Το «Akis’ Food Tour», το υπέροχο γαστρονομικό ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη, συνεχίζεται δυναμικά στις οθόνες μας και μας προσκαλεί σε νέες αντισυμβατικές γαστρονομικές περιπέτειες. Αύριο Σάββατο 17 Μαΐου στις 21:00, ο Άκης «βάζει πλώρη» για Κοζάνη, σε ένα επεισόδιο γεμάτο αρώματα, γεύσεις και εικόνες που μιλάνε από μόνες τους. Από τα γραφικά χωριά μέχρι την καρδιά της πόλης, το επεισόδιο αποκαλύπτει τις κρυφές γαστρονομικές γωνιές και τις ιστορίες των ανθρώπων που κρατούν ζωντανές τις τοπικές γεύσεις.
Η μέρα ξεκινά στο Green Wagon, ένα καφέ που στεγάζεται σε ένα παλιό βαγόνι τρένου. Εκεί ο Άκης απολαμβάνει τον καφέ του και συνομιλεί με τον ιδιοκτήτη Πέτρο Χαλβατζή, έναν νεαρό που έδωσε νέα ζωή στον παλιό αυτό χώρο. Στην Άνω Κώμη, ο Άκης συναντά τον Δημήτρη και τον Πάρη, δύο νεαρούς καλλιεργητές πράσων. Εκεί, μαθαίνει την πρωτότυπη τεχνική καλλιέργειας της περιοχής, όπου τα πράσα διατηρούνται στο χώμα μέχρι να μαζευτούν, ενώ ακολουθεί το παραδοσιακό πλύσιμο στο ρυάκι, μια διαδικασία που διατηρείται αναλλοίωτη από γενιά σε γενιά.
Το ταξίδι συνεχίζεται στο χωριό Κρόκος, όπου ο Άκης επισκέπτεται τον Συνεταιρισμό Κρόκου Κοζάνης. Εκεί, οι γυναίκες του συνεταιρισμού με προσοχή και μεράκι, επιλέγουν και συσκευάζουν τον πολύτιμο κρόκο. Στην ταράτσα του ιστορικού κτιρίου, ο Άκης γεύεται μια αρωματική σούπα με κρόκο Κοζάνης, αναδεικνύοντας τη μοναδική γεύση αυτού του πολύτιμου μπαχαρικού. Στη Νεράιδα, ένα χωριό με μαγευτική θέα στη λίμνη Πολυφύτου, ο Άκης απολαμβάνει το ηλιοβασίλεμα και δοκιμάζει τοπικά πιάτα στη «Φωλιά», μια ταβέρνα με θέα που κόβει την ανάσα. Ο Τάσος όχι μόνο του μαγειρεύει γουλιανό με σκορδαλιά, αλλά ξεδιπλώνει και το ταλέντο του στο μπουζούκι, δημιουργώντας μια αυθεντική ατμόσφαιρα γλεντιού.
Η δεύτερη μέρα του ταξιδιού φέρνει τον αγαπημένο μας σεφ στην πόλη της Κοζάνης, όπου περιηγείται σε παραδοσιακά μαγαζιά: στον φούρνο Βαμβακά για τη διάσημη τυρόπιτα, στο ιστορικό σαντουιτσάδικο Λάτσκος με τα hot dog και στο ζαχαροπλαστείο Γαρδένια, όπου η νέα γενιά αναδεικνύει τις παραδοσιακές συνταγές. Η περιπέτεια συνεχίζεται στην Άνω Κώμη, όπου ο Άκης μαγειρεύει τρεις διαφορετικές πίτες μαζί με τις τοπικές μαγείρισσες, ενώ στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού οι νέοι της περιοχής τον μυούν σε έναν παραδοσιακό χορό. Η γιορτή κορυφώνεται με τη Γιορτή Πράσου που επιφυλάσσει πολύ κέφι και ακόμα περισσότερες εκπλήξεις.
Με κάθε πιάτο, με κάθε συνταγή, το «Akis’ Food Tour» στην Κοζάνη φωτίζει την αυθεντική γαστρονομική κληρονομιά της περιοχής, αναδεικνύοντας τους ανθρώπους που κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις.
Συνοδοιπόροι του Άκη είναι οι τηλεθεατές που του προτείνουν τα μέρη που επισκέπτεται αλλά και οι ντόπιοι κάτοικοι κάθε περιοχής που τον βοηθούν να ανακαλύψει τι σημαίνει πραγματικά «υψηλή γαστρονομία» στις ντόπιες κουζίνες. Ξεχωριστοί άνθρωποι, υπέροχες συνταγές και τοπία. Αυθεντικές συνταγές και άνθρωποι που κάνουν την παράδοση, τέχνη.
Δείτε το τρέιλερ:
{https://www.youtube.com/watch?v=0Sn3-w2sNuc}