Διεθνή

Ο Μπλίνκεν αναβάλει την επίσκεψη στην Κίνα μετά την εκτόξευση κατασκοπευτικού «μπαλονιού» στις ΗΠΑ

Ο Μπλίνκεν αναβάλει την επίσκεψη στην Κίνα μετά την εκτόξευση κατασκοπευτικού «μπαλονιού» στις ΗΠΑ Φωτογραφία: ΑΠΕ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναβάλλει την επίσκεψη στην Κίνα μετά την εκτόξευση κατασκοπευτικού μπαλονιού πάνω από τη Μοντάνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, φέρεται να έχει αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα αυτό το Σαββατοκύριακο μετά την εκτόξευση κινεζικού αερόστατου μεγάλου ύψους στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

«Εκτοξεύθηκε για μετεωρολογικούς σκοπούς»

Η Κίνα είχε υποστηρίξει ότι το αερόστατο που πέταξε πάνω από τον Καναδά και τις ΗΠΑ είχε μετεωρολογικούς σκοπούς.

Επιπρόσθετα ζήτησε συγγνώμη από τις ΗΠΑ για την "ακούσια είσοδό" του στον αμερικανικό εναέριο χώρο. Όμως η αναβολή της επίσκεψης του Μπλίνκεν, την οποία ανέφεραν το Bloomberg και το ABC News, υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί την υπέρπτηση ως μείζον περιστατικό στις διμερείς σχέσεις.

Ο Μπλίνκεν αναμενόταν να επισκεφθεί την Κίνα αυτό το Σαββατοκύριακο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αν και το ταξίδι δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

{https://youtu.be/tbGK75knOAY}

Συναγερμός στο Πεντάγωνο

Το αερόστατο προκάλεσε συναγερμό στο Πεντάγωνο, το οποίο παρακολούθησε την πορεία του μέσω του Καναδά μέχρι τη Μοντάνα, όπου βρίσκεται μέρος της πυρηνικής πυραυλικής δύναμης της χώρας.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής άμυνας το περιέγραψαν ως κατασκοπευτικό. Ο Τζο Μπάιντεν ειδοποιήθηκε και  ζήτησε στρατιωτική βοήθεια.

Έπειτα από συζητήσεις αποφασίστηκε ότι η κατάρριψή του θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τους πολίτες από τα συντρίμια.

Ερωτηθείς σχετικά με το αερόστατο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή:

«Είναι ένα πολιτικό μπαλόνι που χρησιμοποιείται για ερευνητικούς, κυρίως μετεωρολογικούς, σκοπούς. Επηρεασμένο από τους δυτικούς ανέμους και με περιορισμένη ικανότητα αυτοκαθοδήγησης, το αερόπλοιο παρέκκλινε κατά πολύ από την προγραμματισμένη πορεία του».

Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης χρησιμοποίησαν το περιστατικό για να χλευάσουν τις ΗΠΑ

«Το μπαλόνι είναι ένας μεγάλος στόχος», έγραψε η Global Times στο Twitter.

«Αν μπαλόνια από άλλες χώρες μπορούν να εκτοξευθούν στις ΗΠΑ, αυτό αποδεικνύει ότι το σύστημα αεράμυνας των ΗΠΑ είναι εντελώς διακοσμητικό και δεν μπορεί να το εμπιστευτεί κανείς».

Ενώ πετούσε ψηλά πάνω από τη Μοντάνα, το μπαλόνι προκάλεσε προσωρινή διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο του Μπίλινγκς.

Το Πεντάγωνο εξέδωσε ανακοίνωση για να καθησυχάσει το κοινό, λέγοντας ότι δεν ήταν πρώτη φορά.

«Το αερόστατο αυτή την στιγμή βρίσκεται σε ύψος πολύ πάνω από την εμπορική εναέρια κυκλοφορία και δεν αποτελεί στρατιωτική ή φυσική απειλή για τους ανθρώπους».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα ότι το αερόστατο είχε ταξιδέψει πάνω από μέρος του Καναδά καθ' οδόν προς τη Μοντάνα.

Οι αμυντικές αρχές του Καναδά ξεκαθάρισαν ότι δεν υπήρχε δημόσιος κίνδυνος, προσθέτοντας ότι: 

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Καναδά συνεργάζονται με τους Αμερικανούς εταίρους και συνεχίζουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη των ευαίσθητων πληροφοριών του Καναδά από απειλές ξένων μυστικών υπηρεσιών».

Η καναδική κυβέρνηση κάλεσε την Πέμπτη τον πρεσβευτή της Κίνας για να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Οτάβα.