Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο για την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας. Μια απόφαση που φαίνεται να «υπαγορεύεται» από την άνοδο της ακροδεξιάς.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, πρόκειται για μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση και να προστατευθούν οι πολίτες από απειλές όπως ο ισλαμικός εξτρεμισμός.
Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν στις 16 Σεπτεμβρίου και σε πρώτη φάση θα παραμείνουν σε ισχύ για έξι μήνες, ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ.
Επίσης, η κυβέρνηση σχεδίασε ένα πλάνο που επιτρέπει στις αρχές να απορρίπτουν περισσότερους μετανάστες απευθείας στα γερμανικά σύνορα, συμπλήρωσε η υπουργός, δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή την αμφιλεγόμενη κίνηση, σχολιάζει το Reuters.
Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς προσπαθεί να απαντήσει στην άνοδο της ακροδεξιάς και των συντηρητικών- που εκμεταλλεύονται την ανησυχία των ψηφοφόρων για τις πιεσμένες δημόσιες υπηρεσίες, την ενσωμάτωση και την ασφάλεια.
Οι πρόσφατες δολοφονικές επιθέσεις με μαχαίρι, στις οποίες οι δράστες ήταν αιτούντες άσυλο, έχουν ενισχύσει την ανησυχία για τη μετανάστευση. Το AfD έγινε πριν από λίγες ημέρες το πρώτο ακροδεξιό κόμμα μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο που κερδίζει σε εκλογές κρατιδίου, στη Θουριγγία, έχοντας κάνει εκστρατεία που βασίστηκε πολύ στο ζήτημα της μετανάστευσης.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή είναι η πρωταρχική ανησυχία των ψηφοφόρων και στο Βραδεμβούργο, όπου θα διεξαχθούν εκλογές σε δύο εβδομάδες. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς πασχίζουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της κυβέρνησης σε αυτό το κρατίδιο, ενώ οι συγκεκριμένες κάλπες θεωρούνται ένα τεστ για το SPD, ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2025.
Τεστ για την Ευρώπη
«Ενισχύουμε την εσωτερική ασφάλεια και συνεχίζουμε τη σκληρή γραμμή μας απέναντι στην παράτυπη μετανάστευση», δήλωσε η Φέζερ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει την Κομισιόν και τις γειτονικές χώρες για τους ελέγχους που σκοπεύει να εφαρμόσει.
Οι έλεγχοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια δοκιμασία για την ευρωπαϊκή ενότητα, αν οι γερμανικές αρχές ζητήσουν από άλλες χώρες να πάρουν πίσω σημαντικό αριθμό αιτούντων ασύλου και μεταναστών.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, οι χώρες της ζώνης Σένγκεν επιτρέπεται να επιβάλουν συνοριακούς ελέγχους ως τελευταία λύση για να αποτρέψουν απειλές για την εσωτερική ασφάλεια ή τη δημόσια πολιτική.
Τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας ξεπερνούν τα 3.700 χιλιόμετρα, με τη Δανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία, την Τσεχία και την Πολωνία.
Ήδη ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Γκέραρντ Κάρνερ, δήλωσε σήμερα στην Bild ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί μετανάστες που θα διώξει η Γερμανία από τα σύνορά της.
Το μεταναστευτικό στη Γερμανία
Οι αντιδράσεις στη Γερμανία αυξάνονται από τότε που η χώρα υποδέχθηκε περισσότερους από ένα εκατομμύριο άτομα κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης το 2015-16, λένε ειδικοί.
Η κατάσταση έφτασε σε κρίσιμο σημείο όταν το Βερολίνο έδωσε αυτόματα άσυλο σε περίπου ένα εκατομμύριο Ουκρανούς που διέφυγαν από τη χώρα τους μετά την εισβολή της Ρωσίας, ενώ η Γερμανία αντιμετώπιζε ενεργειακή και οικονομική κρίση.
Από τότε, η γερμανική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε αυστηρότερους κανόνες για τις απελάσεις και άρχισε να επιστρέφει στη χώρα τους καταδικασμένους για έγκλημα Αφγανούς. Οι απελάσεις ανεστάλησαν όταν οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία το 2021, λόγω ανησυχιών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πέρυσι το Βερολίνο ανακοίνωσε αυστηρότερους ελέγχους με τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας με την Πολωνία, την Τσεχία και την Ελβετία. Αυτοί οι περιορισμοί και εκείνοι στα σύνορα με την Αυστρία επέτρεψαν στη χώρα να γυρίσω πίσω 30.000 μετανάστες από τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Το νέο μοντέλο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να γυρίσει πίσω ακόμα περισσότερους, σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών. Όμως, δεν μίλησε δημόσια για το τι προβλέπει αυτό το μοντέλο προτού γίνουν συζητήσεις με τους Συντηρητικούς.