Πολιτική

«Τετ α τετ» Ελλάδας - Τουρκίας για τα ΜΟΕ τη Δευτέρα

«Τετ α τετ» Ελλάδας - Τουρκίας για τα ΜΟΕ τη Δευτέρα
Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνάς συναντώνται σήμερα Δευτέρα οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Με φόντο τις αντιδράσεις της Άγκυρας για τα θαλάσσια πάρκα διεξάγεται σήμερα η τέταρτη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Αθήνα.

 Των δύο αντιπροσωπειών θα ηγούνται ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, αντιστοίχως, ενώ στις συζητήσεις θα μετέχουν ακόμη ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συνάντηση για τα ΜΟΕ, είχε λάβει χώρα στις 13 Νοεμβρίου 2023 στην Άγκυρα.

Τα ΜΟΕ μαζί με τη «θετική ατζέντα» αποτελούν κρίσιμα βήματα στο δρόμο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, του οποίου κορυφαίος σταθμός θα είναι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία - και το «τετ α τετ» με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαΐου.

Σημειώνεται πως η Άγκυρα έχει επαναφέρει το τελευταίο διάστημα τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο μετά και την προαναγγελία δημιουργίας θαλασσίου πάρκου στις Κυκλάδες. Αυτό που φοβίζει την τουρκική πλευρά είναι το θετικό τετελεσμένο όσον αφορά στο δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Η Αθήνα πάντως σε όλα τα επίπεδα, και δια στόματος του πρωθυπουργού, τονίζει ότι η δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων έχει καθαρά περιβαλλοντικό στόχο.