Διεθνή

WSJ: Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Ερντογάν να «συμμορφωθεί» με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

WSJ: Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Ερντογάν να «συμμορφωθεί» με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν την Άγκυρα να σταματήσει να επιτρέπει σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να πετούν αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής από και προς τη χώρα, σύμφωνα με δηλώσεις που επικαλείται η Wall Street Journal.

Στη νέα προσπάθεια της Ουάσινγκτον να πείσει τρίτες χώρες να επιβάλουν τις κυρώσεις που συμφωνήθηκαν για τη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal, μεταφέροντας δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων που φέρονται να έχουν γνώση των σχετικών συνομιλιών.

Πιο συγκεκριμένα, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα πως Τούρκοι πολίτες κινδυνεύουν με φυλάκιση, πρόστιμα, αλλά και άλλα διοικητικά μέτρα - εάν συνεχίσουν να παράσχουν υπηρεσίες, όπως ανεφοδιασμό και ανταλλακτικά σε αεροπλάνα αμερικανικής κατασκευής που πετούν από και προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία κατά παράβαση των ελέγχων των εξαγωγών που επιβλήθηκαν πέρυσι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου Thea Rozman Kendler παρέδωσε το μήνυμα στους Τούρκους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο στην Τουρκία.

Η προειδοποίηση προς την Τουρκία είναι μια βασική «δοκιμασία» για το αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν να επιτύχουν την απομόνωση της Ρωσίας μακροπρόθεσμα ή αν αντίθετα η Μόσχα θα μπορεί να συνεχίζει την οικονομική της δραστηριότητα με τη βοήθεια τρίτων χωρών, οι οποίες λειτουργούν ως «κλειδιά» στη στρατηγική του Κρεμλίνου για την εξεύρεση εταίρων εκτός της Δύσης.

Η απαγόρευση που «σπάει» από την πρώτη μέρα

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιβάλλει εξαγωγικούς ελέγχους που απαγόρευαν στη Ρωσία να χρησιμοποιεί αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι εξαγωγικοί έλεγχοι απαγορεύουν πλέον σε κάθε αεροσκάφος που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ ή σε εκείνα που περιλαμβάνουν πάνω από 25% εξαρτήματα που ελέγχονται από τις ΗΠΑ να πετούν στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία χωρίς άδεια που εκδίδεται από το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου.

Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν, ωστόσο, να πετούν με αεροσκάφη της Boeing Co. αψηφώντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τα καθηλώσουν.

Ρωσικές και λευκορωσικές αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Aeroflot, έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.100 πτήσεις με αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων των Boeing 777, 757 και 737, προς την Τουρκία από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αεροπορικών αναλύσεων Cirium.

Οι πτήσεις περιλαμβάνουν τακτικά δρομολόγια από τη Μόσχα προς τουρκικούς προορισμούς, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και το θέρετρο της Αττάλειας.