για το χρώμα που θέλουμε και γεμίζουμε με τόσο νερό όσο απαιτείται για να καλύπτονται τα υλικά μας αλλά και τα αυγά.
  • Στη συνέχεια, βάζουμε λευκό ξίδι και βράζουμε για μισή ώρα. (Βράζουμε για παραπάνω ώρα αν θέλουμε πιο έντονο χρώμα).
  • Έπειτα, σουρώνουμε και ρίχνουμε πάλι το νερό στην κατσαρόλα, βάζοντας τώρα τα αυγά. Βράζουμε για 10 λεπτά.
  • Βγάζουμε τα αυγά με μία τσιμπίδα ή ένα μεγάλο κουτάλι, τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά τοποθετώντας τα σε αντικολλητικό χαρτί και τα σκουπίζουμε με ένα πανάκι μετά. (Tip: Το έχουμε βουτήξει πρώτα σε λίγο λάδι για να είναι τα αυγά γυαλιστερά).

Τips για το καλύτερο αποτέλεσμα

  • Τα αυγά καλό είναι να είναι λευκά. Έτσι θα «τραβήξουν» ακόμα καλύτερα το χρώμα.
  • Για να πετύχει επίσης, το βάψιμο των αυγών, πρέπει να τα έχουμε βγάλει από το ψυγείο νωρίτερα ώστε να έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Χρησιμοποιούμε ένα πανάκι με ξίδι για να καθαρίσουμε τα αυγά πριν το βράσιμο και το βάψιμο.
  • Το τελικό χρώμα στα αυγά δεν θα είναι τόσο έντονο όσο κανείς αναμένει.
  • Χρησιμοποιούμε γάντια για να μην λερωθούμε.