Πολιτική

Μηνύματα κατά αποχής από τη ΝΔ με το βλέμμα στις… παραλίες

Μηνύματα κατά αποχής από τη ΝΔ με το βλέμμα στις… παραλίες
Εχθρός της τελευταίας στιγμής είναι και ο εφησυχασμός ότι όλα έχουν κριθεί, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αφού επισήμανε ότι αυτό είναι λάθος διαμήνυσε ότι «δεν ψηφίζουν οι δημοσκοπήσεις, οι κάλπες το πρωί της Κυριακής θα είναι και πάλι άδειες».

Με την σκέψη στις κάλπες, αλλά το βλέμμα στραμμένο την Κυριακή και στις…παραλίες, η ΝΔ προσβλέπει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κινητοποίηση των γαλάζιων ψηφοφόρων των εθνικών εκλογών του 2023 προκειμένου να επιτύχει τον στόχο για ποσοστό κοντά στο 33% που αποτελεί και τον πήχη για μία «καθαρή νίκη» της ΝΔ στις ευρωεκλογές, έτσι όπως τέθηκε κατά την προεκλογική περίοδο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από το βήμα της χθεσινοβραδινής κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή, ξορκίζοντας για μία ακόμη φορά την αποχή, την αδράνεια, τις «δήθεν διαμαρτυρίες που ίσως αποδειχθούν πολιτικές αυτοχειρίες», όπως είπε, αλλά και τον εφησυχασμό.

Εχθρός της τελευταίας στιγμής είναι και ο εφησυχασμός ότι όλα έχουν κριθεί, τόνισε χαρακτηριστικά και αφού επισήμανε ότι αυτό είναι λάθος διαμήνυσε ότι «δεν ψηφίζουν οι δημοσκοπήσεις, οι κάλπες το πρωί της Κυριακής θα είναι και πάλι άδειες».

Για το κυβερνών κόμμα η αποτροπή του κινδύνου σημαντικής αύξησης της αποχής συνιστά «κλειδί» και για την επίτευξη του εκλογικού στόχου που έχει θέσει η ΝΔ για ένα αποτέλεσμα που θα επιβεβαιώνει το κλίμα πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ ενόψει της επόμενης τριετίας που δεν περιλαμβάνει καμία εκλογική αναμέτρηση ως τις κάλπες του 2027.

Στην προσπάθειά του να πείσει γαλάζιους ψηφοφόρους των εθνικών εκλογών να προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε τόσο την κόπωση από το γεγονός ότι πρόκειται για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε έναν χρόνο, όσο και την απογοήτευση ορισμένων από αυτούς, ζήτησε όμως να μην τα αφήσουμε «να γίνουν βαρίδια στην άνοδο του τόπου».

Μπορεί το ισχυρό διακύβευμα περί «πολιτικής σταθερότητας» που προβλήθηκε από τη ΝΔ στην πρώτη φάση της γαλάζιας προεκλογικής εκστρατείας να έχει αμβλυνθεί λόγω του γεγονότος ότι οι αυριανές κάλπες δεν κρίνουν την διακυβέρνηση του τόπου- ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε μάλιστα και χθες σαφές ότι «κανένα αποτέλεσμα δεν οδηγεί την χώρα σε εθνική κάλπη»- το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί όμως ότι μία εκλογική πρωτιά της ΝΔ με ποσοστό κοντά στο όριο που έχει τεθεί, θα λειτουργήσει ως νέα ώθηση στην κυβέρνηση για να επιταχύνει το μεταρρυθμιστικό της έργο χωρίς να έχει δοθεί δυνατότητα στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει την ισχυρή νομιμοποίηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές.

Έχοντας αναδείξει στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μία ευρωπαϊκή ατζέντα, ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει επίσης ως στόχο να παραμείνει η ΝΔ το μεγαλύτερο, αναλογικά, κόμμα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς (ΕΛΚ), ώστε να διατηρήσει αυξημένη διαπραγματευτική δύναμη στις Βρυξέλλες ενόψει των συζητήσεων για μεγάλα διακυβεύματα της επόμενης πενταετίας, τα οποία αφορούν στην δημιουργία κοινού αμυντικού ταμείου, στην διεκδίκηση νέου Ταμείου Ανάκαμψης, σε μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά ΚΑΠ προς όφελος των αγροτών, σε ρύθμιση αθέμιτων πρακτικών πολυεθνικών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, σε πιο αποτελεσματική πολιτική στο μεταναστευτικό, αλλά και σε κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές στο δημογραφικό.

Το τελευταίο συνιστά μία από τις αμέσως επόμενες προτεραιότητες για την κυβέρνηση, καθώς έχει προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο του Ιουνίου θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό.

Οι επόμενοι σταθμοί για τον Έλληνα πρωθυπουργό αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα έχουν πάντως και αυτοί έντονο ευρωπαϊκό χρώμα, καθώς στις 17 Ιουνίου θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για το δείπνο των ηγετών στο πλαίσιο του οποίου θα ξεκινήσει η συζήτηση για τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, με ορίζοντα την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 27-28 Ιουνίου.