Υγεία

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε το καλοκαίρι - 5 τρικ για να μην το ξεχνάμε

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε το καλοκαίρι - 5 τρικ για να μην το ξεχνάμε Φωτογραφία: UNSPLASH
Τα σημάδια που δείχνουν ότι πιθανότατα χρειαζόμαστε περισσότερο νερό.

Όλοι ξέρουν τη σημασία της ενυδάτωσης. Όμως, πόσο νερό πρέπει να πίνουμε κάθε ημέρα; Και κυρίως, υπάρχει τρόπος να μην το ξεχνάμε;

Κάθε καλοκαίρι και ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα ανοίγει ξανά η συζήτηση για το πόσο νερό πρέπει να πίνουμε. «Συνήθως, την άνοιξη και το καλοκαίρι ιδρώνουμε περισσότερο. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει χαμηλότερη πίεση», λέει η Αν Παρκ, γιατρός στο Hackensack Meridian Medical Group του Νιου Τζέρσι, εξηγώντας γιατί πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό τους θερμούς μήνες.

Κατά μέσο όρο, ένα άτομο πρέπει να πίνει περίπου δύο λίτρα νερού την ημέρα. Τους πιο ζεστούς μήνες πρέπει να πίνουμε περίπου 2,5 λίτρα. Μπορούμε να πιούμε και άλλα ροφήματα, αλλά χωρίς ζάχαρη, γιατί αφυδατώνει, λέει η ίδια.

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο «κανόνας» των δύο λίτρων αποτελεί μία γενίκευση. Για κάποιους αυτό είναι πολύ, για άλλους λίγο. Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής, πόσο δραστήριοι είμαστε, πού ζούμε (υγρασία και υψόμετρο), τι δουλειά κάνουμε, τι τρώμε, αλλά και αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείας, δηλώνει στο Wirecutter η διατροφολόγος Ζακλίν Λόντον.

Αν κάποιος νιώθει αφυδατωμένος, σίγουρα αυτό αποτελεί ένδειξη χρειάζεται περισσότερο νερό. Όμως, αυτό μπορεί να προέλθει και από τις τροφές που καταναλώνει- για παράδειγμα καρπούζι ή πράσινα λαχανικά- ή ακόμα και από ροφήματα ακόμα και με καφεΐνη, με εξαίρεση τα αλκοολούχα, καθώς το αλκοόλ είναι διουρητικό. Επίσης, σύμφωνα με την Αν Παρκ, τα αθλητικά ποτά μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό σε ό,τι αφορά στην ενυδάτωση.

Οι ενδείξεις της αφυδάτωσης είναι μεταξύ άλλων ζαλάδα, πονοκέφαλοι, ξηροστομία, ξηροφθαλμία, δυσκοιλιότητα, αναφέρει η δρ. Παρκ, που συμβουλεύει να έχουμε ένα μπουκάλι νερού στην τσάντα, το γραφείο και στο κομοδίνο, ώστε να θυμόμαστε να πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κάποιοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης, για παράδειγμα όσοι παίρνουν διουρητικά ή πάσχουν από καρδιακές και νεφρικές παθήσεις. Τα παιδιά επίσης μπορεί να κινδυνέψουν από αφυδάτωση όταν παίζουν σε εξωτερικούς χώρους, στον ήλιο και την καλοκαιρινή ζέστη.

Εύκολοι τρόποι για να πίνουμε περισσότερο νερό

Αν δεν πίνουμε αρκετό νερό, το βασικό είναι να διαπιστώσουμε τι είναι πιο αποτελεσματικό για εμάς, ώστε η κίνηση να γίνεται αυτόματα και να μην αποτελεί «αγγαρεία».

Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Για παράδειγμα απλά ξεχνάμε να ξαναγεμίσουμε το ποτήρι μας; Ή μήπως δεν μας αρέσει η γεύση του νερού;

Ένα εύκολο τρικ για να πιούμε περισσότερο νερό είναι να το έχουμε μπροστά μας συνέχεια. Γεμίστε ποτήρια και αφήστε τα σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Όσο περισσότερο βλέπουμε το νερό, τόσο καλύτερα θα καλύπτουμε τις ανάγκες μας για ενυδάτωση, λέει η Ζακλίν Λόντον.

Μία άλλη καλή λύση είναι να βάλουμε ένα ποτήρι νερού ή μια κανάτα δίπλα στο κρεβάτι. Έτσι, θα ξεκινάμε την ημέρα μας πίνοντας ένα ποτήρι νερό, επισημαίνει η διατροφολόγος.

Αν το πρόβλημα είναι η γεύση του νερού, μπορούμε να προσθέσουμε για παράδειγμα αγγούρι και μέντα, ή φράουλα και λάιμ ή λεμόνι με μύρτιλο.

Για άλλους, η λύση μπορεί να είναι το ανθρακούχο νερό, αφού αν τους αρέσει περισσότερο η γεύση του θα πίνουμε μεγαλύτερες ποσότητες.

Σε περίπτωση που αγοράζουμε μπουκάλια νερού με γεύση, πρέπει να προσέχουμε αν έχουν πρόσθετα σάκχαρα, σημειώνει η Λόντον. Η καλύτερη λύση είναι να προσθέτουμε γεύση στο νερό συνδυάζοντας φρέσκα φρούτα και βότανα, ή λίγο χυμό, προσθέτει.

Τέλος, για κάποιους το νερό γίνεται πιο δελεαστικό με μια απλή κίνηση, για παράδειγμα προσθέτοντας πάγο ή χρησιμοποιώντας καλαμάκι. Στην πρώτη περίπτωση, ένα θερμός μπορεί να είναι εύχρηστο, καθώς θα διατηρεί το νερό στην κατάλληλη θερμοκρασία.