Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Η στρατηγική των «έξι» για το debate

ΠΑΣΟΚ: Η στρατηγική των «έξι» για το debate Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
Και οι έξι βρίσκονται στη φάση της προπόνησης με συνεργάτες και φίλους να τους στέλνουν πιθανές ερωτήσεις για να ασκηθούν και να προτείνουν ερωτήσεις που θα μπορούσαν οι ίδιοι να θέσουν στους συνυποψηφίους τους, με βάση τη δυνατότητα που έχει συμφωνηθεί να έχουν.

Για τους διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το debate (την Τρίτη στις 9 το βράδυ) είναι μια κρίσιμη στιγμή, για διαφορετικούς λόγους και σε διαφορετικό βαθμό για τον καθένα και την καθεμία. Όπως συνήθως συμβαίνει, αυτοί που προηγούνται έχουν ως βασικό σκοπό -με ποδοσφαιρικούς όρους- να μην φάνε γκολ και επομένως παίζουν περισσότερο αμυντικά και αυτοί που έχουν ισχυρό κίνητρο να βελτιώσουν τη θέση τους παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα. Και οι έξι βρίσκονται στη φάση της προπόνησης με συνεργάτες και φίλους να τους στέλνουν πιθανές ερωτήσεις για να ασκηθούν και να προτείνουν ερωτήσεις που θα μπορούσαν οι ίδιοι να θέσουν στους συνυποψηφίους τους, με βάση τη δυνατότητα που έχει συμφωνηθεί να έχουν.

Κοινός στόχος:

- Να προσελκύσουν την προσοχή όσο το δυνατόν περισσότερων τηλεθεατών, γιατί αυτό θα επηρεάσει θετικά τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές.

- Να γίνει αντιπαράθεση υψηλού επιπέδου, για να δοθεί ένα πολιτικό παράδειγμα που θα διευκολύνει τη δυναμική επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στον προμνημονιακό δικομματισμό.

- Να βελτιώσουν την εικόνα του ΠΑΣΟΚ για να στραφεί σε αυτούς το ενδιαφέρον των πολιτών που έχουν πάρει απόσταση από τα κοινά.

- Να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει ξανά.

Προσωπικές επιδιώξεις:

Ν. Ανδρουλάκης: Είναι φαβορί και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Θέλει να καταρρίψει τις επικρίσεις ότι δεν έχει πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά και δεν μπορεί να μεγαλώσει το ΠΑΣΟΚ τόσο ώστε να γίνει ξανά κόμμα εξουσίας. Και, βέβαια, θέλει να αποδυναμώσει τον βασικό του αντίπαλο, τον Χάρη Δούκα, προτάσσοντας ότι δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Δήμαρχος Αθηναίων και βουλευτής (γι αυτό ζητά από όλους να δεσμευτούν ότι θα θέσουν υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές).

Π. Γερουλάνος: Ανταγωνίζεται κυρίως την Άννα Διαμαντοπούλου γιατί έχουν κοινή εκλογική δεξαμενή και δευτερευόντως τον Χάρη Δούκα επειδή του κόβει τον δρόμο στην Α΄ Αθήνας. Θα επιμείνει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει οπωσδήποτε να είναι βουλευτής γιατί οι μεγάλες μάχες θα δοθούν στη Βουλή και θα θυμίζει ότι ο ίδιος δεν έφυγε ποτέ από το ΠΑΣΟΚ, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, (ούτε καν για να ακολουθήσει στο ΚΙΔΗΣΟ τον Γ. Παπανδρέου που τον έφερε στο ΠΑΣΟΚ).

Ν. Γιαννακοπούλου: Την ενδιαφέρει να κάνει την έκπληξη σαν outsider και γι αυτό θα προσπαθήσει να κλέψει τις εντυπώσεις, με επιθετική στάση απέναντι στον Ν. Ανδρουλάκη και πάθος στις τοποθετήσεις της. Σημαία της είναι η στάση της υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων και το γεγονός ότι η ίδια, πρώτη, έθεσε θέμα ηγεσίας μετά τις ευρωεκλογές.

Α. Διαμαντοπούλου: Είναι η ευκαιρία της να προβάλλει τον συγκροτημένο προγραμματικό της λόγο, που είναι το δυνατό της σημείο έναντι των συνυποψηφίων της. Τα πυρά της θα στραφούν οπωσδήποτε, άμεσα ή έμμεσα, στον Χάρη Δούκα τονίζοντας ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ακομμάτιστη και η απάντησή της στον Π. Γερουλάνο θα είναι ότι ο ίδιος όταν διεκδίκησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2021 δεν ήταν βουλευτής. Θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη της πρωθυπουργικής της εικόνας προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα.

Χ. Δούκας: Ξέρει ότι θα δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση από όλους. Θα απευθυνθεί στο ευρύτερο ακροατήριο της κεντροαριστεράς-αριστεράς, με το βλέμμα στους προοδευτικούς πολίτες που ποτέ δεν εμπιστεύτηκαν τον Κ. Μητσοτάκη και σήμερα είναι πολιτικά άστεγοι. Η ρητορεία του είναι ξεκάθαρα αριστερή (καταγγέλλοντας καρτέλ και ολιγοπώλια) και το μοντέλο που προβάλλει είναι τακτική του για τη νίκη στον Δήμο Αθηναίων, δηλαδή η συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς να τον κατονομάζει). Θα πει με διαφορετικά λόγια ότι αυτός μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο ξανά και να νικήσει τον Μητσοτάκη, όπως νίκησε τον Μπακογιάννη.

Μ. Κατρίνης: Παλεύει για μια καλή επίδοση και έχει κοινό ακροατήριο με τον Χάρη Δούκα, γι αυτό και θα προτάξει ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι βουλευτής. Είναι ο βουλευτής επαρχίας που πέτυχε τη μεγαλύτερη άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική του περιφέρεια, την Ηλεία, και με αυτό το επιχείρημα θα ασκήσει κριτική στον Ν. Ανδρουλάκη.