Η Βικτόρια Μπέκαμ ισχυρίζεται ότι ακολουθώντας μία λιτή διατροφή με λαχανικά στον ατμό και ψητά ψάρια θεράπευσε την ενήλικη ακμή της. Ωστόσο, οι δερματολόγοι δεν αποδέχονται τον ισχυρισμό της.
Η 50χρονη σχεδιάστρια μόδας και πρώην ποπ - σταρ αποκάλυψε ότι πάλεψε με την ακμή όταν βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας της με το μουσικό γκρουπ των Spice Girls, ενώ εξακολουθεί να τηρεί μια σειρά αυστηρών κανόνων για να την κρατήσει υπό έλεγχο.
Εκτός από το ότι σταμάτησε να τρώει κρέας ως παιδί, τώρα αποφεύγει να τρώει προϊόντα από σιτάρι, όπως είπε στην Telegraph.
Σύμφωνα με τον σύζυγό της Ντέιβιντ Μπέκαμ, τρώει το ίδιο γεύμα τα τελευταία 25 χρόνια - ψητό ψάρι και λαχανικά στον ατμό.
Αλλά οι δερματολόγοι τονίζουν ότι ενώ μια θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος, μια περιοριστική δίαιτα δεν είναι.
«Δεν χρειάζεται να ακολουθείτε μια αυστηρή δίαιτα, που περιορίζεται μόνο σε ψάρια και λαχανικά, για λαμπερή επιδερμίδα», δήλωσε η Δρ Thivi Maruthappu, σύμβουλος δερματολόγος, διατροφολόγος και εκπρόσωπος του British Skin Foundation.
«Στην πραγματικότητα αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική μας ευεξία μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.
Η Δρ Maruthappu επεσήμανε, σύμφωνα με το healthstat.gr, ότι, ενώ η λήψη επαρκών βιταμινών και πρωτεϊνών από τη διατροφή μπορεί να βοηθήσει την επιδερμίδα να παραμείνει καθαρή, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα θεραπεύσει την ακμή.
Διατροφή και γήρανση
Η διατροφή μπορεί να έχει κάποιο όφελος στη βελτίωση των σημαδιών γήρανσης, όπως οι ρυτίδες και η χαλάρωση, λένε οι ειδικοί.
Για παράδειγμα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά συμβάλλοντας στη μείωση της κυτταρικής βλάβης που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση του δέρματος, σύμφωνα με την Δρ Maruthappu.
Επιπλέον, η λήψη αρκετής άπαχης πρωτεΐνης όπως είναι τα ψάρια, το τόφου και τα ρεβίθια μπορεί να βοηθήσει στην «αναγέννηση του κολλαγόνου στο δέρμα».
Ωστόσο, υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι το κολλαγόνο που απορροφούμε από τα τρόφιμα έχει κάποια επίδραση στην υγεία του δέρματός μας.
Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Δερματολογίας (BAD), δεν υπάρχει αρκετή έρευνα που να αποδεικνύει τη σχέση μεταξύ διατροφής και ακμής.
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι τα τρόφιμα με ζάχαρη μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα, η οποία μπορεί να παγιδεύσει βακτήρια, οδηγώντας σε ακμή.
Οι ειδικοί έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι ο περιορισμός των προϊόντων σιταριού δεν είναι ένας σίγουρος τρόπος για να αποκτήσει κάποιος τέλειο δέρμα.
Η δερματολόγος της Harley Street Dr Justine Kluk, η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση της ακμής, τόνισε ότι το σιτάρι από μόνο του δεν είναι αιτία ακμής.
«Η κατανάλωση πολλών τροφών με ζάχαρη και επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως το άσπρο ψωμί, το λευκό ρύζι, τα λευκά ζυμαρικά, μπορεί να σχετίζεται με περισσότερες εξάρσεις ακμής, αλλά δεν υπάρχει λύση που να ταιριάζει σε όλους», διευκρίνισε στη MailOnline.
«Δίαιτες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνουν πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή λίπη, φρούτα και λαχανικά υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος με μεγαλύτερη συνέπεια από την εξάλειψη συγκεκριμένων τροφών», κατέληξε.