Ελλάδα

Πόρισμα για Τέμπη: «Δεν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση και η φωτοσήμανση», γιατί ξέσπασε η φωτιά

Πόρισμα για Τέμπη: «Δεν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση και η φωτοσήμανση», γιατί ξέσπασε η φωτιά
Στον Εφέτη Ανακριτή Λάρισας παραδόθηκε το πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων - 252 σελίδων- για το δυστύχημα στα Τέμπη με την σύγκρουση των δύο τρένων, στις 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο πόρισμα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, φωτογραφικό υλικό και γνωματεύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους και από άλλες υπηρεσίες που ερεύνησαν το δυστύχημα.

Παράλληλα, περιλαμβάνει και την ανάλυση δεδομένων του καταγραφικού, το οποίο εστάλη σε ειδική υπηρεσία στην Αθήνα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανάλυσης δεδομένων από Ιταλούς εμπειρογνώμονες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το καταγραφικό ήταν απενεργοποιημένο από το καλοκαίρι του 2018!

Το πόρισμα διαπιστώνει ευθύνες στον σταθμάρχη, καθώς δεν χρησιμοποίησε τη λειτουργία χάραξης της διαδρομής πριν την εντολή αναχώρησης της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Μετά την διαβίβαση εντολής αναχώρησης δεν έλεγξε την πορεία της αμαξοστοιχίας προς Θεσσαλονίκη, μέσω των ενδείξεων του Τοπικού Πίνακα Χειρισμού, για τον οποίο διαπιστώνεται ότι έχει εμβέλεια περίπου 1400 μέτρα στην γραμμή ανόδου και περίπου 2000 μέτρα στην γραμμή καθόδου. Επίσης, διαπιστώνεται ότι ο μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας δεν ενημέρωσε για την αλλαγή πορείας της αμαξοστοιχίας, (από την γραμμή ανόδου στην γραμμή καθόδου).

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα επισημαίνεται παράλληλα και ότι κατά το χρόνο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, δε λειτουργούσαν τα συστήματα ελέγχου κατάληψης πεδίων γραμμής και η φωτοσήμανση που τα οριοθετεί, δηλαδή δε λειτουργούσε  η τηλεδιοίκηση εντός των σταθμών και η φωτοσήμανση που θα απέτρεπαν το συμβάν.

Στο πόρισμα φέρεται η φωτιά να προκλήθηκε στις ηλεκτρικές κενώσεις και στα λάδια των μηχανών των αμαξοστοιχιών, ενώ η έκταση που πήρε η φωτιά φέρεται να οφείλεται στα υλικά κατασκευής των βαγονιών, όπως ξύλινη επένδυση, υφασμάτινα καθίσματα, κ.λπ. Τέλος, φαίνεται να προκύπτει ότι και οι δύο αμαξοστοιχίες κινούνταν εντός ορίων ταχύτητας.

Σε ό,τι αφορά τα συστήματα ασφαλείας, η σιδηροδρομική γραμμή στο σημείο της σύγκρουσης φαίνεται να είχε τοποθετημένους ραδιοφάρους πιθανότατα σε εφαρμογή των υποχρεώσεων της με αρ. 10005/2007 σύμβασης χωρίς να έχει παραληφθεί οριστικά το συγκεκριμένο τμήμα και να έχει πιστοποιηθεί η λειτουργία τους. Επίσης, δεν λειτουργούσε η φωτοσήμανση στη γραμμή ανόδου και στη γραμμή καθόδου, ενώ τα συστήματα GSM R χρησιμοποιούνται μόνο από τα σταθμαρχεία και όχι από τις αμαξοστοιχίες.

Στο μεταξύ, νέα προθεσμία για τις 10 Ιουλίου έλαβε ο διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Συντήρησης Ηλεκτρομηχανικών Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης, ώστε να απολογηθεί μετά τη δίωξη που έχει ασκηθεί εναντίον του και εναντίον άλλων τεσσάρων διευθυντικών στελεχών και διευθυντών του ΟΣΕ, με την κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων, αλλά διά παραλείψεως