Το στοιχείο αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην παρούσα συγκυρία που συζητείται το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 13% στο 18%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» παρατηρήθηκε τον Απρίλιο του 2015 αύξηση του δείκτη κατά 0,9% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2014, λόγω της αύξησης κυρίως των τιμών στο ελαιόλαδο, στο νωπό κατσίκι, στα νωπά ψάρια, στο τυρί φέτα και στα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.
Η έτερη ομάδα στην οποία παρατηρείται αύξηση του δείκτη τιμών είναι αυτή των «Αλκοολούχων ποτών και καπνού», κατά 1,9% σε ετήσια βάση.
Από την άλλη, μειώσεις των δεικτών παρατηρούνται στις ακόλουθες ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών:
• Κατά 2% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω μείωσης των ενοικίων και της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
• Κατά 1,8% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες».
• Κατά 2,1% στην ομάδα «Υγεία».
• Κατά 4% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω κυρίως της μείωσης της τιμής της βενζίνης.
• Κατά 1,8% στην ομάδα «Αναψυχή - πολιτιστικές δραστηριότητες».
• Κατά 3,1% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω της μείωσης των διδάκτρων.
• Κατά 0,5% στην ομάδα «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια», λόγω μείωσης των τιμών στην εστίαση. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία.
• Κατά 3,3% στην ομάδα «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης των τιμών των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων αυτοκινήτων.