Πολιτική

Επίταξη γιατρών έδειξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ποιοι είναι πρώτοι στη λίστα

Επίταξη γιατρών έδειξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ποιοι είναι πρώτοι στη λίστα Φωτογραφία: EUROKINISSI
Η επίταξη γιατρών έρχεται, καθώς πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται έτοιμος να προχωρήσει στις σχετικές κινήσεις. Αντιδρούν οι γιατροί.

Το δρόμο της επίταξης γιατρών δείχνει ξεκάθαρα η κυβέρνηση για τα δημόσια νοσοκομεία. Η τουριστική κορύφωση τις επόμενες ημέρες σε συνδυασμό με τις διαπιστωμένες ελλείψεις στο ΕΣΥ δημιουργούν αυξημένες ανάγκες για το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο βέβαια έχει σοβαρά προβλήματα και χωρίς τους τουρίστες. Τα διαπιστωμένα προβλήματα που υπάρχουν σε πολλά επαρχιακά νοσοκομεία και δομές υγείας με τις ελλείψεις αναγκαίων ειδικοτήτων.

Το βάρος πέφτει στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει καθημερινή μάχη χωρίς να γίνονται τα απαιτούμενα από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας.

Επίταξη γιατρών έδειξε και ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «έχουμε πράγματι πρόβλημα σε ορισμένα νοσοκομεία» και μπροστά στα πραγματικό πρόβλημα της υποστελέχωσης επανέφερε τον φόβο της «επίταξης» στους ιδιώτες γιατρούς.

Ο πρωθυπουργός, το βράδυ της Τρίτης (16/07) κλήθηκε να σχολιάσει (ΣΚΑΪ) την σύγκρουση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας με τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι «απειλούνται» με «επίταξη» για να καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ και πήρε ξεκάθαρη θέση.

«Έχουμε πράγματι πρόβλημα σε ορισμένα νοσοκομεία, σε κάποιες ειδικότητες, πρωτίστως παθολογίας, για να καλύψουμε τι; Πρωτίστως εφημερίες. Σε αυτές τις πόλεις όπου υπάρχουν αυτά τα νοσοκομεία ή σε αυτά τα νησιά, έχουμε πάρα πολλούς ιδιώτες γιατρούς και με δύο εφημερίες τον μήνα το ζήτημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί», ανέφερε αρχικά.

Συνέχισε διατηρώντας χαμηλούς τόνους απευθύνοντας έκκληση «πριν αναγκαστούμε να πάμε σε μέτρα τα οποία είναι πιο σκληρά» στους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και όλους «να αναλογιστούν εδώ όχι την ατομική ευθύνη, αλλά την κοινωνική ευθύνη».

Με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να βάζει στο τραπέζι την «επίταξη» ιδιωτών γιατρών προσέφερε πλήρη στήριξη σε αυτή την επιλογή που άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται.

Θυμίζουμε πως προ ολίγων ημερών σε έκτακτη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο υπουργείο Υγείας υπό τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη αποφασίστηκε σύμφωνα με το MEGA να εφαρμοστεί ο νόμος για την υποχρεωτική κλήτευση ιδιωτών γιατρών, όπως στην πανδημία.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε να πείσει ιδιώτες γιατρούς να δουλέψουν στα νοσοκομεία με μπλοκάκι. Από τους 145 που κλήθηκαν, όμως, μόλις 11 συμφωνήσαν.

Αντιδράσεις στις απειλές

Με μια πιθανή «επίταξη» να περιτριγυρίζει τους ιδιώτες ιατρούς ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έκρυψε την έκπληξή του χαρακτηρίζοντας «απειλητικές» τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού. Αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων και σημείωσε πως «ελλοχεύει ο κίνδυνος φυγής των ιατρών από περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα (…)».

Μεταξύ άλλων προειδοποιούν πως «με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε».

Την αγανάκτηση των γιατρών έχουν προκαλέσει οι εξαγγελίες του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη που έδωσε προ ημερών τελεσίγραφο δύο εβδομάδων στους ιδιώτες γιατρούς για την κάλυψη υγειονομικών αναγκών, προτού ενεργοποιηθεί ο νόμος Πλεύρη, που σε έκτακτες συνθήκες μπορεί να τους υποχρεώσει να συνδράμουν στο ΕΣΥ.

Ο νόμος θα αφορά ιδιώτες γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, κυρίως παθολόγων, οι οποίοι ασκούν τα καθήκοντά τους σε περιοχές που υπάρχουν ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες και άγονες προκηρύξεις στο ΕΣΥ. Στις πρώτες περιοχές που θα εφαρμοσθεί το μέτρο θα είναι η Κως.

Αντιδρούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι

Αρκετοί Ιατρικοί Σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και της Κω, αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι:

Πολιτικές απολυταρχισμού με τις πλάτες των ιατρών δεν θα γίνουν αποδεκτές από όπου και αν προέρχονται, ιδιαίτερα όταν κάθε πολιτική στάση έχει συμβάλλει στην απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχετε σύρει την Δημόσια Υγεία στα χαμηλότερα Ευρωπαϊκά επίπεδα και επιμένετε να μην «ακούτε» τους Συλλόγους, που διαχρονικά βιώσιμες λύσεις έχουν προσφέρει.

Ως πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων και ως θεσμικοί σύμβουλοι του εκάστοτε υπουργού Υγείας, με βάση την νομοθεσία, θεωρούμε ότι ο υπουργός, οφείλει να ζητήσει την συμβουλή του ΠΙΣ και των ιατρικών συλλόγων προτού αποφασίσει να προβεί σε αυθαίρετες ενέργειες όπως η επίταξη των ιδιωτών ιατρών».