Δημόσιο

Ελεγκτικό Συνέδριο: Απορρίφθηκαν πληρωμές ύψους 134,6 εκατ. ευρώ

Ελεγκτικό Συνέδριο: Απορρίφθηκαν πληρωμές ύψους 134,6 εκατ. ευρώ Ελεγκτικό Συνέδριο: Απορρίφθηκαν πληρωμές ύψους 134,6 εκατ. ευρώ
Ελεγκτικό Συνέδριο: Απορρήφθηκαν πληρωμές ύψους 134,6 εκατ. ευρώ Παράνομες ή παράτυπες πληρωμές συνολικού ύψους 270,8 εκατ. ευρώ εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο στον ετήσιο έλεγχο που πραγματοποίησε για δαπάνες του Κράτους και των ΟΤΑ το 2011, συνολικού ύψους 145,5 δισ. ευρώ.

Μέσα από τη διαδικασία του επανελέγχου που επιβάλλει ο προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, απετράπη τελικώς η πραγματοποίηση μη νόμιμων δαπανών ύψους 134,6 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για χρήματα τα οποία εξοικονομήθηκαν από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κυρίως τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μεταξύ των παράνομων ή παράτυπων πληρωμών, περιλαμβάνονται αποζημιώσεις σε προέδρους δημοτικών συμβουλίων χωρίς να τις δικαιούνται, περιπτώσεις παράλληλης καταβολής μισθού και σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ σε υπαλλήλους ΟΤΑ, καταβολή μισθών και αποζημιώσεων χωρίς προηγουμένως να έχουν γίνει οι νόμιμες μειώσεις που ορίζονταν από σχετικούς νόμους, αναθέσεις μελετών χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού, αλλά και εκτέλεση έργου από Δήμο χωρίς να έχει εκδοθεί οικονομική άδεια από την πολεοδομική υπηρεσία.

Στην ετήσια έκθεση 500 σελίδων που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, επισημαίνεται φυσικά η πάγια τακτική που ακολουθούν φορείς του ευρύτερου Δημοσίου, να «σπάνε» συμβάσεις μεγάλης οικονομικής αξίας σε μικρότερες συμβάσεις, προκειμένου να αποφεύγουν τον έλεγχο, αλλά και πλήθος παράνομων αναθέσεων από Δήμους σε ιδιώτες εργολάβους, οι οποίες θα μπορούσαν να εκτελεστούν από εσωτερικές υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας του προληπτικού ελέγχου, εκδόθηκαν και υποβλήθηκαν συνολικά στο Ελεγκτικό Συνέδριο 1.641.997 χρηματικά εντάλματα, συνολικού ύψους 145,5 δισ. ευρώ. Από αυτά 19.176 εντάλματα, συνολικού ποσού 270,8 δισ. ευρώ επεστράφησαν στις Υπηρεσίες που τα εξέδωσαν γιατί διαπιστώθηκαν ελλείψεις νόμιμων δικαιολογητικών, λανθασμένες εκκαθαρίσεις, διπλές πληρωμές, μη παρακράτηση των νόμιμων κρατήσεων, φορολογικές παραβάσεις κ.λπ. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, ο προληπτικός έλεγχος είχε ως αποτέλεσμα να αποτραπεί η πραγματοποίηση μη νόμιμων δαπανών ποσού 134,6 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 296 χρηματικά εντάλματα συνολικού ποσού 4,2 εκατ. ευρώ, εκκρεμούσαν ως προς την έγκρισή τους κατά τη λήξη του οικονομικού έτους. Πολλές από τις μη νόμιμες δαπάνες που επεστράφησαν είναι πάγιου χαρακτήρα, όπως μισθοί, επιδόματα, πρόσθετες αμοιβές κ.λπ., δηλαδή δαπάνες επαναλαμβανόμενες και μεταφερόμενες και στα επόμενα οικονομικά έτη, με συνέπεια το πραγματικό κόστος τους σε ετήσια βάση να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Σε σχέση με το 2010 το συνολικό ποσό των μη νόμιμων δαπανών που εντοπίστηκε το 2011, εμφανίζει μικρή μείωση, καθώς από τα 146,5 εκατ. ευρώ, περιορίστηκε στα 134,6 εκατ. ευρώ. Σημαντική, ωστόσο, αύξηση εμφανίζουν οι παράνομες δαπάνες των ΝΠΔΔ, που διπλασιάστηκαν από τα 42,3 εκατ. ευρώ στα 80,6 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, σημαντική από τα 56,8 εκατ. ευρώ στα 10,5 εκατ. ευρώ ήταν η μείωση των μη νόμιμων δαπανών από την πλευρά του στενού δημόσιου τομέα, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα (από 47,3 σε 43,5 εκατ. ευρώ) παρέμειναν οι μη νόμιμες δαπάνες που έγιναν από τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού. Ενδεικτικό της σπατάλης στους ΟΤΑ, είναι η παρότρυνση που διατυπώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο για κατάρτιση νέου κανονισμού προμηθειών ΟΤΑ, για όλες ανεξαιρέτως τις προμήθειες, αλλά και ο περιορισμός των εξόδων για εκδηλώσεις, δαπάνες δημοσίων σχέσεων και νομικούς συμβούλους.