Οικονομία

Τι αλλάζει στην αξία των ακινήτων στη Θεσσαλία - Ανοίγει ο δρόμος για υποχρεωτική ασφάλιση; Τι λέει στο Dnews o Θέμης Μπάκας

EUROKINISSI EUROKINISSI
Η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές, ανεβάζουν το κόστος κατασκευής ακινήτων, μειώνεται όμως η εμπορική τιμή και αλλάζουν οι όροι ασφάλισης των κατοικιών.

Η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές, δημιουργούν υποχρεώσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Το κόστος κατασκευής ανεβαίνει, με συνέπεια να ανεβαίνουν και οι τιμές στα ακίνητα. Αντίθετα, όπως δηλώνει στο Dnews o κ. Θέμης Μπάκας, ειδικός στην αγορά ακινήτων, και πρόεδρος της E-real Estate, η εμπορική αξία ακινήτων σε περιοχές που κάηκαν, ή πλημμύρισαν, μειώνεται δραματικά. Ο κ. Μπάκας, δηλώνει επίσης ότι οι Ασφαλιστικές εταιρείες, θα αλλάξουν τους όρους ασφάλισης σε αυτές τις περιοχές, ενώ αφήνει ανοικτό το θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης κατοικιών.

Όπως σημειώνει ο κ. Μπάκας, «αν στα σπίτια που πλημμύρισαν ή καήκαν, γίνουν παρεμβάσεις που θα τα καταστήσουν ενεργειακά, αυτό σημαίνει ένα κοστολόγιο. Από εκεί και πέρα όμως ένα σπίτι, δεν έχει άμεση σχέση μόνο με την κατασκευή του, έχει άμεση σχέση με το περιβάλλον που βρίσκεται αυτό το σπίτι. Για παράδειγμα, όταν κάποιος αγόρασε ένα σπίτι στο Πήλιο, το αγόρασε γιατί το Πήλιο είναι ένα υπέροχο μέρος και μέσα στο πράσινο. Όταν όμως το Πήλιο καταστρέφεται και χάνεται η φυσική ομορφιά,  μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι η εμπορική του αξία απομειώνεται. Μπορεί η αξία κατασκευής ή ανακατασκευής να είναι μεγάλη, όμως η εμπορική αξία όμως του σπιτιού μειώνεται ραγδαία. Παίζουν δηλαδή μεγάλο ρόλο και οι παράγοντες της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος στην περιοχή όπου βρίσκεται το κάθε ακίνητο».

Όπως επισημαίνει ο κ. Μπάκας, «στις περιοχές που γίνεται μία καταστροφή, μειώνεται και το αγοραστικό ενδιαφέρον για επένδυση σε ακίνητα. Στο Μάτι για παράδειγμα, το πρώτο χρονικό διάστημα μετά τις φωτιές, υπήρξαν άνθρωποι που πούλησαν τα σπίτια τους, για ένα κομμάτι ψωμί στην κυριολεξία. Έπεσαν πάνω στις περιοχές αυτές και τα «κοράκια», που αγόρασαν πολλά ακίνητα. Όσοι είχαν την οικονομική δυνατότητα, έφτιαξαν πάλι τα σπίτια τους και έτσι έγινε ανάπλαση της περιοχής. Το θέμα είναι λοιπόν, το κατά πόσο οι άνθρωποι των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν, μπορούν να τα ξαναφτιάξουν».

Ειδικότερα σε ότι αφορά την ασφάλιση των κατοικιών, ο κ. Μπάκας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δικλείδες ασφαλείας. Για να καλύπτονται από ένα γεγονός που συμβαίνει συχνά. Με τους δικούς τους αλγόριθμους, μπαίνουν στη διαδικασία και φτιάχνουν ένα ασφάλιστρο, με βάση τις πιθανότητες.  Άλλη είναι η πιθανότητα καταστροφής από φυσικές καταστροφές στη Νέα Σμύρνη και άλλη στο Πήλιο. Όταν συμβεί ένα έκτακτο περιστατικό σε κάποια περιοχή, πλημμύρα, πυρκαγιά, αλλάζουν και οι όροι των συμβολαίων, οι όροι ασφάλισης, ακόμα και η δυνατότητα ασφάλισης. Μπορεί δηλαδή να πει μία εταιρεία, ασφαλίζουμε το σπίτι σας στον Έβρο, αλλά για φωτιά από βραχυκύκλωμα, όχι από πυρκαγιά σε δάσος. Αν πάλι το σπίτι σου είναι κοντά σε ρέμα, δεν θα σε ασφαλίσουν για καταστροφή από πλημμύρα. Άρα στην ασφάλιση παίζουν ρόλο οι όροι και οι πιθανές εξαιρέσεις της ασφάλισης, σε σχέση με την τοποθεσία που βρίσκεται το ακίνητο».

«Οι εταιρείες», καταλήγει «για να μπορέσουν να ασφαλίσουν τα ακίνητα σε επικίνδυνες για πλημμύρα ή φωτιά περιοχές, θα πρέπει να δημιουργηθεί υποχρεωτική ασφάλιση για το σύνολο των ακινήτων, ώστε να πληρώνουμε όλοι μας μία ασφάλεια και όταν συμβεί μια καταστροφή, η ασφαλιστικές να αποζημιώνουν,  από τα αποθεματικά, από τα έσοδα, από την υποχρεωτική ασφάλεια. Στο Πήλιο, θα αποζημιωθούν όλοι από το κράτος με κάποια ποσά, όμως σε όσα σπίτια ήταν ασφαλισμένα από εταιρείες, θα αλλάξουν οι όροι από τις ασφαλιστικές και φυσικά το ποσό για την ασφάλιση, ενώ μπορεί οι εταιρείες ακόμα και να αρνηθούν πλέον να ασφαλίζουν κατοικίες».