Οικονομία

Οι μηχανικοί γλιτώνουν τις αναδρομικές εισφορές λόγω Ειδικής Προσαύξησης

Οι μηχανικοί γλιτώνουν τις αναδρομικές εισφορές λόγω Ειδικής Προσαύξησης
Οι ασφαλισμένοι – μηχανικοί του πρώην ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ δεν υποχρεούνται στην αναδρομική καταβολή εισφορών για το διάστημα από 1/7/2011 έως 31/12/2014. Τούτο ισχύει επειδή καταργήθηκε η Ειδική Προσαύξηση, που εφαρμοζόταν έως την παραπάνω ημερομηνία. Η κατάργηση συντελέστηκε με το νόμο Κατργούκαλου (ν.4387/2016) και το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε σχετική εγκύκλιο για να τονίσει ότι δεν υφίσταται η υποχρέωση αναδρομικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Υπενθυμίζεται ότι για τους «παλαιούς ασφαλισμένους», δηλαδή για όσους είχαν έναρξη ασφάλισης πριν από την 1.1.1993, ο νόμος όριζε την καταβολή πρόσθετης εισφοράς στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ. Η εισφορά αυτή οριζόταν στο 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας του π.δ. 124/1993, όπως ίσχυε. Για τους «νέους ασφαλισμένους», δηλαδή εκείνους που είχαν έναρξη ασφάλισης μετά την 1/1/1993, ο νόμος προέβλεπε την υποχρεωτική τους μετάταξη ανά 3ετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Για το θέμα το ΤΕΕ είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί το σκέλος της αναδρομικής καταβολής εισφορών. Η αίτηση ακύρωσης που υπέβαλλε όμως, απορρίφθηκε από το ΣτΕ. Έτσι, υπήρξε διάταξη νόμου που όριζε ότι οι αναδρομικές οφειλές εισφορών για την περίπτωση της ειδικής προσαύξησης καταβάλλονται σε ισόποσες δόσεις, χωρίς την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών λόγω καθυστέρησης στην εξόφλησή τους. Το ΔΣ του πρώην ΕΤΑΑ αποφάσισε στη συνέχεια για τους εν ενεργεία ασφαλισμένους (ασφαλισμένους πριν και μετά την 1/1/1993) η είσπραξη των αναδρομικών οφειλών, να πραγματοποιηθεί σε οκτώ εξαμηνιαίες δόσεις μέσω των ηλεκτρονικών ειδοποιητηρίων με λήξη στο τέλος κάθε ημερολογιακού εξαμήνου, αρχής γενομένης από το Β΄ εξάμηνο του έτους 2016.

Με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (άρ 94 παρ. 4 του ν.4387/2016) η Ειδική Προσαύξηση καταργήθηκε αναδρομικά από 1/1/2016. Συνεπώς, κατά την κατάργηση της Ειδικής Προσαύξησης η είσπραξη των ανωτέρω αναδρομικών οφειλών εκκρεμούσε. Ως εκ τούτου, δεν συντρέχει πλέον λόγος είσπραξης των εν λόγω οφειλών για την Ειδική Προσαύξηση από την αναδρομική εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων ν.3986/2011.