Διεθνή

Συνελήφθη ο «Σκορπιός», o περιβόητος καταζητούμενος διακινητής στην Ευρώπη

Συνελήφθη ο «Σκορπιός», o περιβόητος καταζητούμενος διακινητής στην Ευρώπη Φωτογραφία: BBC
Μετά από συνέντευξη που έδωσε στο BBC, οι αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν έναν από τους πλέον καταζητούμενους διακινητές μεταναστών.

Στο ιρακινό Κουρδιστάν συνελήφθη την Κυριακή ένας από τους πλέον καταζητούμενους διακινητές μεταναστών στην Ευρώπη, γνωστός με το προσωνύμιο «Σκορπιός».

Ο διακινητής συνελήφθη μετά από έρευνα του BBC που οδήγησε στον εντοπισμό του, σύμφωνα με τις οι αρχές της ημιαυτόνομης περιφέρειας στο βόρειο Ιράκ.

Τον περιβόητο «Σκορπιό», κατά κόσμον Μπαρζάν Ματζίντ εντοπισε ομάδα δημοσιογράφων του BBC. Ο καταζητούμενος έδωσε συνέντευξη στο βρετανικό δίκτυο και αφηγήθηκε πώς ενεπλάκη το 2016 στη διακίνηση παράτυπων μεταναστών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η ομάδα του BBC μοιράστηκε τα ευρήματά της «με τις βρετανικές και ευρωπαϊκές αρχές».

«Ίσως 1.000, ίσως 10.000. Δεν ξέρω, δεν μέτρησα», είπε ερωτώμενος από το BBC για το πόσους μετανάστες έχει διακινήσει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, ήδη 26 μέλη της συμμορίας του Σκορπιού έχουν καταδικαστεί στη Βρετανία, στη Γαλλία και στο Βέλγιο.

Τον Οκτώβριο του 2022 βελγικό δικαστήριο καταδίκασε ερήμην τον Μπαρζάν Ματζίντ σε φυλάκιση 10 ετών για παράνομη διακίνηση μεταναστών και του επέβαλε πρόστιμο 968.000 ευρώ.

«Ύστερα από ενδελεχή έρευνα και ανταλλαγή πληροφοριών, ο Σκορπιός εντοπίστηκε και συνελήφθη στις 12 Μαΐου», ανέφεραν οι αρχές.

Ο «Σκορπιός» συνελήφθη στην πόλη Σουλεϊμανίγια μετά από εντολή της Ιντερπόλ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας Σαλάμ Άμπντελ Χαλέκ.  «Θα τον ανακρίνουμε και θα προβούμε στις δέουσες ενέργειες».