Market Maven

Οι εξελίξεις στη δίκη της Folli Follie, η Λαζαράκου και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα αμοιβαία του Μάκη

Οι εξελίξεις στη δίκη της Folli Follie, η Λαζαράκου και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα αμοιβαία του Μάκη

Δίμηνο φωτιά για την Folli Follie

Με ικανοποιητική ταχύτητα διεξάγεται η δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie με νομικές πηγές να εκτιμούν πως η δίκη θα ολοκληρωθεί λίγο πριν το Πάσχα.

Χθες έγινε η πρώτη συνεδρίαση για τον μήνα Φεβρουάριο και θα ακολουθήσουν άλλες έξι συνεδριάσεις μέσα στο μήνα. Σήμερα δε, ξεκινούν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, στις επτά προγραμματισμένες συνεδριάσεις του Μαρτίου θα έχουμε τις απολογίες των κατηγορουμένων.

Βέβαια από την έως τώρα διαδικασία έχει ήδη φανεί η υπερασπιστική γραμμή της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Οι κατηγορούμενοι έχουν κτίσει την υπεράσπισή τους πίσω από δύο βασικές θέσεις: Αφενός ότι οι ψευδείς εικονικές καταστάσεις δεν επηρέασαν την πορεία της μετοχής της Folli Follie και πως ως εκ τούτου οι ίδιοι δεν αποκόμισαν προσωπικά οφέλη.

Αφετέρου ότι τα οικονομικά νούμερα των θυγατρικών της Folli Follie στην Ασία τα «μαγείρευαν» μόνοι τους οι Ασιάτες λογιστές, χωρίς να το γνωρίζουν οι Κουτσολιούτσοι. Ωστόσο, αποκαλυπτικά στοιχεία που έχουν ήδη καταθέσει οι δικηγόροι της Επιτροπής
Κεφαλαιαγοράς στο δικαστήριο απορρίπτουν και τους δύο ισχυρισμούς, καθώς δείχνουν πως τα «φτιασιδωμένα» οικονομικά μεγέθη τροφοδοτούσαν επί σειρά ετών την πορεία της μετοχής της Folli Follie, αλλά και ότι ο ίδιος ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος έδινε οδηγίες στου Ασιάτες λογιστές να φουσκώνουν τα μεγέθη και να κάνουν πλαστές λογιστικές εγγραφές.

Ο στόχος λοιπόν των δικηγόρων της οικογένειας Κουτσολιούτσου να βγουν από το «κάδρο» οι κατηγορίες για απάτη και χειραγώγηση μετοχών κακουργηματικού χαρακτήρα, δεν ευοδώνεται.

Κλίμα ευφορίας

Η χθεσινή ημέρα ήταν ημέρα ορόσημο για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η εισαγωγή της μετοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» θύμισε σε όλους τις καλές εποχές της χρηματιστηριακής αγοράς. Η ζήτηση για την μετοχή ήταν τεράστια με αποτέλεσμα ο τίτλος να σκαρφαλώσει έως τα 9,56 ευρώ, για να κλείσει τελικά στα 9,16 ευρώ (+11,7%).

Είναι χαρακτηριστικό πως στην χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 231,452 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 90,12 εκατ. ευρώ αφορούσαν στις συναλλαγές στην μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Κανείς λοιπόν από τους θεσμικούς παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς δεν ήθελε να απουσιάζει από την τελετή εισαγωγής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο (που βάσει κεφαλαιοποίησης συνιστά την μεγαλύτερη εισαγωγή σε βάθος 18 χρόνων).

Είναι ενδεικτικό πως η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, η οποία είχε προγραμματισμένο ταξίδι στο Λουξεμβούργο λόγω υποχρεώσεών της στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), άλλαξε τελευταία ώρα τα αεροπορικά της εισιτήρια και μετακίνησε την ώρα αναχώρησης της για να παραστεί στην τελετή εισαγωγής του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Και πράγματι μετείχε στη σύντομη τελετή που όμως είχε πανηγυρικό χαρακτήρα. Τελικά η κ. Λαζαράκου μετέβη αργά χθες στο Λουξεμβούργο , όπου θα παραμείνει μέχρι και αύριο.

Ψήφος στα αμοιβαία

Επίτιμο μέλος της πρέπει να κάνει η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ) τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη. Για όσους δεν το ξέρουν η ΕΘΕ είναι η ένωση που εκπροσωπεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων και το 2025 θα συμπληρώσει 40 χρόνια από την ίδρυσή της. Ο Μάκης Βορίδης είναι ο βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την μεγαλύτερη διασπορά επενδυτικού χαρτοφυλακίου σε αμοιβαία κεφάλαια.

Εκείνος και η σύζυγός του διαθέτουν μερίδια σε 28 διαφορετικά αμοιβαία κεφάλαια. Και εμπιστεύονται τα χρήματά τους αποκλειστικά στη διαχείριση της Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ. Τα περισσότερα από τα χρήματα που έχουν επενδύσει είναι τοποθετημένα σε αμοιβαία κεφάλαια που έχουν θέσεις σε ETF κλαδικών δεικτών και εμπορευμάτων, σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, σε ξένες μετοχές και σε ομόλογα αναπτυγμένων οικονομιών.

Η διασπορά του κινδύνου στο χαρτοφυλάκιο του κ. Βορίδη είναι υποδειγματική και εάν κρίνουμε από τις επιδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων στα οποία έχει επενδύσει, ειδικά την τελευταία τετραετία, ο υπουργός απολαμβάνει υψηλές αποδόσεις.

Οπότε, για την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ο κ. Βορίδης θα πρέπει να αποτελεί υπόδειγμα επενδυτή, καθώς διαχρονικά ρίχνει την ψήφο του στα αμοιβαία κεφάλαια.

Δικαστική συνδρομή

Έλληνας επιχειρηματίας έπεσε θύμα ηλεκτρονικής απάτης, με τους επιτηδείους να του αποσπούν ένα μεγάλο ποσό. Ωστόσο, δεν έμεινε άπραγος. Κίνησε τις νομικές διαδικασίες προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι τον εξαπάτησαν. Έτσι, προ ημερών οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές έστειλαν αίτημα δικαστικής συνδρομής στις αμερικανικές αρχές ζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία συναλλαγών από την αμερικανική τράπεζα Wells Fargo Bank, N.A., την οποία χρησιμοποίησαν οι επιτήδειοι για την απάτη.

Οι αμερικανικές δικαστικές αρχές διόρισαν άμεσα ειδικό επίτροπο για τη συλλογή των αποδεικτικών στοιχείων από την Wells Fargo. Και η ταχύτητα ανταπόκρισης δείχνει ότι πλέον οι δικαστικές αρχές διεθνώς έχουν αναπτύξει ειδικές διαδικασίες και
συνεννοήσεις για να διερευνώνται τέτοιου είδους εγκλήματα. Όταν τα στοιχεία συλλεγούν θα σταλούν άμεσα στην Ελλάδα για να ολοκληρωθεί η ποινική έρευνα για την απάτη μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τα προβλήματα των αγροτών

Οι αγρότες σε όλο τον κόσμο υποφέρουν. Άλλοι από το ακριβό κόστος παραγωγής και άλλοι από την υπερπροσφορά που συμπιέζει το κέρδος τους. Μπορεί οι Έλληνες αγρότες να αγωνιούν για το διαρκώς συρρικνούμενο εισόδημά τους, λόγω του κόστους των καυσίμων, των λιπασμάτων και των αμοιβών των εργατών γης, ωστόσο οι Αμερικανοί αγρότες έχουν άλλου είδους πιέσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν χθες, το καθαρό αγροτικό εισόδημα προβλέπεται να μειωθεί περίπου 26% το 2024, στα 116,1 δισ. δολάρια, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2006 και ενώ το 2023 είχε υποχωρήσει κατά 16%.

Ένας λόγος είναι ότι οι άμεσες κρατικές ενισχύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις αναμένεται να μειωθούν σχεδόν κατά 16%. Ο βασικός ωστόσο λόγος είναι πως εν μέσω μεγάλης προσφοράς οι τιμές χονδρικής των αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ υποχωρούν και έτσι συμπιέζουν το αγροτικό εισόδημα.

Η προσφορά ενισχύεται από φθηνές εισαγωγές από χώρες της Λατινικής Αμερικής που κερδίζουν διαρκώς μερίδια αγοράς στις ΗΠΑ ειδικά στα σιτηρά. Είναι προφανές λοιπόν πως τα προβλήματα των αγροτών ανά τον κόσμο διαφέρουν.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.