Ελλάδα

Μιχάλης Κατσούρης: Για κακούργημα ελέγχονται πέντε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ- «Δε διέγνωσαν τον κίνδυνο»

Μιχάλης Κατσούρης: Για κακούργημα ελέγχονται πέντε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ- «Δε διέγνωσαν τον κίνδυνο» Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
H Εισαγγελία Εφετών Αθήνας ανέσυρε την υπόθεση από το «συρτάρι», ζήτησε να κληθούν ως ύποπτοι για κακούργημα σχετικά με τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη.

Για το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο με ενδεχόμενο δόλο ελέγχονται πέντε υψηλόβαθμοι αστυνομικοί που κατά την είσοδο των Κροατών χούλιγκαν στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2023- όταν δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Κατσούρης- υπηρετούσαν σε κρίσιμα πόστα.

Πρόκειται για τους επιχειρησιακά υπεύθυνους για την οργανωμένη έλευση των Κροατών οπαδών, στο πλαίσιο προγραμματισμένου αγώνα μεταξύ της Dinamo Zagreb και της ΑΕΚ.

Οι 100 και πλέον χούλιγκαν της Κροατικής ομάδας είχαν καταφέρει να διανύσουν περισσότερα από 1500 χιλιόμετρα και να διασχίσουν δυο χώρες, κάτω από τη «μύτη» της Ελληνικής Αστυνομίας, με αποτέλεσμα τη συμπλοκή τους με Έλληνες οπαδούς της ΑΕΚ και το θανάσιμο τραυματισμό του Μιχάλη Κατσούρη, έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Οι πέντε υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, αν και αρχικά είχαν βρεθεί εκτός «κάδρου» ποινικών ευθυνών, καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών είχε βάλει τη δικογραφία που τους αφορούσε στο αρχείο, η Εισαγγελία Εφετών Αθήνας ανέσυρε την υπόθεση από το «συρτάρι» και ζήτησε να κληθούν ως ύποπτοι για κακούργημα.

Η αρχειοθέτηση

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας μελετώντας τα στοιχεια της προανάκρισης που διεξήχθη για ενδεχόμενες ευθύνες αστυνομικών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρχε δόλος.

Συγκεκριμένα η εισαγγελική λειτουργός που χειρίστηκε την υπόθεση, έκρινε ότι «οι αξιωματικοί τελούσαν σε θέση εγγυητή της δημόσιας τάξης και των εννόμων αγαθών των πολιτών και ήταν αρμόδιοι να εντοπίζουν, να παρακολουθούν και να καταγράφουν τους οπαδούς, αποτρέποντας ενδεχόμενα επεισόδια».

Παρόλα αυτά, επισημαίνει στο σκεπτικό της, «δεν ενήργησαν ως όφειλαν, αλλά, άλλοτε με παραλείψεις και άλλοτε με εσφαλμένες ενέργειες, συντέλεσαν στη δημιουργία πρόσφορων συνθηκών, όχι μόνο να διατρέξουν τρία κράτη (Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα) αλλά και να εισέλθουν στην Αθήνα, να κινηθούν ανενόχλητοι με μέσα μαζικής μεταφοράς, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και οπλισμένοι, να προσεγγίσουν το γήπεδο της ΑΕΚ στον Περισσό και να αποδυθούν σε συμπλοκές, εμπρησμούς και καταστροφές, προκαλώντας εν τέλει, μεταξύ άλλων, τον τραυματισμό πλειόνων και το θανάσιμο τραυματισμό ενός φιλάθλου αυτής».

Ωστόσο, η εισαγγελική λειτουργός στη διάταξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης, κατέληξε ότι «δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης εκ μέρους τους οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης και, ιδίως, της πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξης της παράβασης καθήκοντος, καθώς δεν υπήρχε δόλος».

Η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών όμως, είχε εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη και ζήτησε την ανάσυρση της δικογραφίας και την επανεξέτασή της από μηδενική βάση, παραγγέλνοντας μάλιστα τη λήψη ανωμοτί εξηγήσεων για τους πέντε αξιωματικούς. Οι εξηγήσεις τους ως ύποπτοι για το κακούργημα της έκθεσης.

Κατά τον εισαγγελέα, στοιχειοθετείται το εν λόγω αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα για τους πέντε αστυνομικούς. Όπως σχετικά επισημαίνει, «το αδίκημα διέπεται από ενδεχόμενο δόλο ως προς την επέλευση του κινδύνου και από αμέλεια ως προς το επελθόν αποτέλεσμα του τραυματισμού πλειόνων φιλάθλων και, ιδίως, του θανάσιμου τραυματισμού του φιλάθλου Μ. Κατσούρη».

Στο αρχείο για την Τροχαία

Ο εισαγγελικός λειτουργός αρχειοθέτησε το σκέλος της υπόθεσης που αφορά σε ενδεχόμενες ευθύνες των υπευθύνων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης.