Σύμφωνα με το Ινστιτούτο IISS (International Institute for Strategic Studies), στο τέλος του 2024 η Γραμματεία της Tουρκικής Aμυντικής Bιομηχανίας (SSB) ανακοίνωσε ότι τα συμβόλαια που υπέγραψε το 2024 για εξαγωγές με άλλες χώρες έφτασαν τα 7,15 δις δολ., ποσοστό κατά 29% υψηλότερο από το 2023. Σε αυτό περιλαμβάνεται η υπογραφή τον Δεκέμβριο με την Πορτογαλία για κατασκευή δυο πλοίων ανεφοδιασμού του Πορτογαλικού Ναυτικού, αξίας 123 εκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία αυτή ακολούθησε την υπογραφή για κατασκευή δυο κορβετών για το Ουκρανικό Ναυτικό, στο πρότυπο των αντίστοιχων τουρκικών.
Το 2010 οι εξαγωγές της Τουρκίας ήταν μόλις 853 εκατομ. δολ.
Οι κυριότερες εξαγωγές αφορούσαν μη επανδρωμένα ιπτάμεσα μέσα (UAVs) και θωρακισμένα οχήματα και προορίζονται κύρια στις χώρες των Βαλκανίων (Αλβανία, Κροατία, Κόσοβο, Ρουμανία) καθώς και στην Ουκρανία και Πολωνία.
Το 2023 υπέγραψε για εξαγωγή εξοπλισμένου UAV (Bayraktar TB2) στο Κατάρ ενώ παρόμοια έχει εξάγει στην Ουκρανία.
Η ανάπτυξη των UAVs (drones) έχει αρχίσει από το 2000.
(Παρατήρηση συντάκτη: Αν κρίνουμε ότι η κινεζική έρευνα για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεκίνησε επίσης το 2000, βγάζουμε συμπεράσματα για το πόσο χρόνο χρειάζεται η έρευνα για να αποδώσει εμπορικά).
Στον τομέα των θωρακισμένων αυτοκινήτων η τουρκική Otokar υπέγραψε με την Ρουμανία για συμπαραγωγή 1.059 οχημάτων Cobra IΙ.
Επίσης τον Δεκέμβριο υπέγραψε με την Ισπανία για συμπαραγωγή ενός εκπαιδευτικού αεροσκάφους, του Hurjet, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε δοκιμασία πρωτοτύπου.
Τελευταία αυτές τις μέρες υπογράφτηκε η συνεργασία με την ιταλική Piaggio Aerospace για συνεργασία στον αεροπορικό τομέα.
Εκτίμηση συντάκτη: Τα 1.032 προγράμματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας (περισσότερα από τα 744 του 2019), δίνουν κέρδη στην τουρκική οικονομία αλλά το κυριότερο ανεβάζουν το επίπεδο έρευνας και βιομηχανικής ανάπτυξης και άλλων εφαρμογών, αυξάνουν την απασχόληση επιστημονικού δυναμικού ενώ την κάνουν ικανό συμμέτοχο με τους Ευρωπαίους εταίρους της.