Παιδεία

Νέα συγκέντρωση φοιτητών το απόγευμα για τα ιδιωτικά ΑΕΙ - «Πτυχία με αξία - Δουλειά με δικαιώματα»

Νέα συγκέντρωση φοιτητών το απόγευμα για τα ιδιωτικά ΑΕΙ - «Πτυχία με αξία - Δουλειά με δικαιώματα» Φωτογραφία: eurokinissi
Νέο ηχηρό μήνυμα ενάντια στα ιδιωτικά AEI στέλνουν σήμερα φοιτητές και εκπαιδευτικές συλλογικότητες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από το Υπουργείο Παιδείας ενώ υπάρχει και προγραμματισμένη κινητοποίηση στις 19:00 στα Προπύλαια.

Πλήθος φοιτητών έδωσαν μέχρι και πριν από λίγο το παρών περιξ του Υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι, συμμετέχοντας με πανό και τη φωνή τους στη διαμαρτυρία ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη εις βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης.

Με κεντρικό τους σύνθημα «Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Πτυχία με αξία - Δουλειά με δικαιώματα»οι φοιτητές απαιτούν να μην κατατεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, απαιτώντας να παραμείνει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους, προαναγγέλοντας ότι θα κλιμακώσουν τις δράσεις τους μέχρι η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο. 

Οι φοιτητές κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους 

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζονται οι καταλήψεις σε δεκάδες ανώτατες σχολές, ενώ την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στις 12:00, οι φοιτητές προγραμματίζουν νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σε κάθε πόλη. Πάντως, οι εξετάσεις στο 80% των υπό κατάληψη πανεπιστημιακών τμημάτων διεξάγονται ψηφιακά, ενώ οι υπόλοιπες θα μετατεθούν για το επόμενο εξάμηνο για να μη χαθεί η χρονιά.

Οι φοιτητές ανακοίνωσαν, ωστόσο, ότι θα προχωρήσουν σε νέο γύρο γενικών συνελεύσεων την επόμενη εβδομάδα, ενώ προειδοποιούν ότι προετοιμάζουν «την παρεμπόδιση της διοικητικής λειτουργίας των Ιδρυμάτων, σε συντονισμό με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φορείς της».

Ο Πανελλαδικός Συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων καταγγέλλει ότι «ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε ένα νομοσχέδιο ακόμα χειρότερο και από τις προβλέψεις, ενώ την ίδια ώρα προωθείται η ακαδημαϊκή αναγνώριση ακόμα και των πτυχίων των κολλεγίων».