Πολιτική

Qatar Gate: Και τρίτη χώρα «μπλεγμένη» στο σκάνδαλο - Η νέα ομολογία Τζόρτζι, τα «ρούχα» και οι «γραβάτες»

Qatar Gate: Και τρίτη χώρα «μπλεγμένη» στο σκάνδαλο - Η νέα ομολογία Τζόρτζι, τα «ρούχα» και οι «γραβάτες»
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο Qatar Gate, νέα ομολογία Τζόρτζι για τη «διαδρομή» των μετρητών και τις κωδικοποιημένες ονομασίες για «γραβάτες» και «ρούχα».

Πιο αναλυτικά, τα χρήματα που έφταναν με τη μορφή μετρητών από Κατάρ και Μαρόκο, με μεθόδους αντίστοιχες με αυτές που χρησιμοποιούν οι έμποροι ναρκωτικών, αποκαλύπτονται από την ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.

Επιπλέον, αποκαλύπτονται συναντήσεις στο Παρίσι όπου οι λέξεις «γραβάτες» και «ρούχα» ήταν κωδικοποιημένες ονομασίες για τις δεσμίδες χρημάτων, ενώ εκτός από τις στενές επαφές με Μαρόκο και Κατάρ, γίνεται γνωστό και ένα «συμβόλαιο» με τη Μαυριτανία.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι μίλησε γιατί δε μπορούσε να αρνηθεί όλα όσα γνώριζαν ήδη οι μυστικές υπηρεσίες γι’ αυτόν και τον Αντόνιο Παντσέρι, καθώς τους παρακολουθούσαν επί μήνες.

Έτσι, ακόμα μία φορά επιβεβαιώνεται πως ο Αντόνιο Παντσέρι ίδρυσε τη ΜΚΟ «Fight Impunity» ώστε να λειτουργήσει ως «πρακτορείο» σχέσεων με ευρωβουλευτές που δωροδοκούσαν για να αποκτήσουν ευνοϊκή στάση με πελάτες του ευρωπαϊκού θεσμού.

Από την πλευρά της, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αποκάλυψε το παρασκήνιο από την έρευνα των βελγικών Αρχών και το πώς κατάφεραν να εξαρθρώσουν το κύκλωμα.

Όπως αποκαλύπτεται, η έρευνα των βελγικών μυστικών υπηρεσιών ξεκίνησε την άνοιξη και κορυφώθηκε στις 26 Απριλίου με την εισβολή στο σπίτι του Παντσέρι, όπου καταμετρήθηκαν 700.000 ευρώ, φωτογραφήθηκε οτιδήποτε ενδιαφέρον και εγκαταστάθηκαν κοριοί και κάμερες.

Όπως έγινε γνωστό, οι Παντσέρι και Τζόρτζι «χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη γλώσσα κρύβοντας τα χρήματα στα διαμερίσματά τους» αναφέρουν οι βελγικές Αρχές, που μιλούν για «υπόθεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

Η Il Fatto Quotidiano αναφέρει πως ο σύντροφος της Εύας Καϊλή μίλησε, αποκαλύπτοντας πως όσον αφορά το Κατάρ, υπήρχε ο «Αλγερινός» με το όνομα Boudjellal, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με Παλαιστίνιο στην Τουρκία, και ο οποίος με τη σειρά του τον έφερε σε επαφή με ένα άλλο άτομο στο Βέλγιο κι έτι έφταναν τα μετρητά.

«Το σύνολο ήταν μεταβλητό, μου είναι δύσκολο να το υπολογίσω, αυτοί ήταν που αποφάσιζαν», φέρεται να είπε στους δικαστές ο Τζόρτζι, ο οποίος φρόντιζε να μην αφήνει ίχνη, ενώ διέγραφε αριθμούς επαφών από το κινητό του τηλέφωνο.

Οι βελγικές αρχές, πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή, θεωρούν ότι υπέρ του Μαρόκου ήταν και ο (σε διαθεσιμότητα) ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτζολίνο, ο οποίος αντικατέστησε τον Παντσέρι. Ο Τζόρτζι αποκαλύπτει ότι ένα αντίστοιχο σύστημα λειτουργούσε και στην περίπτωση του Μαρόκου, «μέσω του πρεσβευτή στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Άτμο, ο οποίος έφερνε χρήματα κάθε τόσο, αλλά όχι σε τακτική βάση.

Πρόκειται για ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, συνολικά 50.000 ευρώ. Ερχόταν στις Βρυξέλλες ή πηγαίναμε στο Παρίσι, στο διαμέρισμά του. Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε να πάρουμε γραβάτες ή ρούχα», αποκάλυψε.

Τέλος, προκύπτει «παρόμοια δραστηριότητα» και υπέρ της Μαυριτανίας, για την οποία ο Τζόρτζι θα πληρωνόταν λαμβάνοντας ένα ενοίκιο, προφανώς πλασματικό, για το διαμέρισμά του ύψους 1.500 ευρώ μηνιαίως συν 300 ευρώ έξοδα, ενώ ο Παντσέρι θα λάμβανε «25.000 ευρώ σε μετρητά».