Όλοι οι όροι του Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να ικανοποιηθούν πλήρως, προτού τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, διεμήνυσε η Μόσχα, δείχνοντας ότι παίζει «σκληρό παιχνίδι» με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως σχολιάζει το Reuters.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει να τερματιστεί γρήγορα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Την Κυριακή εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάνει πρόοδο, παρότι δεν έχει αναλύσει πώς ελπίζει να βάλει τέλος στη σύγκρουση. Όταν ρωτήθηκε αν έχει μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν από τη στιγμή που ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα, στις 20 Ιανουαρίου, ή πριν από την ορκωμοσία του, ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους στο Air Force One «Το έκανα. Ας πούμε ότι το έκανα». Το Κρεμλίνο δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι υπήρξε επαφή των δύο ηγετών.
Όμως, η Μόσχα έσπευσε να υπογραμμίσει ότι οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις που διατύπωσε ο Πούτιν τον περασμένο Ιούνιο παραμένουν το πρώτο βήμα για τις διαπραγματεύσεις. «Η πολιτική λύση, όπως την οραματιζόμαστε, δεν μπορεί να επιτευχθεί με άλλο τρόπο, παρά με την πλήρη εφαρμογή των όσων δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν όταν μίλησε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τον Ιούνιο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, υπεύθυνος για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και για τον έλεγχο των εξοπλισμών.
«Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Όσο ταχύτερα το καταλάβουν αυτό οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλοι, τόσο καλύτερα θα είναι και τόσο πιο κοντά θα είναι για όλους αυτή η επιθυμητή πολιτική λύση», συμπλήρωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Σε εκείνη την ομιλία του περασμένου Ιουνίου, ο Πούτιν είχε θέσει τους όρους του: Η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις τέσσερις περιφέρειές της που έχει καταλάβει και κατά κύριο λόγο ελέγχει η Ρωσία. Το Κίεβο τότε είχε απορρίψει τους όρους, απαντώντας ότι ισοδυναμούν με παράδοση.
Η Μόσχα ελέγχει περίπου το 20% της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας που προσάρτησε το 2014 και τεσσάρων περιφερειών στα ανατολικά και τα νότια της χώρας. Παρότι η Μόσχα υποστηρίζει ότι όλα τα εδάφη των τεσσάρων περιφερειών είναι κομμάτι της Ρωσίας, οι δυνάμεις της ελέγχουν το 70-80%, σύμφωνα με στοιχεία από τα μέτωπα.
Ο Ριάμπκοφ σχολίασε ότι η Μόσχα δεν βλέπει κάποια μεγάλη αλλαγή στην προσέγγιση των ΗΠΑ στο ουκρανικό και ουσιαστικά προειδοποίησε ότι η Ρωσία δεν θα δεχθεί τελεσίγραφα. «Χωρίς την επίλυση των προβλημάτων που ήταν οι βασικές αιτίες αυτού που συμβαίνει, δεν θα είναι εφικτό να επιτευχθεί μία συμφωνία», υπογράμμισε. «Οπότε, οι παραλλαγές και τα ημίμετρα δεν είναι ο δρόμος που είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε», τόνισε.
«Αδιέξοδο» για την επέκταση της συνθήκης για τα πυρηνικά
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Ριάμπκοφ προειδοποίησε ότι δεν είναι θετικές οι προοπτικές για την επέκταση της τελευταίας συνθήκης για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, ενώ σημείωσε ότι το θέμα έχει φτάσει σε αδιέξοδο.
Η συνθήκη New START, βάζει όριο στις στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές που μπορούν να αναπτύξουν οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις. Επίσης, θέτει περιορισμούς στην ανάπτυξη πυραύλων στο έδαφος, σε υποβρύχια και βομβαρδιστικά. Η εν λόγω συνθήκη εκπνέει στις 5 Φεβρουαρίου 2026. Στην πρώτη του θητεία, ο τΤαμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από μία άλλη σημαντική συνθήκη- την INF- και τώρα η New START είναι η μόνη που απομένει σε ισχύ.
«Σε ό,τι αφορά στον διάλογό μας στον τομέα της (πυρηνικής) στρατηγικής σταθερότητας, η κατάσταση δεν φαίνεται πολύ θετική. Στις 5 Φεβρουαρίου 2026 η συνθήκη εκπνέει και μετά από αυτό δεν θα υπάρχει», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Τον προηγούμενο μήνα ο Τραμπ δήλωσε ότι θέλει να εργαστεί για τη μείωση των πυρηνικών όπλων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Μόσχα και το Πεκίνο μπορεί να υποστηρίξουν τη μείωση των δικών τους δυνατοτήτων στον τομέα. Το Κρεμλίνο τότε είχε πει ότι ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφές πως θέλει να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό οι συζητήσεις για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.
Όμως, ο Ριάμπκοφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν τριμερείς συζητήσεις- με τη συμμετοχή της Κίνας- ενώ η Ρωσία επιθυμεί πενταμερείς συνομιλίες. Η Μόσχα έχει αναφέρει ότι θέλει να συμπεριληφθούν στις συνομιλίες η Βρετανία και η Γαλλία.
«Οι ΗΠΑ προτείνουν τριμερείς συζητήσεις και εμείς θέλουμε πενταμερείς. Κυνηγάμε την ουρά μας», σχολίασε ο Ρώσος αξιωματούχος, που συνέδεσε το θέμα αυτό με τη γενικότερη στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στη Μόσχα. «Για την ανανέωση της New START, όπως έχει πει ο Πούτιν, τίποτα δεν μας εμποδίζει να κάνουμε συζητήσεις και είμαστε έτοιμοι για αυτό. Αλλά αυτό εξαρτάται από το αν θα δούμε μια πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στη Ρωσία», υπογράμμισε.
Πηγή: Reuters