Ελλάδα

Κορονοϊός: Καμπανάκι κινδύνου για τις ανοιχτές δομές αστέγων - Ανησυχία για τη λειτουργία τους

Κορονοϊός: Καμπανάκι κινδύνου για τις ανοιχτές δομές αστέγων - Ανησυχία για τη λειτουργία τους
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανοιχτές δομές που εξυπηρετούν καθημερινά σε πανελλαδικό επίπεδο χιλιάδες πολίτες κρούει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του κορoνοϊού στην χώρα μας.

Με ανακοίνωσή του συλλόγου που απεστάλη προς τους αρμόδιους Υπουργούς, εκφράζεται η ανησυχία για τη συνέχιση της λειτουργίας των Δομών Αστεγίας (Υπνωτήρια και Ανοιχτά Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων), των Κέντρων Κοινότητας και των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών (Κοινωνικά Παντοπωλεία, Συσσίτια, Κοινωνικά Φαρμακεία).

Πιο συγκεκριμένα, τα Υπνωτήρια Αστέγων και τα Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων αποτελούν ανοιχτές δομές στις οποίες οι ωφελούμενοι εγγράφονται χωρίς να έχουν προηγουμένως περάσει από ενδελεχή ιατρικό έλεγχο και εξετάσεις.

Ειδικότερα, οι ωφελούμενοι της Δομής του Υπνωτηρίου φιλοξενούνται από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το πρωί και την υπόλοιπη μέρα βρίσκονται εκτός δομής.

Όπως σημειώνεται έχοντας ως δεδομένο ότι οι περισσότεροι εξ’ αυτών δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής, και στα δωμάτια που φιλοξενούνται διαμένουν από 8 έως 12 άτομα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος (σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος) εξάπλωσης του ιού στους ωφελούμενους και στο προσωπικό.

Εκτιμώντας ότι τα Υπνωτήρια Αστέγων δεν μπορούν να κλείσουν ο Σύλλογος προτείνει την άμεση αποσυμφόρησή τους μέσω ανοίγματος κάποιων άλλων χώρων για προσωρινή φιλοξενία (παλαιού νοσοκομείου) οπού η λειτουργία τους θα υποστηριχθεί με το προσωπικό των δημοτικών δομών που σταμάτησαν την λειτουργία τους (Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί ΚΑΠΗ κτλ.).

Παράλληλα ζητούν την άμεση χορήγηση θερμομέτρων μετώπου έτσι ώστε το νοσηλευτικό προσωπικό της δομής να μπορεί να ελέγχει τους ωφελούμενους και τον άμεσο ιατρικό έλεγχο ωφελούμενων και προσωπικού.

Να σημειωθεί ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα ειδικότερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η πληρότητα των κλινών αγγίζει το 100% είναι επιτακτική ανάγκη να μένει το ¼ των ωφελουμένων αναλογικά με την δυναμικότητα των κλινών για να μπορέσει να τεθεί σε καλύτερο έλεγχο η κατάσταση και μετέπειτα να θεσπιστεί η υποχρεωτική 24ωρή διαμονή εντός της δομής.

Όπως τονίζει o σύλλογος σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν εύρυθμα οι δομές καθώς πέρα από τον κίνδυνο που υπάρχει για την δημόσια υγεία και οι άδειες ειδικού σκοπού έχουν δημιουργήσει τεράστια έλλειψη σε προσωπικό και είναι ήδη εμφανής η αδυναμία των δήμων να καλύψουν με προσωπικό.

Για τα Κέντρα Κοινότητας, τα οποία αποτελούν το δίχτυ προστασίας στις οικονομικά αδύναμες ομάδες και παρέχουν ολιστική υποστήριξη στους κατοίκους 255 Δήμων της χώρας, προτείνεται η συνέχιση της λειτουργίας τους με μειωμένο ωράριο όπως γίνεται με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού για όσες ενέργειες - αιτήσεις δεν προβλέπεται από την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (νέες αιτήσεις ΕΕΕ, επίδομα στέγασης, ανασφαλίστους υπερήλικες, έξοδα κηδείας).

Για τα Ανοιχτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων προτείνεται η συνέχιση της λειτουργίας τους με μειωμένο ωράριο και εξυπηρέτηση κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού αποκλειστικά για θέματα ατομικής υγιεινής π.χ. πλυντήρια και μπάνια.

Για τα Κοινωνικά Συσσίτια των Δήμων προτείνεται να γίνεται αποκλειστικά διανομή του φαγητού τρεις φορές την εβδομάδα (δίνοντας δύο φαγητά) και να μην παρέχεται η δυνατότητα σίτισης στις τραπεζαρίες των Κοινωνικών Συσσιτίων.

Για τα Κοινωνικά Παντοπωλεία προτείνεται αναστολή των προγραμματισμένων διανομών για τον Μάρτιο και Απρίλιο 2020 και διακοπή της διαδικασίας παραλαβής νέων αιτήσεων.

Για τα Κοινωνικά Φαρμακεία προτείνεται η χορήγηση φαρμάκων κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Οι εν λόγω εργαζόμενοι εξυπηρετούν ωφελούμενους με σοβαρά προβλήματα υγείας και όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτου ειδικότητας (Καθαριστές, Φύλακες, Νοσηλευτές, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Διοικητικοί υπάλληλοι, Ψυχολόγοι, Εργασιακοί Σύμβουλοι, Διαμεσολαβητές, Εκπαιδευτικοί) που απασχολούνται στις ανωτέρω δομές, βρίσκονται αποδεδειγμένα σε μεγάλη επικινδυνότητα.