«Δραματικές σκηνές στη Λέσβο...Αρκετές εκατοντάδες πρόσφυγες έφθασαν μέσα σε μια ώρα στο ελληνικό νησί. Η ακτοφυλακή μέτρησε 13 μικρά σκάφη που μετέφεραν 546 άτομα. 32 άνθρωποι σε άλλο σκάφος διασώθηκαν στη θάλασσα και μεταφέρθηκαν επίσης στη Λέσβο. 65 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νησί της Κω και στην ηπειρωτική Ελλάδα.», αναφέρει το άρθρο της Bild προσθέτοντας:
«Οι (ελληνικές) Αρχές έκαναν λόγο για "σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών" που αναχωρούν από τις τουρκικές ακτές. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από το 2016. Οι Έλληνες έστειλαν ένα πλοίο του ναυτικού τους στη Λέσβο, το οποίο έπρεπε να παραλάβει 5.000 ανθρώπους στην ηπειρωτική Ελλάδα επειδή δεν υπήρχε χώρος στα στρατόπεδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «θα χρησιμοποιηθούν παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ως καταυλισμοί για πρόσφυγες».
«Η Ελλάδα έχει έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ολοένα και δυσχερέστερη διαχείριση της προσφυγικής ροής κι είχε ενημερώσει σχετικά τον Τούρκο πρεσβευτή», όπως δήλωσαν διπλωμάτες, σύμφωνα με την Bild, που διερωτάται κατά πόσον η νέα προσφυγική ροή είναι ένα παιχνίδι εξουσίας από την πλευρά της Τουρκίας.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Bild», υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης σχολίασε το θέμα της άφιξης των νέων προσφύγων στη Λέσβο: «Παρατηρούμε το θέμα πολύ στενά. Πριν αποφασίσουμε ποιο είναι το επόμενο βήμα, πρέπει να δούμε αν οι χθεσινές ροές ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση ή όχι. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: αυτά τα ρεύματα δεν ήρθαν λόγω των καλών καιρικών συνθηκών. Έρχονται για γεωπολιτικούς λόγους. Επομένως, είναι πιθανό ο Ερντογάν να θέλει να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Και η Bild καταλήγει: «Είναι μάλλον απίθανο πάνω από 500 πρόσφυγες να ξέφυγαν από την τουρκική ακτοφυλακή για να φθάσουν στην Ελλάδα. Κανονικά οι Τούρκοι λιμενικοί πιάνουν τα περισσότερα σκάφη πριν φθάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Είναι πιθανόν, λοιπόν, ο Ερντογάν να θέλει να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό η ΕΕ είχε υποσχεθεί την κατάργηση της υποχρεωτικής βίζας για τους Τούρκους από το 2016, αλλά επειδή ο Ερντογάν βάζει να συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι και εξασθένηση τη δύναμη της Βουλής, η Ευρώπη δεν έχει τηρήσει ακόμη την υπόσχεσή της».