Ελλάδα

Η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ φέρνει στον... αφρό τα «no name» προϊόντα - Χαοτικές οι διαφορές στις τιμές

Η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ φέρνει στον... αφρό τα «no name» προϊόντα - Χαοτικές οι διαφορές στις τιμές
Στα «no name» προϊόντα έχουν στραφεί πολλοί καταναλωτές λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στα υπόλοιπα προϊόντα των σούπερ μάρκετ.

Η διαφορά στις τιμές είναι χαοτική αφού ξεκινούν από την μισή τιμή μίας επώνυμης εταιρίας ενώ σε αρκετές περιπτώσεις όπως σε προϊόντα περιποιήσεις ξεπερνά τα 20 ευρώ.

«Τα τελευταία χρόνια επιλέγω προϊόντα που δεν είναι επώνυμα, καθώς είναι πάρα πολύ φθηνά σε σύγκριση με τα άλλα, τα οποία δεν μπορώ να τα αγοράσω λόγω της μεγάλης ακρίβειας. Προφανώς και έχω ενδοιασμούς για την ποιότητα, αφού δεν γνωρίζω πολλά πράγματα, όπως ένα αντίστοιχο γνωστό, ωστόσο δεν μπορώ να κάνω αλλιώς», δηλώνει ο κ. Άρης στο Dnews.

drolioooo334_15384.jpeg

Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, δηλαδή των μη επώνυμων προϊόντων τα οποία παρασκευάζει η βιομηχανία με το εμπορικό σήμα της εκάστοτε αλυσίδας σούπερ μάρκετ, είναι ραγδαία. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε πολλά είδη με τη διαφορά των τιμών από τα υπόλοιπα «επώνυμα» να είναι αισθητή.

galaaaaa48_b8a3c.jpeg

Ενδεικτικά, όπως αποτυπώνεται και στο φωτορεπορτάζ ένα πακέτο μακαρόνια πέννες γνωστής ετικέτας μαζί με την μείωση του 5% στοιχίζει 1,33 ευρώ το πακέτο (500γρ), ενώ της αλυσίδας του σούπερ μάρκετ 0,62 λεπτά. Η χλωρίνη που και αυτή είναι με την μείωση 2,61 ευρώ το λίτρο και η αντίστοιχη 0,75 λεπτά το λίτρο. Το γάλα 1,94 ευρώ το λίτρο και 1,20 ευρώ, 0,74 λεπτά λιγότερο. Κρέμα χεριών είναι στα 28,48 ευρώ το λίτρο με την διαφορά από τη μη επώνυμη να ξεπερνά τα 20 ευρώ, αφού στοιχίζει 6,85 ευρώ το λίτρο.

penessss363_4f574.jpg

Η κα. Μαρία μητέρα δύο ανηλίκων αναφέρει στο Dnews πως για τα παιδιά αγοράζει προϊόντα γνωστών ετικετών, αλλά για εκείνη και τον σύζυγο της παίρνει no name.

«Μόνο για το σούπερ μάρκετ θέλουμε ένα μισθό. Για τα παιδιά φοβόμαστε να πάρουμε, ειδικά τρόφιμα και γάλα no name, αλλά για εμάς τα χρησιμοποιούμε κατά κόρον, γιατί οι τιμές τους είναι φθηνότερες. Οι υποχρεώσεις και τα μηνιαία έξοδα που έχουμε δεν μας επιτρέπουν να αγοράσουμε για το όλο το σπίτι γνωστά προϊόντα. Σαφώς και εμείς έχουμε τις επιφυλάξεις μας, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά».

kremaaaaa48_e0940.jpeg

Νέες αυξήσεις από 1η Ιουνίου στα σούπερ μάρκετ

Σε δηλώσεις που παραχώρησε ο πρόεδρος Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος Απόστολος Ραυτόπουλος μίλησε για την ακρίβεια, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει σταθεροποίηση των τιμών γιατί την 1η Ιουνίου ξεκινάνε οι νέες τιμές των 4.000 προϊόντων που ήταν στην μόνιμη μείωση της τιμής. Θα επανέλθουν επομένως οι τιμές στην προτέρα κατάσταση δηλαδή θα αυξηθούν από 5 έως 10% τα 4.000 προϊόντα, που μας έλεγε το υπουργείο ότι έχουν μειωθεί και σύμφωνα με τη Eurostat και ξένους οίκους είναι ότι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 και του 2025 οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης».