Οικονομία

ΟΑΕΔ: Ειδικό πρόγραμμα για 5.500 πτυχιούχους - στον αέρα χιλιάδες ωφελούμενοι

ΟΑΕΔ: Ειδικό πρόγραμμα για 5.500 πτυχιούχους - στον αέρα χιλιάδες ωφελούμενοι
Στον αέρα βρίσκονται ακόμη οι 5.500 πτυχιούχοι που συμμετέχουν στο "Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης για 5.500 άνεργους το Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς" του ΟΑΕΔ καθώς δεν έχουν ακόμη πάρει κάποια απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας για την εξέλιξη του προγράμματος που συμμετέχουν.

Αν και την προηγούμενη Τετάρτη δεν κατάφεραν να πάρουν απάντηση στο αίτημα τους για παράταση των συμβάσεων τους αυτή την Τετάρτη, αύριο, το Συντονιστικό Αγώνα Εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29 θα πραγματοποιήσει άλλη μια συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να φύγουν αν δεν συναντήσουν τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Παράλληλα η Συντονιστική Επιτροπή Βορείου Ελλάδος καλεί όλους τους εργαζόμενους του ‘’Ειδικού Προγράμματος απασχόλησης για 5.500 ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς’’ της Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, ώρα 12:00, στο Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Πρόξενων 2, (στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης επί της οδού Αγίου Δημητρίου-Πλατεία Κυπρίων Αγωνιστών).

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

• Την άμεση ανανέωση της σύμβασης μας για 1 χρόνο ή έως ότου γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ στον οποίο θα έχουμε ειδική εμπειρία.
• Να σταματήσει η διαρροή επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό.
• Να σταματήσει η πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
• Καμία απόλυση συναδέλφου/ισσας. Να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
• Καμία συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Καμία ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων. Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα [ΣΔΙΤ] στους δημόσιους φορείς.
• Λεφτά για τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι για τα πλεονάσματα.

Στις αρχές του 2019, ξεκίνησε η υλοποίηση της δημόσιας πρόσκλησης Νο 11/2018 «Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης για 5.500 ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς» με διάρκεια ενός έτους με διττό στόχο:

Α) την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και της αδυναμίας πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων πτυχιούχων που συνεχίζουν να πλήττονται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, βάσει των στοιχείων της εγγεγραμμένης ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και

Β) την αντιμετώπιση του φαινομένου διαρροής επιστημονικού δυναμικού (brain drain) νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες, προς αναζήτηση εργασίας, το οποίο προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και στην ανάπτυξη της χώρας γενικότερα.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους παρόλο που το πρόγραμμα αυτό συνέβαλλε προσωρινά στη μείωση της ανεργίας και της διαρροής νέων επιστημόνων, στις αρχές του 2020 αυτό φθάνει στο τέλος του για την πλειοψηφία των ωφελούμενων- εργαζόμενων και αυτομάτως αναιρούνται τα οφέλη που προσέφερε και επιπλέον δημιουργούνται κάποια παράπλευρα σοβαρά προβλήματα.