Στην Μαλούα Μπέι 1.000 άνθρωποι πέρασαν χθες τη νύχτα στην παραλία για να προστατευτούν από τις φονικές φλόγες. Μόνο αυτή την εβδομάδα 449 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς στη δυτική ακτή. Από την αρχή των εκτεταμένων πυρκαγιών τον περασμένο Σεπτέμβριο τα σπίτια που έχουν γίνει στάχτη έχουν φτάσει τα 1.500.
Οι αρχές έχουν διατάξει εκκενώσεις περιοχών που κινδυνεύουν από πυρκαγιές. Πρόκειται για τμήματα της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτώριας, των δύο πολιτειών με τον μεγαλύτερο πληθυσμό της χώρας, στο νοτιοανατολικό άκρο της. Η απομάκρυνση χιλιάδων πολιτών γίνεται με την συνοδεία αστυνομικών οχημάτων ενώ έχουν κληθεί να βοηθήσουν στην εκκένωση αλλά και στην κατάσβεση κι οι ένοπλες δυνάμεις.
Όσο για τον τραγικό απολογισμό σε ανθρώπινες ζωές αυτός μετρά μέχρι στιγμής 19 νεκρούς και 28 αγνοούμενους.
Την ίδια ώρα κι εν μέσω της κορύφωσης των καλοκαιρινών διακοπών, δεκάδες χιλιάδες παραθεριστές εγκαταλείπουν εθνικά πάρκα και τουριστικές περιοχές στις νότιες ακτές και τις ανατολικές περιοχές της Βικτώριας.
Κι ενώ έχουν παραδοθεί στη στάχτη πάνω από δύο χιλιάδες τετραγωνικά μίλια, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι πυρκαγιές θα συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη του Γενάρη, οπότε αναμένονται και οι πρώτες μεγάλες βροχές.
Όπως σημειώνει η κύρια αγγλόφωνη εφημερίδα της Σιγκαπούρης, Straits-Times, «στη στεριά, η διαρκώς αυξανόμενη ζέστη που επικρατεί στην Αυστραλία, θυμίζει συνθήκες Αποκάλυψης – στον ωκεανό, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη».
Το χιόνι που αλλάζει χρώμα και ο αφανισμός ολόκληρων ζωικών ειδών
Την ίδια στιγμή, ανυπολόγιστες είναι κι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πρωτόγνωρου αυτοιύ φαινομένου.Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ζώα έχουν βρει τραγικό θάνατο στις πυρκαγιές της Αυστραλίας ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ολόκληρα είδη έχουν εξαφανιστεί.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ εκτιμούν ότι 480 εκατομμύρια θηλαστικά, πουλιά και ερπετά έχουν χαθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τον αριθμό να ανεβαίνει διαρκώς.Εικόνες και βίντεο δείχνουν πανικόβλητα καγκουρό που προσπαθούν απεγνωσμένα να διαφύγουν από πανύψηλα τείχη φλόγας που τα περικυκλώνουν.
Την ίδια στιγμή, τα κοάλα, σήμα κατατεθέν της Αυστραλίας, αντικατοπτρίζουν το μέγεθος της φυσικής καταστροφής που υφίσταται η χώρα. Σύμφωνα με τον Independent, υπολογίζεται ότι το 1/3 των κοάλα της Νότιας Ουαλίας έχουν αφανιστεί, ενώ το 30% του φυσικού περιβάλλοντος όπου κατοικούσαν έχει καταστραφεί.
Ένα άλλο παράδειγμα των τρομερών περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι το φαινόμενο που παρατηρείται στο γειτονικό έθνος, τη Νέα Ζηλανδία, όπου το χιόνι άλλαξε χρώμα στους παγετώνες. Το Reuters δημοσίευσε εικόνες «καραμελοποιημένου χιονιού», που προκλήθηκε από τη σκόνη που σηκώνουν οι αυστραλιανές πυρκαγιές.
Το φαινόμενο παρατηρήθηκε κοντά στον παγετώνα του Franz Josef στο Εθνικό Πάρκο Westland Tai Poutini στη Νέα Ζηλανδία.
Προπηλακισμός του πρωθυπουργού της χώρας
Παράλληλα, οι ντόπιοι εξαπέλυσαν επίθεση με ύβρεις κατά του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον. Ένας πολίτης του είπε: «Είσαι ηλίθιος φίλε, πραγματικά», «Αντε γ***ου, δεν είσαι ευπρόσδεκτος εδώ» ενώ άλλοι τον ρώτησαν τι απέγιναν οι πόροι που προορίζονταν για την φλεγόμενη Νέα Νότια Ουαλία και γιατί δεν υπήρχαν επαρκείς πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή.«Τι γίνεται με τους νεκρούς τώρα, κύριε πρωθυπουργέ; Με αυτούς που δεν έχουν πουθενά να μείνουν;» τον ρώτησε κάποιος άλλος επικριτικά.
Ο Μόρισον μπήκε στη συνέχεια σε ένα αυτοκίνητο και αποχώρησε, καθώς οι κάτοικοι τον χειροκροτούσαν ειρωνικά και συνέχιζαν τις λεκτικές επιθέσεις.