Άλλωστε, και στην πρωινή συνάντηση που είχαν με το κουαρτέτο οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, οι δανειστές ζήτησαν πρόσθετα στοιχεία για τις δημοσιονομικές προβλέψεις και τα μέσα επίτευξης των στόχων του 2017. Όπως εξήγησε ελληνική πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, στο τραπέζι των συζητήσεων σήμερα τέθηκε αρχικά ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2016, μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 και τα μέσα επίτευξης του στόχου που περιγράφεται στον προϋπολογισμό για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ το 2017.
Ενδεικτικό της εμπλοκής που παρουσιάστηκε είναι το γεγονός ότι δεν θα γίνει άλλη συνάντηση για το θέμα των προνοιακών επιδομάτων, ούτε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, μέχρι την Πέμπτη που αναχωρούν οι εκπρόσωποι των δανειστών από την Αθήνα. Το επόμενο ραντεβού θα γίνει το Νοέμβριο και αφού υπάρξει ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ δανειστών, υπουργείου Οικονομικών, υπουργείου Εργασίας και Παγκόσμιας Τράπεζας.
Οι αυριανές δύο συναντήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για να διαπιστωθεί εάν είναι εφικτό να μείνουν εκτός ΕΤΕΑΕΠ, τα Ταμεία που επιθυμούν να μετατραπούν σε Επαγγελματικά (πχ ξενοδοχοϋπάλληλοι, νομικοί) και για το πώς θα γίνει η ελάφρυνση χρεών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, συνδυαστικά με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, αναβλήθηκαν.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την υπουργό Θ. Φωτίου οι δανειστές παραδέχτηκαν ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα.
Ωστόσο, το πού θα βρεθούν τα 760 εκατ. ευρώ τέθηκε επιτακτικά από τους δανειστές, οι οποίοι επανέλαβαν την ανάγκη εξορθολογισμού του συστήματος και συστηματικών ελέγχων, κάτι με το οποίο η κυβέρνηση δεν διαφωνεί, αλλά εκτιμά ότι η όποια μείωση δαπανών από την αυστηροποίηση του πλαισίου δεν μπορεί να εξασφαλίσει του ποσό που είναι αναγκαίο.