Μπορεί την περασμένη εβδομάδα να έβρισκες το αγαπημένο σου γιαούρτι σε συσκευασία των 200 γραμμαρίων, αλλά αυτό δεν αποκλείει να το βρήκες σήμερα... λειψό.
Πράγματι οι συσκευασίες γνωστών γιαουρτιών είναι σε προσφορά αυτή τη βδομάδα στα σούπερ μάρκετ, μην τυχόν και δεν προσέξουμε πως ξαφνικά κυκλοφορούν σε συσκευασίες των 190 γραμμαρίων.
Σύντομα η τιμή τους θα βγει από την προσφορά, αλλά οι συσκευασίες θα παραμείνουν μικρότερες.
Η «συρρίκνωση» των συσκευασιών δεν είναι κάτι καινούργιο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παραδοσιακά «φουντώνει» σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, καθώς οι εταιρείες επιχειρούν να μετακυλήσουν το κόστος των ανατιμήσεων.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η κατάσταση έχει πραγματικά ξεφύγει, με τις παράπλευρες απώλειες να καταγράφονται καθημερινά... στις κουζίνες.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις συνταγές ζαχαροπλαστικής, όπου χρειάζεται ακρίβεια στην αναλογία των υλικών.
Σκεφτείτε πως θέλετε να ετοιμάσετε έναν σοκολατένιο κορμό για τον οποίο συνήθως χρησιμοποιούσατε μια συσκευασία βούτυρο. Παραδοσιακά το βούτυρο κυκλοφορούσε σε πλάκες των 250 γραμμαρίων. Έλα όμως που πλέον έχει «συρρικνωθεί» στα 200 γραμμάρια.
Αυτό σημαίνει πως για μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις θα πρέπει να πάρετε και δεύτερη συσκευασία ή να προσαρμόσετε τη συνταγή και να φτιάξετε μικρότερη ποσότητα.