Life

Σεργουλόπουλος: «Το να είσαι γκέι, δεν είναι ιδεολογία, σου έρχεται είτε είσαι φασίστας, είτε αριστερός»

Σεργουλόπουλος: «Το να είσαι γκέι, δεν είναι ιδεολογία, σου έρχεται είτε είσαι φασίστας, είτε αριστερός»
Καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή ο Φώτης Σεργουλόπουλος μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του, το γάμο των ομόφυ΄λων ζευγαριών και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία ενώ αποκάλυψε και άγνωστες πτυχές της ζωής του ως μπαμπά.

Ο παρουσιαστής της ΕΡΤ και επιχειρηματίας αναφέρθηκε εκτενώς στο επερχόμενο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, στην προσωπική του ζωή αλλά και το πώς βίωσε ο ίδιος την πατρότητα. Όπως αποκάλυψε μεταξύ άλλων θα ήθελε να είχε περισσότερα παιδιά, εφόσον και αν το κράτος του έδινε αυτή την ευκαιρία των ίσων δικαιωμάτων στο παρελθόν.

"Το να γίνεις γονιός είναι πολύ σοβαρό, το έχεις μέσα σου, το έχεις ανάγκη να γίνεις γονιός"

«Ένας άνθρωπος γίνεται γονιός γιατί θέλει να γίνει γονιός, το αισθάνεται. Πριν από μια 20ετία ήταν μια επιθυμία που την ξεστομίζεις σε ορισμένους ανθρώπους που βλέπεις. Να εκφράσεις αυτή την ανάγκη σου. Αυτό έρχεται να κολλήσει ότι τώρα που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο ότι δεν γίνεται να είναι όλοι έτσι και θα δώσεις το ελεύθερο να κάνουν όλοι παιδιά. Θα κάνουν παιδιά αυτοί που θέλουν. Δεν θα γίνεις γονιός επειδή σου επιτρέπει ένα νομοσχέδιο. Το να γίνεις γονιός είναι πολύ σοβαρό, το έχεις μέσα σου, το έχεις ανάγκη να γίνεις γονιός. Όπως και οι γυναίκες δεν γίνονται όλες μητέρες».

Δεν ήταν σκέψη αλλά επιθυμία το να γίνω μπαμπάς

«Δεν ήταν σκέψη αλλά επιθυμία το να γίνω μπαμπάς. Είναι κάποια στερεότυπα που όποτε μπορούμε τα σπάμε. Σπάμε το στερεότυπο ότι ένας ομοφυλόφιλος θέλει να γίνει γονιός. Το στερεότυπο είναι ότι δεν μπορούσα εγώ να γίνω πατέρας, αυτό ήταν στο μυαλό μου. Όταν έχεις αυτή την επιθυμία θα το εκφράσεις με ένα ανίψι σου, ένα βαφτιστήρι σου. Μετά κάποια στιγμή είναι να γίνει, ήρθε η στιγμή να γίνει. Τη ζωή μου την παίρνω σταδιακά. Δεν κάνω προβλέψεις, ούτε σκέφτομαι τι θα κάνω στο μέλλον. Το πρόγραμμα φτάνει μέχρι το καλοκαίρι, ξέρω ότι θα κάνω διακοπές. Αλλά δεν βάζω στόχους μακρυπρόθεσμους».

Ερωτηθείς για το πώς εκλαμβάνει εκείνος το γάμο ο παρουσιαστής τόνισε ότι:

«Ο γάμος που μπορεί να έρθει μετά από μακροχρόνια σχέση να είναι μια σύμβαση οικογενειακή για να σε κρατήσει. Όταν δεν υπάρχει αυτή η σύμβαση, μπορεί στη λήξη αυτού να μην το αντέξεις και να φύγεις ή να σε εγκαταλείψουν. Δεν θα το παλέψεις τόσο πολύ ή θα το παλέψεις σε σημείο που θα πεις πνίγομαι και φεύγω. Ίσως για αυτό αυτές οι σχέσεις μπορούν εύκολα να διαλυθούν. Μετά από ώριμη σκέψη μπορεί να γίνεις εύκολα φίλος κάτι που δεν γίνεται σε ένα διαζύγιο. Έχει τα καλά του έχει και τα κακά του. Στις σχέσεις με ανθρώπους του ίδιου φύλου το ότι δεν υπήρχε μια σύμβαση, μια κοινωνική αποδοχή είναι ένα συμβόλαιο τιμιότητας. Μπορεί να φαίνομαι συντηρητικός αυτή τη στιγμή. Δεν είμαι συντηρητικός απλώς έχω αρχές. Βασικότερη αρχή μου είναι η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός. Να σέβομαι τον άλλον που έχω απέναντί μου».

Το να είσαι γκέι, το να είσαι λεσβία, δεν είναι ιδεολογία

Σχετικά με αυτό, συνέχισε εξηγώντας: «Τι είναι γάμος σε μια κοινωνία; Θέλουμε να υπάρχει ένας γάμος και για εμάς και λες γιατί να υπάρχει; Η κοινωνία έχει αγκαλιάσει τον γάμο σε όλες τις μορφές της. Είναι κάτι που είναι σημαντικό της κοινωνίας. Και ως μέλος της κοινωνίας θες να μπεις σε αυτή τη φάση, να αναγνωρίζεσαι έτσι. Το ΛΟΑΤΚΙ είναι μια μεγάλη ομπρέλα που όταν το αναφέρουμε πρέπει να σκεφτόμαστε όλα τα άτομα. Κάτι που δεν έχει απασχολήσει πολύ σε αυτή τη φάση και ίσως απασχολήσει αργότερα. Θεωρούν ότι υπάρχει ένας αχαλίνωτος σεξουαλικός…ένα όργιο. Νομίζω είναι στον άνθρωπο. Το να είσαι γκέι, το να είσαι λεσβία, δεν είναι ιδεολογία. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι ιδεολογία. Σου έρχεται όπου και αν είσαι. Είτε είσαι φασίστας είτε αριστερός είτε αριστερός είτε οτιδήποτε είσαι ιδεολογικά».