Οικονομία

Ψηφιακή κάρτα παντού, τριετίες και βρεφονηπιακοί στους χώρους εργασίας, όλες οι αλλαγές που έρχονται για τους εργαζόμενους

Ψηφιακή κάρτα παντού, τριετίες και βρεφονηπιακοί στους χώρους εργασίας, όλες οι αλλαγές που έρχονται για τους εργαζόμενους Φωτογραφία: EUROKINISSI
Νέα εργασιακά δεδομένα δημιουργούνται για εκατομμύρια εργαζόμενους με την ψηφιακή κάρτα που θα ισχύει για όλους και την επαναφορά των τριετιών - Έρχονται οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στους χώρους εργασίας

Ψηφιακή κάρτα σε όλες τις επιχειρήσεις, επαναφορά των τριετιών με την μείωση της ανεργίας και δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών στις επιχειρήσεις αποτελούν τις επόμενες προκλήσεις του Υπουργείου Εργασίας.

Νέα εργασιακά δεδομένα έρχονται για εκατομμύρια εργαζόμενους καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας με τον ψηφιακό και ευρύτερο εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ με την ενοποίηση των 88 βάσεων δεδομένων, την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των πολιτών, τη διασύνδεση του ΕΦΚΑ με την ΕΡΓΑΝΗ, την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των νέων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών (τόσο από τον Δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα) θα επεκταθεί η ψηφιακή κάρτα σε όλους τους εργαζόμενους και με την περαιτέρω μείωση της ανεργίας θα ξεπαγώσουν οι τριετίες που θα οδηγήσουν σε αύξηση μισθών.

Ψηφιακή Κάρτα

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας θα ενταχθούν στην επόμενη φάση όπως και η βιομηχανία ενώ στη συνέχεια η ψηφιακή κάρτα θα μπει στη ζωή όλων των εργαζομένων. Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θωρακίζεται η καταγραφή του ωραρίου των εργαζόμενων αλλά και - παράλληλα - πιστοποιείται η παρουσία τους στο χώρο εργασίας με τρόπο αδιάβλητο και με τεχνολογικά εργαλεία που διευκολύνουν τον άμεσο  εντοπισμό τυχόν παραβάσεων και ψευδών δηλώσεων είτε από την πλευρά των επιχειρήσεων, είτε από την πλευρά των εργαζομένων.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας περιλαμβάνει την εφαρμογή myErgani mobile app την οποία οι εργαζόμενοι «κατεβάζουν» στο κινητό τους τηλέφωνο και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις , η οποία «διαβάζει» κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Όλες οι επιχειρήσεις - εργοδότες της Χώρας υποχρεούνται να διαθέτουν και να λειτουργούν ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, άμεσα συνδεδεμένο και διαλειτουργικό, σε πραγματικό χρόνο, με το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Η μέτρηση του χρόνου εργασίας πραγματοποιείται με τη χρήση ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ αποτελεί τη βάση για την επέκταση της ψηφιακής κάρτας σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας και μεγέθους. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να «κατεβάσουν» στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή myErgani mobile app η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν στις πλατφόρμες Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.gov.myergani) και App Store (https://apps.apple.com/us/app/myergani/id1624483175), μέσω των επίσημων λογαριασμών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τριετίες

Στο «ξεπάγωμα» των τριετιών θα προχωρήσει η νέα κυβέρνηση εφαρμόζοντας τον νόμο που ορίζει εφαρμογή τους εφόσον η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Σύμφωνα με τους ειδικούς ορατό είναι το «ξεπάγωμα» των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα από το 2025 θέμα το οποίο συνδέεται με τη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας σε επίπεδα κάτω του 10%. Μία τέτοια ρύθμιση θα σημαίνει προσαύξηση μισθών έως 30%. 

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο την επαναφορά των μισθολογικών τριετιών για όλους και όχι για όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012, κάτι που ισχύει σήμερα. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως για να υποχωρήσει η ανεργία κάτω από το 10% θα πρέπει να δημιουργηθούν επιπλέον 400.000 νέες θέσεις απασχόλησης, γεγονός εξαιρετικό δύσκολο στην παρούσα οικονομική και πολιτική συγκυρία. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι η μείωση της ανεργίας(σε ετήσια βάση) κάτω από 10% έχει μπει ήδη σε τροχιά και το 2025, να καταγραφεί και επίσημα στην αγορά εργασίας.

Επισημαίνεται ότι το «ξεπάγωμα» των τριετιών θα οδηγούσε σε προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζόμενους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρεις τριετίες) στον ιδιωτικό τομέα.. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μια, δύο ή τρεις τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.Mε τον νόμο 4093 (δεύτερο μνημόνιο) «πάγωσαν» οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, οι λεγόμενες δηλαδή «τριετίες», μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους τον Φεβρουάριο του 2012.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό είχε προλάβει μέχρι τις 14/2/2012 να κατοχυρώσει έστω την πρώτη τριετία, εξακολουθεί να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10% υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού.

Χώροι φύλαξης

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα έχουν ξεκινήσει για τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών εντός 120 μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Ειδικότερα άνοιξε η ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων https://ChildCareUnits.yeka.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Αντικείμενο του προγράμματος -που έχει προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων- είναι η επιδότηση επιχειρήσεων με περισσότερους από 100 υπαλλήλους (μεσαίες) και περισσότερους από 250 υπαλλήλους (μεγάλες), συμπεριλαμβανομένων εμπορικών κέντρων, για τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών εντός των κτιριακών τους εγκαταστάσεων. Οι λεπτομέρειες περιγράφονται στον Οδηγό του Προγράμματος (επισυνάπτεται)

Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις ενισχύονται για τη διαμόρφωση των χώρων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και για την επιδότηση του μισθολογικού κόστους έως δυο βρεφονηπιοκόμων για τα πρώτα δυο έτη λειτουργίας των χώρων. Η λειτουργία των χώρων φροντίδας μετά το πέρας της χρηματοδότησης θα πρέπει να διατηρηθεί από τους δικαιούχους για τουλάχιστον το διπλάσιο χρόνο της διάρκειας της χρηματοδότησης, δηλαδή για τέσσερα χρόνια.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν προκαταβολικά το 50% των δαπανών για την διαμόρφωση των χώρων και το υπόλοιπο 50% με την έναρξη λειτουργίας των χώρων. Στη συνέχεια κάθε έτος θα λαμβάνουν την επιδότηση του μισθολογικού κόστους των δύο βρεφονηπιοκόμων για τα πρώτα δύο έτη λειτουργίας. Η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη ανέρχεται στα 150.000 ευρώ περίπου για καθεμία από τις μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 250 εργαζομένους που θα ενταχθούν στα πρόγραμμα και στις 107.000 ευρώ περίπου για καθεμία από τις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν από 100 έως 250 εργαζομένους.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο κύκλους εφαρμογής με τον πρώτο κύκλο να ξεκινάει τώρα (με τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης προς τις επιχειρήσεις), και τον δεύτερο κύκλο να «ανοίγει» αργότερα εντός του έτους. Εκτιμάται ότι συνολικά θα ενταχθούν 120 επιχειρήσεις, 70 μεγάλες και 50 μεσαίες και στους χώρους που θα δημιουργηθούν θα φιλοξενηθούν περίπου 2.500 βρέφη, ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών.