Πολιτική

«Βαθιά προβληματικές για την Ελλάδα οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ» - Η απάντηση Μητσοτάκη στις «μονομερείς de facto καταστάσεις στο Αιγαίο»

«Βαθιά προβληματικές για την Ελλάδα οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ» - Η απάντηση Μητσοτάκη στις «μονομερείς de facto καταστάσεις στο Αιγαίο» Φωτογραφία: EUROKINISSI
Οριστικοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ότι οριστικοποιήθηκε η συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα. Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα και επεσήμανε ότι παραμένουν «βαθιά προβληματικές» οι θέσεις της Άγκυρας για την οριοθέτηση ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

«Έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, θα είναι η 13η Μαΐου η ημέρα που θα βρεθώ στην Άγκυρα, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν», δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. 

Μητσοτάκης: «Παντελώς αδικαιολόγητη η αντίδραση της Τουρκίας» για τα θαλάσσια πάρκα

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της Τουρκίας για τη δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις χαρακτήρισε αδικαιολόγητες και τόνισε ότι παραμένουν βαθιά προβληματικές οι θέσεις της Άγκυρας για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

«Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Μου προκαλεί εντύπωση η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μια πρωτοβουλία που έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Η Ελλάδα θα προχωρήσει στη δημιουργία των θαλασσίων πάρκων, όπως έχω δεσμευτεί στο πρόσφατο συνέδριο των Ωκεανών», ανέφερε σχετικά.

Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι αναμφισβήτητη και μετρήσιμη, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, αλλά συμπλήρωσε ότι αυτό δεν οδηγεί «αυτόματα στην υπόθεση εργασίας ότι οι βασικές θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει. Παραμένουν θέσεις βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας».

Όμως, συμπλήρωσε, αυτό δεν απαγορεύει τη συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών και «να επενδύουμε περισσότερο στη θετική ατζέντα και λιγότερο στα θέματα που διαφωνούμε».

Επίσης, δήλωσε ότι είναι ικανοποιητικά τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς γίνεται ρητή αναφορά στο πλαίσιο προηγούμενων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αποδεικνύεται από τη σχετική παράγραφο στο κείμενο συμπερασμάτων», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Οι νέες αντιδράσεις της Άγκυρας για «μονομερείς de facto καταστάσεις»

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν μετά τη νέα αντίδραση της Άγκυρας, περί «μονομερείς de facto καταστάσεις» στα «νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες».

Αυτό ανέφεραν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Αθήνας για τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, οι συγκεκριμένες πηγές επεσήμαναν ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσεις στα "νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες” δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια. Ως υπουργείο, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο και την αποτροπή των μονομερών προσπαθειών της Ελλάδας για τη δημιουργία καθεστώτος μονομερώς».

«Να πειστεί το Ισραήλ, να απομονωθεί το Ιράν»

Σε ό,τι αφορά στη Μέση Ανατολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρέπει να πειστεί το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω σπιράλ ακόμα μεγαλύτερης έντασης στην περιοχή.

«Είναι σαφές ότι το Ιράν πρέπει να απομονωθεί για τη συμπεριφορά του εις βάρος του Ισραήλ και όχι μόνο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αν το Ισραήλ επιδείξει μεγαλύτερη κατανόηση στα ζητήματα που αφορούν στη Γάζα και λάβει υπόψη τις εκκλήσεις όλων για κατάπαυση του πυρός και ουσιαστική ανθρωπιστική στήριξη, αυτό θα βοηθήσει το Ισραήλ να χτίσει τις συμμαχίες που να του επιτρέψουν να απομονώσει το Ιράν και να καταδείξει ότι είναι μια χώρα που δημιουργεί διαρκώς προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίηση για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή.

«Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη όλα τα μέρη να εργαστούν ώστε να αποτρέψουμε περαιτέρω κλιμάκωση και επέκταση των συγκρούσεων. Πέραν της αυτονόητης στήριξης που παρέχουμε στο Ισραήλ απέναντι στην πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν, είναι θετικό ότι εξακολουθεί να υπάρχει στα συμπεράσματα αναφορά στην κατάσταση στη Γάζα, όπου η ανθρωπιστική κρίση απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός που ζητείται πάλι», υπογράμμισε.

Η απάντηση Μητσοτάκη στις αντιδράσεις για Μπελέρη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε ερώτηση και για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη, με τη Νέα Δημοκρατία, στις ευρωεκλογές 2024.

«Δεν είναι δουλειά μου να μιλώ για μεμονωμένες υποψηφιότητες. Έχουμε 42 υποψήφιους, δεν θέλω σε καμία περίπτωση να φανεί ότι κάνω διακριτική μεταχείριση υπέρ κάποιου υποψηφίου», σχολίασε αρχικά.

«Όμως, η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη έχει αυταπόδεικτα έναν πολύ βαρύ συμβολισμό. Νομίζω ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά, όχι στα λόγια, για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, τον αντιλαμβάνονται», συμπλήρωσε.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στην πραγματική απόδοση της οικονομίας, τους ρυθμούς ανάπτυξης, τις θέσεις εργασίες που δημιουργούνται, τις επενδύσεις που δρομολογούνται και στην αίσθηση μιας σημαντικής μερίδας των πολιτών ότι αυτή η ανάπτυξη δεν τους αφορά».

Η ακρίβεια επιμένει και πιέζει το διαθέσιμο εισόδημα, σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι ενθαρρυντικά τα τελευταία στοιχεία από τον πληθωρισμό των τροφίμων.

Τέλος, ενόψει των ευρωεκλογών 2024, αναφέρθηκε και στις ανησυχίες για παραπληροφόρηση και χειραγώγηση της κοινής γνώμης με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που απασχόλησε και τη Σύνοδο Κορυφής.

«Οι πολίτες πρέπει να είναι υποψιασμένοι. Να μην θεωρούν ότι οποιαδήποτε είδηση, βίντεο ή πληροφορία που διακινείται στα social media είναι αληθής και να επιδιώκουν όσο δυνατόν αντικειμενική ενημέρωση», συμπλήρωσε.