Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη προειδοποιεί ότι τα κουνούπια τίγρης εξαπλώνονται ολοένα και περισσότερο στην Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης τροπικών ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός και ο ιός τσικουνγκούνια.
Σχεδόν ο μισός από τον παγκόσμιο πληθυσμό πλέον κινδυνεύει να μολυνθεί από δάγκειο πυρετό ή από τον ιό τσικουνγκούνια, ασθένειες που κάποτε ήταν περιορισμένες σε τροπικές περιοχές της χώρας. Και οι δύο ιοί, που μεταδίδονται από τα κουνούπια, ενδέχεται ανά περίπτωση να είναι θανάσιμοι. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, εμετός και κνησμός.
Το κουνούπι τίγρης, συγκεκριμένα, κινείται βορειότερα καθώς η θερμοκρασία σε όλον τον κόσμο αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Planetary Health, εξέτασε πώς το κλίμα και άλλοι παράγοντες έχουν επηρεάσει την εξάπλωση του δάγκειου πυρετού και του ιού τσικουνγκούνια στην Ευρώπη, τα τελευταία 35 χρόνια.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα ξεσπάσματα των ασθενειών έχουν γίνει πιο συχνά και σοβαρά από το 2010, σύμφωνα με την άνοδο των θερμοκρασιών. «Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν πως η ΕΕ μεταβαίνει από σποραδικές επιδημίες ασθενειών που μεταδίδονται από τον ιό Aedes σε μια ενδημική κατάσταση», αναφέρει η μελέτη.
Το 2024, την πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, συνολικά 304 κρούσματα δάγκειου πυρετού καταγράφηκαν στην ΕΕ «μια ιστορική κορύφωση σε σύγκριση με το συνολικό αριθμό των 275 κρουσμάτων τα προηγούμενα 15 χρόνια», ανέφερε η μελέτη. Χώρες όπως η Ιταλία, η Κροατία, η Γαλλία και η Ισπανία, έχουν προηγούμενες εμπειρίες με ξεσπάσματα των ιών, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία σημειώνει πως «η τάση υποδηλώνει μια εξέλιξη από σποραδικά κρούσματα σε ενδημικότητα σε αυτές τις χώρες».
Πέρυσι, τον Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων διαπίστωσε ότι το 2023 υπήρχαν 130 εγχώρια κρούσματα δάγκειου πυρετού στην ΕΕ/ΕΟΧ, σε σύγκριση με μόλις 71 από το 2010 ως το 2021. Σύμφωνα με την έρευνα, στη χειρότερη περίοδο κλιματικής αλλαγής, η εξάπλωση του δάγκειου πυρετού και του ιού τσικουνγκούνια θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμα και 5 φορές σε σύγκριση με τον παρόντα ρυθμό αύξησης μέχρι το 2060.
Με πληροφορίες του Politico