Σε εφιάλτη έχει μετατραπεί η κληρονομιά κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων για χιλιάδες κληρονόμους. Ανυποψίαστοι φορολογούμενοι, ακόμα και ανήλικα παιδιά, γίνονται, από τη μια στιγμή στην άλλη, όμηροι του Δημοσίου καθώς μαζί με τα χρήματα και τα ακίνητα κληρονομούν και τα χρέη του αποβιώσαντος σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους.
Οι οφειλές δεν σβήνονται, αλλά «περνούν» στους κληρονόμους. Όλο και περισσότεροι κληρονόμοι σπεύδουν να αποποιηθούν κληρονομιές, γιατί πέρα από χρέη συνοδεύονται και από φορολογικά βάρη.
Όταν κάποιος πεθάνει, ο κληρονόμος έχει περιθώριο 4 μήνες για να κάνει αποποίηση ή να δεχθεί την κληρονομιά. Μετά από αυτό το διάστημα, εφόσον δεν γίνει δήλωση αποποίησης, γίνεται αυτόματα αποδοχή. Η προθεσμία για κατοίκους εξωτερικού είναι 12 μήνες
Σύμφωνα με το Mega, δεν μπορεί να γίνει αποδοχή για μέρος της κληρονομιάς και ο κληρονόμος δεν έχει τη δυνατότητα να δηλώσει αρχικά αποδοχή και στη συνέχεια να κάνει αποποίηση.
Πραγματικό παράδειγμα
Ιδιοκτήτης ενός ΙΧ απεβίωσε και ο πιο κοντινός συγγενής ήταν ένας ξάδερφός του. Ο κληρονόμος δεν έκανε αποποίηση με αποτέλεσμα να αποδεχθεί το ΙΧ, εν αγνοία του.
Μετά από αρκετά χρόνια όταν χρειάστηκε φορολογική ενημερότητα διαπίστωσε ότι τα τέλη κυκλοφορίας του ΙΧ είχαν βεβαιωθεί στον ίδιο.
Η ΑΑΔΕ θα ειδοποιεί αυτόματα τους κληρονόμους για φορολογικές υποχρεώσεις
Όπως έγραψε το Dnews, νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα ενημερώνει αυτοματοποιημένα τους φορολογουμένους που αποκτούν κληρονομιά, ενεργοποιώντας τις σχετικές φορολογικές διαδικασίες και αποτρέποντας καθυστερήσεις, πρόστιμα και γραφειοκρατικές εμπλοκές.
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μια νέα ψηφιακή υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα έχει ως στόχο την άμεση και αυτοματοποιημένη ενημέρωση των φορολογουμένων που αποκτούν κληρονομιά. Η καινοτόμος αυτή υπηρεσία θα ειδοποιεί τους κληρονόμους για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον θάνατο συγγενικού ή προσφιλούς τους προσώπου, με στόχο την αποφυγή προστίμων, προσαυξήσεων και εμπλοκών με τις φορολογικές αρχές.
Η διαδικασία θα ενεργοποιείται αμέσως μόλις ενημερωθεί το Φορολογικό Μητρώο από τη ληξιαρχική πράξη θανάτου. Με αυτόν τον τρόπο, οι φορολογικές αρχές θα αποστέλλουν εγκαίρως ενημερώσεις στους κληρονόμους, απαλλάσσοντάς τους από τη διαδικασία προσκόμισης σχετικής δήλωσης στις ΔΟΥ ή στο ΚΕΦΟΔΕ και αποτρέποντας μελλοντικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από εκκρεμότητες του θανόντος.
Η αυτόματη ενημέρωση του Φορολογικού Μητρώου σηματοδοτεί και τη διακοπή των σχέσεων του αποβιώσαντα με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στο σύστημα της ΑΑΔΕ, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί την υποχρέωση των κληρονόμων να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες φορολογικές ενέργειες.
Μεταξύ των υποχρεώσεων αυτών περιλαμβάνονται: η δήλωση μεταβολής στοιχείων του φορολογουμένου, η δήλωση διακοπής εργασιών σε περίπτωση επιχείρησης του θανόντος, η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τον αποβιώσαντα, η υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιάς για κάθε περιουσιακό στοιχείο εντός Ελλάδας ή κινητή περιουσία στο εξωτερικό, καθώς και η υποβολή δήλωσης Ε9 για τα ακίνητα που περιέρχονται στους νέους δικαιούχους.