Ακόμα και οι ποιοι έμπειροι μπορεί να κάνουν λάθη στην παρασκευή ενός γλυκού.
Τα γλυκά σε αντίθεση με τα φαγητά απαιτούν μετρημένες και συγκεκριμένες ποσότητες. Οποιοι λοιπόν επιθυμούν να φτιάξουν ένα κεικ που μοιάζει με αυτά του χαζαροπλαστείου δεν έχουν παρά να ακολουθήσουν τα παρακάτω μυστικά, τα οποία θα κάνουν στο τέλος, όλους να γλείφουν τα χέρια τους.
Χρησιμοποιήστε μια ζυγαριά (ή απλώς βεβαιωθείτε ότι μετράτε σωστά το αλεύρι)
Μια φθηνή ψηφιακή ζυγαριά είναι ο ευκολότερος και πιο ακριβής τρόπος για να μετρήσετε το αλεύρι σας.
Σε αντίθεση με τη βανίλια και το αλάτι η ποσότητα αλευριού σε μια συνταγή για κέικ πρέπει να τηρείται όσο το δυνατόν αυστηρότερα. Η πολύ μικρή ποσότητα αλευριού μπορεί να οδηγήσει σε ένα υγρό ή κολλώδες κέικ χωρίς αρκετή δομή, ενώ η υπερβολική ποσότητα αλευριού θα το κάνει στεγνό.
Μην χρησιμοποιείτε δοσομετρικό κύπελλο για ξηρά υλικά. Τα δοσομετρικά κύπελλα χρησιμοποιούνται στην ανάμυξη των υγρών.
Ανακατέψτε το μείγμα σας διαφορετικά
Φροντίστε να αφήσετε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου (20 έως 24 βαθμούς Κελσίου) για να εξασφαλίσετε ένα αφράτο κέικ.
Αν γίνει σωστά το ανακάτεμα του βούτουρου με τη ζάχαρη θα οδηγήσει σε ένα κέικ το οποίο θα είναι αφράτο και δεν θα θέλετε να σταματήσετε να το τρώτε. Σίγουρα έχετε χρησιμοποιήσει βούτυρο σε λάθος θερμοκρασία επειδή δεν μπορούσατε να περιμένετε ή επειδή δεν είχατε χτυπήσει το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί για αρκετή ώρα. (Μπορεί να χρειαστούν 4 έως 5 λεπτά. Και, ακόμα κι αν αυτό το βήμα γίνει τέλεια, η υπερβολική ανάμειξη του μείγματος μόλις προστεθεί το υγρό μπορεί να δημιουργήσει υπερβολική γλουτένη και να οδηγήσει σε ένα σκληρό κέικ.
Αφού το αλεύρι καλυφθεί ομοιόμορφα και το βούτυρο διασκορπιστεί, προστίθενται το υπόλοιπο λάδι και όσο υγρό χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Η τεχνική έχει ως αποτέλεσμα μια πιο λεπτή ψίχα, μια υπέροχη αίσθηση στο στόμα και ευκολότερο κόψιμο σε φέτες.
Γνωρίστε τον φούρνο σας
Για να ελέγξετε για ζεστά σημεία, τοποθετήστε φέτες λευκού ψωμιού σε διαφορετικά σημεία στον φούρνο σας και παρατηρήστε πώς ροδίζουν.
Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα για να ψήσετε οτιδήποτε. Ένας μικρός φούρνος και ζεστός ψήνει πολύ γρήγορα ένα κέικ.
Χρειάζονται 30 λεπτά, σε αντίθεση με τα συνηθισμένα 15, για να προθερμανθεί σωστά; Ζεσταίνεται; Ή είναι κρύος; Η θερμοκρασία πέφτει σημαντικά όταν ανοίγει η πόρτα, απελευθερώνοντας μια έκρηξη θερμότητας. Είναι μικρότερη από τον μέσο όρο, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα φαγητά και τα γλυκά ψήνονται με διαφορετικό ρυθμό; Έχει θερμά σημεία που απαιτούν να περιστρέψεται το ταψι;
Ξεκινήστε αγοράζοντας ένα θερμόμετρο φούρνου και βάλτε το πάνω από τον πίνακα ελέγχου του φούρνου σας. Μόλις μάθετε την πραγματική θερμοκρασία στο εσωτερικό, μπορείτε να κάνετε αλλαγές: Μπορεί να χρειαστεί να ρυθμίσετε τον φούρνο σας 25 βαθμούς χαμηλότερα ή υψηλότερα. Μπορεί να χρειαστεί να τον απενεργοποιήσετε και να τον ενεργοποιήσετε ξανά αφού ανοίξετε την πόρτα για να ανεβάσετε ξανά τη θερμοκρασία πιο γρήγορα
Και τέλος, λάβετε υπόψη τους χρόνους ψησίματος σε μια συνταγή ως κατευθυντήρια γραμμή. Ρυθμίστε το χρονόμετρο λίγο πριν από τον χαμηλότερο χρόνο και ρίξτε μια ματιά (χωρίς να ανοίξετε τον φούρνο, αν είναι δυνατόν). Ελέγξτε αν έχει ψηθεί πριν περάσει πολλή ώρα. Το τέλειο ψήσιμο, ανοιχτό χρυσαφί καφέ απαιτεί λίγη προσοχή για να επιτευχθεί.
Η Ανατομία ενός Κέικ
Τα ίδια γενικά συστατικά συνδυάζονται για να φτιάξουν σχεδόν κάθε κέικ. Η ζάχαρη επηρεάζει την υγρασία στο κέικ σας, όχι μόνο τη γλυκύτητα. Υπάρχει το μπέικιν πάουντερ, το οποίο δημιουργεί ένα αέριο που παγιδεύεται στις φυσαλίδες που δημιουργούνται από την ανάμειξη βουτύρου και ζάχαρης και φουσκώνει το κέικ. Τα αυγά δίνουν στο κέικ σας δομή, η οποία καθιστά το κέικ πιο πηχτό.Και μετά το λίπος: Το λάδι τα διατηρεί μαλακά και παρατείνει τη διάρκεια ζωής. Το βούτυρο δίνει μια υπέροχη γεύση.
Τα σωστά «εργαλεία»
Δεν χρειάζεστε πολλά εργαλεία αλλά για να ξεκινήσετε, θα χρειαστείτε μερικά ταψιά κέικ. Ένα ταψί κατά προτίμηση, ένα από λεπτό αλουμίνιο χωρίς επίστρωση, επειδή ζεσταίνεται γρήγορα και δεν διατηρεί πολλή θερμότητα, επιτρέποντας ομοιόμορφο ψήσιμο, είναι η καλύτερη επιλογή. (Τα σκουρόχρωμα ταψιά μπορούν να κάψουν τα πλαϊνά σημεία. Ένα γυάλινο ταψί μπορεί να διατηρήσει τη θερμότητα για πολύ καιρό και ενδεχομένως να στεγνώσει το κέικ σας.)
Μια κουτάλα (η οποία χρησιμοποιείται για παρασκευή μπισκότων) κάνει πιο εύκολη την τοποθέτηση της ζύμης σε φόρμες για μάφιν, ενώ οι σχάρες δεν είναι μόνο χρήσιμες για την κυκλοφορία του αέρα γύρω από το κέικ, αλλά διευκολύνουν και το γύρισμα του. Τέλος, ένα σταθερό μίξερ και μια περιστρεφόμενη βάση κέικ, αν και δεν είναι απαραίτητα, δίνουν μία όμορφη αισθητική και παράλληλα διευκολύνουν και εσάς.
Βουτυρώστε το ταψί σας
Χρησιμοποιήστε ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής για να πιέσετε το βούτυρο στις γωνίες. (Μπορεί να είναι λίγο κουραστικό, αλλά είναι χρήσιμο. Στη συνέχεια, προσθέστε μια καλή ποσότητα αλευριού, περιστρέφοντας το ταψί έτσι ώστε να πάει παντού. Το αλεύρι επιτρέπει στο μείγμα να ανέβει στα τοιχώματα του ταψιού και να πάρει την κατάλληλη ανύψωση).





























