Ελλάδα

Πάσχα: Kατσίκι στη γάστρα με πατάτες φούρνου που λιώνουν στο στόμα

Πάσχα: Kατσίκι στη γάστρα με πατάτες φούρνου που λιώνουν στο στόμα
Κατσίκι στο φούρνο με μελωμένες πατάτες στη γάστρα, ένα πεντανόστιμο παραδοσιακό πασχαλινό πιάτο.

Οι προετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι είναι πυρετώδεις ώστε να είναι όλα έτοιμα για το κάλεσμα της Κυριακής. Αν ψάχνετε συνταγή για κατσίκι στο φούρνο και έχετε γάστρα σας έχουμε την ιδανική πρόταση. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει η μαντεμένια γάστρα και με πρώτη ύλη φυσικά το εκλεκτό κατσικάκι σας προτείνουμε μια άχαστη συνταγή για ένα πασχαλινό λουκούλειο γεύμα ανήμερα της Λαμπρής.

Μην ξεχνάτε να σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της και να χαμηλώνετε λίγο τη θερμοκρασία του φούρνου. Αν για παράδειγμα, συνηθίζετε να ψήνετε στους 180°C, με τη γάστρα θα ψήσετε στους 150°C. Το βασικό πλεονέκτημα είναι πως ακόμα και αν ξεχάσετε το φαγητό για λίγα λεπτά παραπάνω στο φούρνο, αυτό δεν θα καεί αφού η θερμοκρασία είναι σχετικά χαμηλή. Αν θέλετε το φαγητό σας να ξεροψηθεί λίγο εξωτερικά μπορείτε να επιλέγετε το γκριλ και να αφαιρείτε το καπάκι τα τελευταία 15 λεπτά του μαγειρέματος. Αποφεύγετε να ανοίγετε συχνά το καπάκι γιατί η γάστρα χάνει τη θερμότητα που έχει αποκτήσει και χρειάζεται επιπλέον χρόνο για να πιάσει πάλι θερμοκρασία. Ο ατμός που συγκεντρώνεται στο καπάκι μετατρέπεται σε σταγόνες που πέφτουν πάνω στις τροφές, και έτσι το φαγητό γίνεται πιο ζουμερό.

Στην συνταγή που σας προτείνουμε το κατσικάκι θα λιώσει ενώ εξίσου απίθανες θα είναι και οι πατάτες που θα τραβήξουν όλους τους χυμούς από το κρέας και θα έχουν αξεπέραστη γεύση.

Yλικά:

2 κιλά σπάλα (χεράκι) από κατσίκι

½ κούπα ελαιόλαδο

Λίγη φρέσκια ρίγανη

Λίγη ρίγανη αποξηραμένη

Λίγο φρέσκο θυμάρι

2 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.σ. μέλι

Χυμό λεμονιού

Χυμό πορτοκαλιού

3-4 σκελίδες σκόρδο

800 γρ. πατάτες baby

Αλάτι και πιπέρι