Ελλάδα

Νηστεία Σαρακοστής: Η σύγχυση με το λάδι και τις ελιές στα νηστίσιμα πιάτα

Νηστεία Σαρακοστής: Η σύγχυση με το λάδι και τις ελιές στα νηστίσιμα πιάτα Φωτογραφία: AC works Co., Ltd. from Pixabay
Η εξήγηση για τις νηστίσιμες ελιές και το αρτύσιμο λάδι που κάθε χρόνο «μπερδεύει» όσους θέλουν να νηστέψουν.

Η νηστεία της Σαρακοστής 2025 έχει ξεκινήσει με τους πιστούς να ακολουθούν το νηστίσιμο διατροφικό πρόγραμμα της. Πρόκειται για την αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση η νηστεία της περιόδου πριν το Πάσχα καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα προστέθηκε και εβδομη εβδομάδα με αποτέλεσμα να διαρκεί η νηστεία 48 ημέρες. Σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, τελείται στην εκκλησία μας η Προηγιασμένη Ακολουθία. Σε αυτήν οι πιστοί μπορούν να λάβουν Θεία Κοινωνία, η οποία όμως έχει προαγιασθεί την προηγουμένη Κυριακή. Γι’ αυτό τον λόγο ονομάζεται η Ακολουθία αυτή Προηγιασμένη.

Nηστεία Σαρακοστής 2025: Το παράδοξο με τις ελιές και το λάδι

Με αφορμή το αυστηρό διατροφολόγιο της νηστείας κάθε χρόνο τέτοια εποχή έρχεται στο προσκήνιο το παράδοξο με τις ελιές που είναι νηστίσιμες αλλά και το λάδι που θεωρείται αρτύσιμο και αποκλείεται από τα νηστίσιμα πιάτα. Σε γενικές γραμμές νηστίσιμες θεωρούνται οι τροφές που δεν έχουν ζωική προέλευση με αποτέλεσμα σε αυτές να εντάσσονται φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, ελιές, όσπρια. Αντίστοιχα αρτύσιμα θεωρούνται τα διάφορα φαγητά που μαγειρεύουμε με την χρήση ελαίου ή βουτύρου και διαφόρων καρυκευμάτων, όπως και το κρασί . Μάλιστα σύμφωνα με τον γενικό κανόνα της νηστείας όταν δεν τρώμε λάδι, δεν πίνουμε και κρασί.

Σύμφωνα λοιπόν με την Εκκλησία, στη νηστεία επιτρέπεται η απεριόριστη κατανάλωση σε ελιές ενώ το λάδι εμπίπτει στην κατηγορία των μη νηστίσιμων τροφών και χρησιμοποιείται μόνο στις μέρες που καταλύεται η νηστεία κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.

Η εξήγηση για αυτή την διάκριση μεταξύ ελιάς και ελαιόλαδου είναι απλή. Οι ελιές αποτελούν ξηροφαγία. Τρώγονται δηλαδή ως καρπός με ψωμί ενώ το ελαιόλαδο αντίστοιχα αποτελεί προσθήκη στο μαγείρεμα ενός φαγητού και δίνει νοστιμιά οπότε θεωρείται ως αρτύσιμο και αποκλείεται από το νηστειολόγιο.

Nηστεία 2025: Οι μέρες που μπορούμε να φάμε λάδι την Σαρακοστή

Την περίοδο της Σαρακοστής υπάρχουν κάποιες ημέρες που αποτελούν εξαιρέσεις στους γενικούς κανόνες της νηστείας και επιτρέπεται η κατάλυση του λαδιού και του κρασιού. Με την κατάλυση εννοούμε τη δυνατότητα να καταναλωθεί ελαιόλαδο.

Στις 26 Μαρτίου που είναι η ημέρα αφιερωμένη στους Αγίους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες, γίνεται η κατάλυση του λαδιού και του κρασιού.

Να σημειωθεί ότι καθόλη τη διάρκεια της Σαρακοστής ήτοι μέχρι και το Σάββατο του Λαζάρου που φέτος «πέφτει» στις 12 Απριλίου Σάββατα και Κυριακές επιτρέπεται η κατανάλωση λαδιού και κρασιού.

Οι μέρες που νηστεύουμε το λάδι όλο το χρόνο

Σύμφωνα με τη θρησκεία, οι περίοδοι που νηστεύουμε είναι πάντα συγκεκριμένες. Βέβαια είναι ξεκάθαρό ότι πάντα νηστεύουμε Τετάρτη και Παρασκευή το λάδι. Τετάρτη γιατί Τετάρτη ήταν η μέρα που προδόθηκε ο Χριστός και Παρασκευή γιατί την ημέρα αυτή Σταυρώθηκε. Τις ημέρες αυτές κανονικά δεν πρέπει να τρώμε καν λάδι σύμφωνα με την Εκκλησία. Βέβαια, υπάρχει και η υποσημείωση ότι αν στις μέρες νηστείας πέσει ημέρα Αγίου τότε τρώμε λάδι.