Επιχειρήσεις

Mazars C-suite Barometer: Σε επίπεδο-ρεκόρ η αισιοδοξία των ανώτατων διοικητικών στελεχών

Mazars C-suite Barometer: Σε επίπεδο-ρεκόρ η αισιοδοξία των ανώτατων διοικητικών στελεχών
Το 94% των συμμετεχόντων έχουν θετική εικόνα για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους

Κάθε χρόνο η Mazars, κορυφαία ελεγκτική, συμβουλευτική και φορολογική εταιρεία, συγκεντρώνει τις απόψεις ανώτατων στελεχών από όλο τον κόσμο για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που επηρεάζει τη λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της οικονομίας στο σύνολό της.

Η Έκθεση για το 2024 παρέχει πληροφορίες για τις τάσεις της αγοράς και τους μετασχηματισμούς που αναμένεται να επηρεάσουν τις εταιρείες, τις στρατηγικές προτεραιότητες των ανώτατων διοικητικών στελεχών, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που επηρεάζουν την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα εμβαθύνει σε θέματα προετοιμασίας για το επόμενο έτος.

Όπως προκύπτει από την Έκθεση C-suite: Outlook 2024:

  • Η αισιοδοξία για το μέλλον των επιχειρήσεων φτάνει σε ιστορικό υψηλό. Συγκεκριμένα, το 89% αναφέρει αύξηση εσόδων και το 94% αναφέρει θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη το 2024, οκτώ μονάδες πάνω από το προηγούμενο έτος.
  • Οι οικονομικοί παράγοντες, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, το αυξημένο κόστος ζωής (+37%) και οι τιμές της ενέργειας (+33%) είναι αυτοί που επηρεάζουν περισσότερο τις επιχειρήσεις το 2024. Η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και η πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού πρόκειται επίσης να επηρεάσουν σημαντικά τις επιχειρήσεις, οι οποίες ωστόσο δηλώνουν ότι είναι κατάλληλα προετοιμασμένες.
  • Το 44% των ανώτατων στελεχών δηλώνει «πολύ σίγουρο» ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί τους ανωτέρω παράγοντες. Πρόκειται για ποσοστό αυξημένο κατά 6% έναντι της Έκθεσης της προηγούμενης χρονιάς.
  • Το ποσοστό των επιχειρήσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις αυξήθηκε στο 66% (αύξηση 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος).
  • Η διεθνής επέκταση αναδεικνύεται ως βασικός άξονας προτεραιότητας για τα προσεχή χρόνια για το 35% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα.
  • Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών αποτελεί κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα για τα διοικητικά στελέχη για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ωστόσο, τα τρία τέταρτα όσων χρησιμοποιούν ήδη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη στον οργανισμό τους δηλώνουν ότι έχουν ανησυχίες σχετικά με την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας. Το 95% των ερωτηθέντων, πιστεύει ότι απαιτείται περισσότερη καθοδήγηση από τις ρυθμιστικές αρχές.
  • Προτεραιότητα δίνεται επίσης και στην εφαρμογή νέων ή αναθεωρημένων στρατηγικών βιωσιμότητας. Συγκεκριμένα, υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση από τα ανώτατα στελέχη στη βιωσιμότητα, καθώς αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των οργανισμών που επενδύουν σε ενέργειες ESG.
  • Πάνω από το ένα τρίτο των στελεχών (37%) δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν εσωτερική τεχνογνωσία όσον αφορά τα δεδομένα και την υποβολή εκθέσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα (10% πάνω από την προηγούμενη χρονιά).

O Mark Kennedy, Partner και μέλος του Executive Board του Mazars Group δήλωσε: «Τα υψηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης ως προς την οικονομία μεταξύ των ερωτηθέντων, μας παρέχουν μια καλή ένδειξη για το πώς είναι πιθανό να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις φέτος. Τα διοικητικά στελέχη έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα και ευελιξία στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ενισχύοντας τις επενδύσεις και τον μετασχηματισμό των δραστηριοτήτων τους, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της αναδυόμενης τεχνολογίας και ενσωματώνοντας τα κριτήρια ESG, με στόχο να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε μια χρονιά ανάκαμψης για τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, ωστόσο μπορούμε να δούμε ένα αυξανόμενο ποσοστό εμπιστοσύνης και συνειδητοποίησης σε τομείς που θα εξασφαλίσουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία».

C-suite: Outlook 2024 – Σημεία ενδιαφέροντος

Μετασχηματισμός σε ένα ψηφιακό κόσμο 

Ο μετασχηματισμός ενός οργανισμού όσον αφορά τα πληροφοριακά συστήματα των επιχειρήσεων παραμένει στην κορυφή της ατζέντας για τα ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, με το ένα τρίτο (32%) να τον χαρακτηρίζει ως κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα.
Η εμφάνιση νέων τεχνολογιών αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, ωστόσο το 87% των στελεχών δηλώνει ότι έχει προετοιμάσει κατάλληλα τους ανθρώπους του. Όσον αφορά τα θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης, το 95% των στελεχών πιστεύει ότι είναι απαραίτητο ή σημαντικό να υπάρχει αυξημένη εποπτεία σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο για τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης και των υπηρεσιών που βασίζονται σε αυτή.

Αυτή η απαίτηση για περισσότερη ρύθμιση και έλεγχο, δε φαίνεται να επηρεάζει τη θετική στάση των διοικητικών στελεχών απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη. Το 85% πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει αντίκτυπο στον οργανισμό τους και τρεις στους τέσσερις αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν ήδη υπηρεσίες και προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, τα τρία τέταρτα όσων χρησιμοποιούν ήδη τεχνητή νοημοσύνη εκφράζουν δεοντολογικές ανησυχίες σχετικά με την τεχνολογία. Οι μισοί αναμένουν ότι θα αντικαταστήσει ορισμένες θέσεις εργασίας στον οργανισμό τους και το 57% από αυτούς δηλώνουν ότι αυτό έχει ήδη συμβεί ή θα συμβεί μέσα στον επόμενο χρόνο.
 
Στρατηγικής σημασίας η περαιτέρω διεθνής επέκταση

Αυτή είναι η πρώτη χρονιά που η ανάγκη για διεθνή επέκταση εμφανίζεται στην πρώτη τριάδα των στρατηγικών προτεραιοτήτων για το ένα τέταρτο των στελεχών. Σύμφωνα με το 53% των διοικούντων στελεχών, η οργανική ανάπτυξη αναμένεται να είναι σημαντικός μοχλός επέκτασης για το 2024.
Οι κορυφαίοι προορισμοί για διεθνή επέκταση είναι η Κίνα, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, ενώ η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να εμφανίζουν ισχυρή δυναμική, και ακολουθούν ο Καναδάς και η Βραζιλία.

Αναγνωρίζεται ως ανάγκη η μεγαλύτερη δέσμευση σε πρακτικές που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη
 
Οι προσδοκίες για βιώσιμη ανάπτυξη εξακολουθούν να αυξάνονται σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (71%) των οργανισμών συντάσσουν έκθεση βιωσιμότητας ενώ ακόμα περισσότεροι την εντάσσουν στον προϋπολογισμό τους (72%). Σύμφωνα με την έρευνα της Mazars, αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Η συγκέντρωση και η ποιότητα των δεδομένων εξακολουθούν να αποτελούν κορυφαίες προκλήσεις, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί η κατανόηση των κανονιστικών ρυθμίσεων με ποσοστό 31% σε σχέση με την Έκθεση της προηγούμενης χρονιάς που ήταν στο 21%. Η ενεργοποίηση νέων κανονισμών, όπως η Οδηγία της ΕΕ για την Αναφορά Εταιρικής Αειφορίας (Corporate Sustainability Reporting Directive), φαίνεται επίσης να έχει αντίκτυπο, καθώς η πρόκληση της κατανόησης της νομοθεσίας γίνεται περισσότερο αισθητή στην Ευρώπη σε ποσοστό 35%.

Μεταξύ των κριτηρίων βιώσιμης ανάπτυξης, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι ο παράγοντας που έχει παρουσιάσει τη μεγαλύτερη άνοδο, σε όρους σημαντικότητας, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προκλήσεις που εμφανίζονται αναφορικά με τη συλλογή και την ποιότητα των δεδομένων. Επίσης, είναι σαφές ότι μεταξύ των κριτηρίων βιώσιμης ανάπτυξης, η συμπερίληψη, αποτελεί έναν από τους κύριους τομείς για τους οποίους δεν υπάρχει εσωτερική τεχνογνωσία (από 27% σε 37% φέτος).
 
Οι νέοι κανόνες για την προσέλκυση ταλέντων

Ο ανταγωνισμός στην αγορά ταλέντων πρόκειται να συνεχιστεί. Το 44% δηλώνει ότι δυσκολεύεται να προσλάβει ταλαντούχους επαγγελματίες, ενώ το 30% αναφέρει ότι είναι δυσκολότερο να εξευρεθούν ανώτερα στελέχη με διευρυμένες ικανότητες σε σχέση με το παρελθόν.

Όσον αφορά την προσέλκυση και ανεύρεση προσωπικού, οι επιχειρηματικοί ηγέτες φαίνεται ότι αναζητούν συνεχώς διαδικασίες, στρατηγικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που θα τους εξασφαλίσουν ότι το προσωπικό τους θα παράγει εξαιρετικά αποτελέσματα και θα συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της επιχείρησής τους.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την Έκθεση εδώ

NETWORK