Market Maven

Σύννεφα στον ορίζοντα για την Intrum Hellas, το Latsco Family Office και «stress test» για την εταιρική διακυβέρνηση

Σύννεφα στον ορίζοντα για την Intrum Hellas, το Latsco Family Office και «stress test» για την εταιρική διακυβέρνηση

Σύννεφα πάνω από την Intrum

Σύννεφα στον ορίζοντα για την Intrum Hellas. Μπορεί ο πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης απαιτήσεων το 2023 να κατέγραψε κέρδη 113 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 223 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας μειώθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 34,2%, στα 286 εκατ. ευρώ, από 435 εκατ. ευρώ το 2022. Αυτό έγινε διότι μέσα στο 2023 το μετοχικό κεφάλαιο της Intrum Hellas μειώθηκε κατά 154,6 εκατ. ευρώ με σκοπό «τη βέλτιστη χρήση των πλεοναζόντων μετρητών».

Γιατί έγινε αυτό; Προ εβδομάδων μάθαμε ότι η σουηδική Intrum AB, μητρική της Intrum Hellas εξετάζει τρόπους αναδιάρθρωσης των δανείων ύψους 5,2 δισ. ευρώ που έχει λάβει, καθώς «πνίγεται» υπό το βάρος του κόστους εξυπηρέτησής τους. Μετά την ανακοίνωση αυτή οι τιμές των ομολόγων της Intrum AB κατρακύλησαν από το 78,28 στο 51,23. Σήμερα κινούνται στο 60,98. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο «Λευκός Ιππότης» για τη διάσωσή της Intrum AB θα είναι το fund Cerberus Capital Management LP, κάτι που όμως μέλλει να φανεί.

Το ζήτημα είναι πως με τα σημερινά δεδομένα η σουηδική Intrum AB δεν έχει τη δυνατότητα να στηρίξει κεφαλαιακά την Intrum Hellas εάν αυτό χρειαστεί. Αντίθετα τραβά διαρκώς ρευστότητα από την ελληνική εταιρεία, είτε μέσω της μείωσης του μετοχικού της κεφαλαίου, είτε μέσω της διανομής μερίσματος που για το 2023 θα ανέλθει στα 83,4 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 66,7 εκατ. ευρώ θα πάνε στα ταμεία της Intrum AB και τα 16,7 εκατ. ευρώ στο ταμείο της Τράπεζας Πειραιώς που κατέχει το 20% της ελληνικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων.

Όλα αυτά δεν μπορεί παρά να προκαλούν ανησυχία στους 1.125 εργαζόμενους της Intrum Hellas και στους 121 εξωτερικούς συνεργάτες της, που γνωρίζουν καλά πως οι αμοιβές διαχείρισης (management fees) και αποδοτικότητας (success fees) των παρόχων υπηρεσιών διαχείρισης απαιτήσεων δεν θα είναι στο μέλλον τόσο μεγάλες, όσο ήταν στο πρόσφατο παρελθόν και πως απαιτούνται «κεφαλαιακά μαξιλάρια» για να απορροφηθούν οι όποιοι κραδασμοί. Και κυρίως για να εξασφαλισθεί πως τα 52 εκατ. ευρώ που καταβάλει ετησίως η Intrum Hellas για μισθούς και εργοδοτικές εισφορές θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται κανονικά...

Χρήσιμος παρά ευχάριστος

Στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι σήμερα εστιασμένη η προσοχή της αγοράς καθώς ο Διοικητής Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει κατά την 91η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ την οικονομική του έκθεση για το 2023. Και από ότι πληροφορούμαστε οκ.

Στουρνάρας επέλεξε να μην είναι πρόσκαιρα ευχάριστος, αλλά χρήσιμος, κάτι που σημαίνει πως θα πει τα πράγματα ως έχουν, χωρίς εξωραϊσμούς και φιοριτούρες. Αναφορικά με τις τράπεζες, θα παρουσιάσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί την τελευταία τριετία, θα τονίσει δε ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα δημιουργεί κινδύνους για μια νέα γενιά επισφαλειών. Για την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, αναμένεται να εστιάσει στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης, στη γραφειοκρατία και στα προβλήματα στο μέτωπο της παιδείας, αλλά και να υπογραμμίσει πως χωρίς βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα το πρόβλημα του χρέους θα επανεμφανισθεί.

Θετικές εκπλήξεις από τη ΔΕΗ

Ανακοινώνονται αύριο τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2023 και ταυτόχρονα θα δοθεί στη δημοσιότητα και η ετήσια έκθεση της εισηγμένης. Οι αναλυτές προεξοφλούν πως οι επιδόσεις της ΔΕΗ θα είναι εξαιρετικές με το επαναλαμβανόμενο EBITDA να ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ περίπου και τα καθαρά κέρδη να κινούνται πάνω από τα 350 εκατ. ευρώ. Εάν αυτή η πρόβλεψη συσχετιστεί με τη δέσμευση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση, ότι θα διανεμηθεί στου μετόχους το 35% των κερδών του 2023, τότε το συνολικό προ διανομή μέρισμα θα ξεπεράσει τα 122 εκατ. ευρώ. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες θετικές εκπλήξεις από τις αυριανές ανακοινώσεις της ΔΕΗ.

Το Latsco Family Office

Το Latsco Family Office, το Family Office συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση, προχώρησε σε μια συμβολική δωρεά που αποτυπώνει τη διαρκή στήριξή της οικογένειας Λάτση στο έργο της Εκπαιδευτικής Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών, της γνωστής UNESCO. Συγκεκριμένα, το Latsco Family Office δώρισε προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην UNESCO στο Παρίσι την κάλυψη της δαπάνης εργασιών, οι οποίες απαιτούνται για τη μερική ανακαίνιση της κατοικίας της Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδος, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου. Το ποσό είναι σημαντικό και θα συμβάλει στην αναβάθμιση της κατοικίας της Μονίμου Αντιπροσώπου Μαρίας Διαμαντοπούλου.

«Stress test» για την εταιρική διακυβέρνηση

Στα πλαίσια του Ν. 4706/2020 για την εταιρική διακυβέρνηση των ανωνύμων εταιρειών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει κάθε δύο χρόνια να συντάσσει έκθεση για την πορεία εφαρμογής του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών, στην οποία αξιολογείται, μεταξύ άλλων, το νομοθετικό πλαίσιο και προτείνονται τροποποιήσεις βελτίωσής του.

Προ ημερών η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συνέστησε ειδική οκταμελή ομάδα εργασίας που θα αναλάβει να συντάξει τη σχετική έκθεση μέσα σε διάστημα έως και έξι μηνών. Η εποπτεία του έργου της ομάδας εργασίας ανατέθηκε στην Β΄ Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αναστασία Στάμου, η οποία θεωρείται ως ένα από τα πλέον καταρτισμένα στελέχη της αγοράς σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης. Έτσι, το αργότερο έως τον Οκτώβριο θα ξέρουμε ποιες αδυναμίες έχουν διαπιστωθεί στην εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

NETWORK