Διεθνή

Το Harvard νόμιζε ότι είχε φθηνό αντίγραφο της Magna Carta - Η απίστευτη αποκάλυψη

Το Harvard νόμιζε ότι είχε φθηνό αντίγραφο της Magna Carta - Η απίστευτη αποκάλυψη Φωτογραφία: Alastair Grant/AP
Η πρωτότυπη Magna Carta (αγγλικός καταστατικός χάρτης) εκδόθηκε το 1215 και αποτέλεσε τη βάση των συνταγμάτων παγκοσμίως.

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ θεωρούσε επί δεκαετίες ότι είχε στη συλλογή του ένα φτηνό αντίγραφο της Magna Carta, ένα λεκιασμένο και ξεθωριασμένο έγγραφο που είχε αγοράσει για 27 δολάρια. Ωστόσο, δύο ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι διαθέτει κάτι πολύ πιο πολύτιμο - μια σπάνια έκδοση, του 1300, που εκδόθηκε από τον βασιλιά της Βρετανίας Εδουάρδο Α΄.

Η πρωτότυπη Magna Carta (αγγλικός καταστατικός χάρτης) εκδόθηκε το 1215 και αποτέλεσε τη βάση των συνταγμάτων παγκοσμίως. Υπάρχουν τέσσερα αντίγραφα του πρωτοτύπου και, μέχρι σήμερα, πιστεύεται ότι υπάρχουν μόνο έξι αντίγραφα της έκδοσης του 1300.

«Η αντίδρασή μου ήταν κατάπληξη και, κατά κάποιον τρόπο, δέος που κατάφερα να βρω μια άγνωστη μέχρι πρότινος Magna Carta», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάρπεντερ, καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας στο King's College του Λονδίνου. Έψαχνε στον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ τον Δεκέμβριο του 2023, όταν βρήκε το ψηφιοποιημένο έγγραφο.

«Πρώτον, είχα βρει ένα από τα πιο σπάνια έγγραφα και τα πιο σημαντικά στην παγκόσμια συνταγματική ιστορία», δήλωσε ο Κάρπεντερ. «Δεύτερον, ήταν έκπληξη το γεγονός ότι το Χάρβαρντ το κρατούσε όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει τι ήταν».

Ο Κάρπεντερ συνεργάστηκε με τον Νίκολας Βίνσεντ, καθηγητή μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας της Βρετανίας, για να επιβεβαιώσει τη γνησιότητα του εγγράφου του Χάρβαρντ.

Συγκρίνοντάς το με τα άλλα έξι αντίγραφα από το 1300, ο Κάρπεντερ διαπίστωσε ότι οι διαστάσεις ταιριάζουν. Στη συνέχεια, αυτός και ο Βίνσεντ στράφηκαν σε εικόνες που δημιούργησαν οι βιβλιοθηκάριοι του Χάρβαρντ χρησιμοποιώντας υπεριώδες φως και φασματική απεικόνιση. Η τεχνολογία βοηθά τους μελετητές να δουν λεπτομέρειες σε ξεθωριασμένα έγγραφα που δεν είναι ορατές στο ανθρώπινο μάτι.

Αυτό τους επέτρεψε να συγκρίνουν τα κείμενα λέξη προς λέξη, καθώς και τον γραφικό χαρακτήρα.

Μετά το πρωτότυπο του 1215 που τυπώθηκε από τον βασιλιά Ιωάννη, πέντε άλλες εκδόσεις εκδόθηκαν τις επόμενες δεκαετίες - μέχρι το 1300, την τελευταία φορά που το πλήρες έγγραφο εκτέθηκε και εγκρίθηκε με τη σφραγίδα του βασιλιά.

Με πληροφορίες από AP