Οικονομία

Μπάχαλο με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ - «Να μπουν στη ρύθμιση όσοι αποκλείστηκαν»

EUROKINISSI EUROKINISSI
Αφορά ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό και πυρκαγιά αλλά όχι και για πλημμύρα.

Να δοθεί η δυνατότητα, σε όσους αποκλείστηκαν από την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ, να μπουν στη ρύθμιση, αφού προσαρμόσουν με νέα ασφαλιστικά συμβόλαια, τους όρους που πρέπει να πληρούνται, ζητά από την κυβέρνηση, με δηλώσεις του στο Dnews, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, θεωρεί άδικο, ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών, που έχουν παλαιά συμβόλαια, να μην μπουν στη ρύθμιση και αναφέρει ότι, θα πρέπει να δοθεί μία προθεσμία ώστε να «συμμορφωθούν» με τους όρους, όσοι βρέθηκαν εκτός.

«Τα νέα συμβόλαια, περιέχουν μέσα όλες τις καλύψεις, υπάρχουν και τα παλιά συμβόλαια που είχαν εξαιρέσεις. Επειδή είναι κρίμα, κάποιοι να πεταχτούν έξω από τη ρύθμιση της έκπτωσης 10%, θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε αυτούς μέσα στο 2024, να αλλάξουν το συμβόλαιό τους. Αλλά φέτος, μην χάσουν τη ρύθμιση. Επίσης την ίδια πρόταση κάνουμε και για όσους δεν έχουν ασφαλίσει το σπίτι για ποσό πάνω από 900 ευρώ το τετραγωνικό. Πρέπει φυσικά να είναι ασφαλισμένα τα σπίτια από κάθε κίνδυνο, για να μπουν στη ρύθμιση, αλλά ας δώσουμε την ευκαιρία να μην αποκλειστούν κάποιοι φέτος. Ή ας δώσουν μία προθεσμία λίγων ημερών, για να μπορέσουν να μπουν και αυτοί στη ρύθμιση», αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, αποκλείστηκαν από τη ρύθμιση, αφού δεν είχαν ασφαλίσει τα σπίτια τους και από πλημμύρα. «Στην επαρχία, έχει νόημα να είναι ασφαλισμένο ένα σπίτι για πλημμύρα, στην Αθήνα στα περισσότερα μέρη, δεν υπάρχει νόημα, για αυτό και δεν τα ασφάλισαν», λέει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, αλλά υπογραμμίζει ότι «η ασφάλιση των κατοικιών, θα πρέπει να είναι από κάθε φυσικό φαινόμενο, συνολική, όπως είναι στην Ευρώπη. Γιατί ως κόστος δεν έχει μεγάλη διαφορά. Υπάρχουν κάποια παλιά συμβόλαια, στα οποία τα σπίτια; Είναι υποασφαλισμένα. Πρόκειται μάλλον για παλιά συμβόλαια, όσα δεν έχουν ασφάλεια από πλημμύρα».

Υπενθυμίζεται ότι, για να μην χάσουν την έκπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ο νόμος ορίζει ότι για να δοθεί η μείωση έως 10% του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει οι κατοικίες κατά το προηγούμενο έτος να έχουν ασφαλιστεί σωρευτικά και για τους τρεις κινδύνους, δηλαδή για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα, τα ασφαλισμένα σπίτια, ανήκουν κατά 80% στην κατηγορία υποχρεωτικής ασφάλισης λόγω δανειοδότησης. Μόλις το 20%, έχουν ασφαλιστεί από τους ιδιοκτήτες.

Επίσης υπάρχουν πολλά ασφαλιστικά συμβόλαια, των οποίων το ασφάλιστρο, είναι κάτω από 900 ευρώ το τετραγωνικό, όπως ορίζει ο νόμος ότι πρέπει, για να δοθεί η έκπτωση του 10%.  Και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αιτούμενοι αποκλείστηκαν από το μέτρο.